https://ekolist.cz/cz/zelena-domacnost/rady-a-navody/kam-za-vitanim-ptaciho-zpevu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kam za Vítáním ptačího zpěvu?

3.5.2024 14:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Strnad zahradní.
Strnad zahradní.
Mezi nejsilnější zážitky v přírodě patří poslech ranního koncertu ptáků. Pro to stojí za to si přivstat.
 
Chcete ale vědět kdo vám tak krásně zpívá? Už jste si letos vybrali svoje Vítání ptačího zpěvu? Ještě je na výběr více než sto!

Jaro je již v plné síle, většina druhů tažných ptáků již přilétla ze svých zimovišť a naplno běží i další ročník Vítání ptačího zpěvu, bezesporu největší koordinované akce svého druhu u nás.

Česká společnost ornitologická proto zve všechny milovníky ptactva a přírody, aby pod vedením zkušených ornitologů - dobrovolníků uvítali a oslavili návrat ptačího zpěvu do naší krajiny i krásu jarní přírody. Nejvíce akcí je po celé republice nachystáno právě na začátek května.

Obzvláště bohatá na Vítání je nadcházející sobota, kdy akce proběhnou mimo jiné i ve čtyřech ptačích parcích ČSO.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Během vycházky ukazují vedoucí exkurzí, co kde létá a zpívá, povídají o určování ptáků, o jejich životě a ochraně. Na mnoha místech jsou exkurze doprovázeny i u veřejnosti velmi oblíbenými ukázkami kroužkování ptáků. Jinde organizátoři zpestřují své akce přednáškami, výstavkami peří, různými hrami a soutěžemi pro děti, ukázkami a kontrolami ptačích budek, návštěvami záchranných stanic živočichů apod.

Víte, že:

  • Vítání ptačího zpěvu navazuje na tradici založenou v roce 1983 v Birminghamu pod názvem Dawn Chorus Day, kde místní ornitologové přišli s nápadem přivítat vždy první neděli v květnu ptačí zpěv.
  • Součástí původní anglické akce byla i společná snídaně, kdy ale součástí nesměla být vejce?
  • První ročník českého Vítání ptačího zpěvu proběhl v roce 1993, kdy se podařilo zorganizovat dvě akce, na které přišlo asi 6 lidí, protože strašně pršelo?
  • Letos organizátoři nahlásili 147 akcí po celé republice a většina nás ještě čeká?

Kam za Vítáním ptačího zpěvu?
Kam za Vítáním ptačího zpěvu?
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Moc děkujeme za obětavost a vytrvalou snahu všem organizátorům, kteří se snaží připravit pro účastníky co nejzajímavější program!

Přehled všech vycházek naleznete na webu ČSO.


reklama

 
foto - Hošková Lucie
Lucie Hošková
Autorka pracuje pro Českou společnost ornitologickou.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist