Česká investiční skupina Pale Fire Capital v posledních měsících vybudovala dvě nové pozice, které mají dohromady hodnotu zhruba 15 miliard korun. Na jaké tituly vsadila?

Novinky v portfoliu představil na pražské Vysoké škole ekonomické partner skupiny Jan Barta. Přednášku pořádal studentský spolek Klub investorů, který si zve osobnosti českého byznysu.

„You don’t have to gamble to win,“ svítilo v úvodním slidu Bartovy prezentace – tedy že k vítězství na akciových trzích není nutné hazardovat. „Tyto dvě evropské firmy jsou z docela nudných oborů, ale splňují value parametry a podle mě jsou podhodnocené,“ konstatoval přednášející, než se pustil do vysvětlování, co ho k úvaze vedlo.

Barta má v Pale Fire Capital na starost vyhledávání zajímavých investičních příležitostí a o atraktivitě akcií evropských telekomunikačních firem mluví dlouhodobě. Skupina drží také pozici v operátorech Orange a Vodafone, nicméně o Vodafonu Barta pronesl, že už mu zajímavý nepřijde.

Skupina nově vsadila na britskou telekomunikační společnost BT Group a německý energetický kolos RWE. Na akciích BT Group, která je v Británii největším operátorem a působí i ve většině zemí světa, ho nejdřív zaujala nízká cena. Účetní hodnota firmy (takzvaná book value), tedy čistá hodnota aktiv minus závazky, je totiž nižší než její tržní kapitalizace.

BT Group se na akciových trzích momentálně obchoduje levněji než akcie srovnatelných firem i dle dalších ukazatelů, jako je například poměr ceny k zisku. Jedním z důvodů podhodnocení je podle Barty situace na britském trhu obecně, kdy se na cenách stále podepisují dopady brexitu a momentálně i stagflace.

Britská ekonomika momentálně vykazuje nejslabší růst a nejvyšší míru inflace ze všech zemí G7 – a BT Group si navrch zadělala na problémy také zanedbáváním investic do infrastruktury.

„Pět sedm let zpátky váhala s investicí do optických kabelů a v kombinaci s nízkými úrokovými sazbami se vyrojily mraky nových alternativních poskytovatelů internetu, kteří naraisovali miliardy liber a rozjeli stavbu optiky všude možně po Británii,“ vysvětlil Barta. Firma má nyní kvůli tomu vysoké investiční výdaje a ztrácí zákazníky připojené klasickými kabely. 

Dalším rizikem je telekomunikační magnát Patrick Drahi, který drží v BT Group téměř čtvrtinový podíl. Jeho byznysové impérium se však momentálně potýká s problémy, což vyvolává obavy, že bude muset svůj obří podíl v BT Group prodat. Cenu akcií by to srazilo dolů.

„BT Group má ještě díru ve svém penzijním schématu zhruba tři miliardy liber, ale i přes tohle všechno jsem v ní našel zalíbení,“ přiznal Barta a vyjmenoval dohromady deset důvodů, proč je podle něj férová hodnota této společnosti na dvojnásobku její aktuální tržní kapitalizace. 

Například zmínění alternativní poskytovatelé internetu budou mít v době vysokých úrokových sazeb problém s přístupem k financování. A po dobudování své optické sítě dosáhne BT Group mnohem nižších provozních nákladů, jelikož optika se zdaleka nekazí tolik jako měděné kabely. „I když budou dál přicházet o zákazníky, EBITDA nemusí jít dolů,“ míní Barta.

Připomenul, že konkurence z řad klasických operátorů je hodně zadlužená a samotná BT Group by se teoreticky mohla stát cílem akvizice, což by vyhnalo cenu akcií nahoru. „Jsme navíc v pozdní fázi ekonomického cyklu a do roka by mohla přijít doba, kdy se bude dařit defenzivním sektorům, jako jsou telekomunikace, utility a spotřební zboží,“ odhaduje zkušený investor.

Go big!
Vydání Forbesu Go big!

Pale Fire Capital momentálně drží v BT Group podíl 2,3 procenta, který budovala poslední dva měsíce. Tato pozice má dle aktuální ceny akcií hodnotu zhruba sedmi miliard korun. Barta však uvedl, že nakupovali v době, kdy byla cena vyšší.

Přibližně stejný objem peněz pak investiční skupina nalila do akcií energetické společnosti RWE, které se od nákupu drží na zhruba stejné ceně. RWE loni vzbudila v Česku pozornost prodejem svých plynových zásobníků státnímu ČEPSu, v domovském Německu zase musela zavřít své jaderné elektrárny. „Je potřeba vnímat, že se ta firma výrazně transformovala,“ říká Barta.  

RWE má široké portfolio větrných, solárních i plynových elektráren a další tržby generuje z obchodování s energiemi. „Považuji ji za nejlevnější způsob, jak si koupit expozici na růst obnovitelných zdrojů energie,“ konstatoval Barta, kterému opět přijde značně podhodnocená.

Aktuální tržní kapitalizace RWE dosahuje necelých 25 miliard eur, Barta se ve svých propočtech dopracoval k částce 47 miliard. Rozhodně to však nemusí do budoucna znamenat odpovídající nárůst ceny akcií. Pale Fire Capital je známý svými mimořádně riskantními sázkami a sám Barta na přednášce zdůraznil, že u všech investic pracují s pákou – využívají kromě svých zdrojů i půjčené peníze, které v případě neúspěchu umocňují velikost ztráty.

Slepé kopírování investic Pale Fire Capital se nemusí vyplatit: v minulosti skupina prodělala například miliardu korun na sázce na pokles akcií amerického online autobazaru Carvano, teď podle Barty vsadila značnou částku na propad akcií automobilky Tesla, potýkající se s problémy.

Muskova firma je cílem takzvaných shortařů dlouhodobě, ale značná část z nich si na Tesle už stihla vylámat zuby.