Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu

Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu Zdroj: CNC / Jiří Koťátko

Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu
4
Fotogalerie

Žákům tvrdila, že se na Ukrajině nic neděje. Učitelka popírající válečné zločiny míří opět k soudu

Městský soud v Praze se v pondělí opět bude zabývat odvoláním v případu učitelky Martiny Bednářové. Ta při hodině češtiny na Základní škole Na Dlouhém lánu zpochybňovala ruské válečné zločiny na Ukrajině. Obvodní soud pro Prahu 6 ji již podruhé zprostil viny, státní zástupce se ale odvolal. Bednářová se brání, že hodina měla být určena k diskuzi a podle ní se obžaloba snaží zlikvidovat celoživotního kantora.

Počátkem dubna 2022 se učitelka Martina Bednářová rozhodla využít hodinu slohu trochu jinak. Žákům osmé třídy začala sdělovat, že dostala videa z Kyjeva, na nichž jde vidět, že na území žádný konflikt neprobíhá. Ruská invaze na Ukrajinu přitom začala jen pár týdnů před tím.

Bednářová také žákům sdělila, že Rusové na Donbase byli systematicky vražděni od roku 2014. „Jenom proto, že to byli Rusové. A byli likvidováni vlastně opravdu ukrajinskými nacistickými skupinami tak, že se zatloukly dveře do baráku, ten barák se zapálil, stáhli se ti lidé zaživa z kůže, vraždily se děti a tak dále,“ řekla učitelka žákům.

Žáci si její tvrzení ovšem nahráli a osmnáctiminutový záznam se pak dostal na veřejnost. Kromě vyhazovu z práce se tak Bednářová potýká i s obžalobou, která ji viní z popírání válečných zločinů. Státní zástupce pro Bednářovou požaduje osmiměsíční podmínku a také pětiletý zákaz pedagogické, výchovné či jiné práce s dětmi.

Soudila se kvůli výpovědi

Učitelka se sama brání, že děti chápaly, že se jedná o diskuzi. „Jsem naprosto konsternovaná, jak se obžaloba snaží zlikvidovat celoživotního kantora. Záležitost, která se táhne rok a půl, má vliv na mě i mou rodinu, mého tatínka a nezletilého syna,“ prohlašovala před soudem.

Soudní proces s učitelkou se táhne již rok. Bednářová nejprve soud v červnu loňského roku vyhrála, protože Obvodní soud pro Prahu 6 odmítl Bednářovou soudit za její názory. Odvolal se ale státní zástupce Richard Petrásek. Podle něj soud nevzal v potaz to, že Bednářová se žáky mluvila v pozici pedagogické autority.

Odvolací senát Městského soudu v Praze pak případ obvodnímu soudu vrátil s tím, že se nevyrovnal se všemi aspekty kauzy. „Učitel by měl mít vyšší míru odpovědnosti za to, co veřejně říká a zejména co říká před žáky," zmínila soudkyně městského soudu Hana Chaloupková.

Situace se ale letos v lednu opakovala, prvoinstanční soud nad Bednářovou vyřkl zprošťující rozsudek a státní zástupce se odvolal. Odvolací senát má nyní tak tři možnosti: znovu vrátit případ k opětovnému projednání obvodnímu soudu; potvrdit rozsudek či vyhovět státnímu zástupci a uložit učitelce trest.

Po prvním zproštění projevila Bednářová nečekané ambice, kdy avizovala svůj návrat na základní školu. „Tam se vrátím jako ředitel,“ sdělila pyšně.

Tak se ale nestalo. V prosinci loňského roku totiž učitelka prohrála pracovněprávní spor se školou. Domáhala se zrušení výpovědi, kterou dostala poté, co byla nahrávka z hodiny zveřejněna. Podle Městského soudu v Praze, který pravomocně potvrdil, že škola jednala správně, Bednářová porušila školský zákon, interní předpisy školy i zákoník práce.