Hlavní obsah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Článek

Divákům se neodmyslitelně zapsala do paměti jako problémová dcera doktora Štrosmajera v seriálu Nemocnice na kraji města. Před časem se herečka Helga Čočková (82) úplně stáhla z veřejného dění, a jak sama říká, užívá si život důchodkyně. V novém díle Retrojízdy ale zavzpomínala na své herecké začátky, na spolupráci s Milošem Kopeckým, prozradila nám také, proč herectví pověsila na hřebík.

„Dnes už se pohybuji ve svém osobním životě. Nejsem bezdětná herečka, takže vlastně mám komu věnovat svůj čas, emoce a občas i peníze,“ prozradila na úvod. Helga Čočková má ze svého manželství s režisérem Júliusem Matulou dva syny. Jeden je známým architektem, druhý pracuje jako „ajťák“ a před lety se odstěhoval do Austrálie. „Já tam létám každý rok tak na měsíc, většinou v lednu,“ prozradila herečka.

Během rozhovoru došla samozřejmě řeč i na její výraznou roli v Nemocnici na kraji města. Do Ireny Štrosmajerové se, jak nám herečka přiznala, zamilovala. Původně totiž dostala nabídku na roli vrchní sestry Huňkové, kterou ale odmítla a nakonec ji ztvárnila Iva Janžurová.

„Pan režisér Dudek mi tehdy nabízel, zda bych nechtěla tu Huňkovou, a já jsem mu říkala, že ne. Já jsem se do té Ireny zamilovala, poněvadž to je takový ‚paskřivec‘. Mě ten osud zaujal a emočně jsem k ní byla blíže,“ sdělila.

„Ta role pro mě byla těžká i v tom, že dcera Miloše Kopeckého a Stelly Zázvorkové tou dobou spáchala sebevraždu, a ta sebevražda mojí role, Irenky, byla pro Miloše paralelní s tou realitou. Mně z toho bylo úzko,“ vzpomněla Čočková. Prozradila nám také, jak tehdy natáčení s Milošem Kopeckým, který trpěl depresemi, probíhalo.

Dnes už jí herectví prý nechybí, nové nabídky prý odmítá. „Ta číše se během mého života asi naplnila, já jsem si to užila a teď žiju zase jiné věci,“ svěřila se moderátorovi Markovi Terebovi. Před lety herečka ukončila i namlouvání audioknih, které ji živilo.

Během rozhovoru ale také připomněla náročné životní období, kdy trpěla rakovinou. Ta jí obrátila život vzhůru nohama, právě i kvůli této zákeřné emoci se přestala věnovat hraní.

Rodačka z Ostravy také zavzpomínala na své začátky v Praze i angažmá v Národním divadle a problémy, které jí způsobil komunistický režim. Nejnovější vydání Retrojízdy si můžete pustit ve videu v úvodu nebo ve všech podcastových aplikacích.

Další články

Načítám