Včelka Mája už není žádná dorostenka, světlo světa spatřila již v roce 1912

Včelka Mája už není žádná dorostenka, světlo světa spatřila již v roce 1912
Pamatujte, že každý komentář bývá zprávou o komentujícím.
Děkujeme za vaše komentáře.
Příběhy pruhované slečny zná celý svět. O její slávu se však zasloužila až kreslená podoba, která je o poznání mladší. Českým dětem parádně Včelku Májku nadabovala Aťka Janoušková (pro ČST), na DVD je potom slyšet hlas Jany Štvrtecké.

Otcem Včelky Máji a jejích přátel je německý spisovatel Waldemar Bonsel, který vydal knihu už v roce 1912. Důvodem byla sázka. Bonsel se vsadil, že dokáže vytvořit slavný příběh, kde hlavní postavou nebude člověk, ale nějaké obyčejné zvíře. A měl šťastnou ruku, když si zvolil svět hmyzu, kam velice nápaditě zakomponoval chování ze světa lidí. Jeho nápad se ujal nejen v Německu, ale kniha byla přeložená do 41 jazyků. Jen těžko budete hledat v civilizovaném světě místo, kde by o světě všetečné pruhované včelky neslyšeli.

Triumf slavila Včelka Mája v roce 1975, kdy dostala kreslenou animovanou podobu. Nápad na seriál Micubači Mája no bóken vznikl v Japonsku a na seriálu spolupracovala Kanada, Rakousko a Německo. Postavičky do seriálu o Máje nakreslil a scénář k příběhu napsal americký kreslíř Marty Murphy (†78).

Nově potom Včelku Máju s 3D grafikou natočili Němci, ale seriál z roku 2012 a několik filmů, které postupně vznikly, u fanoušků klasického původního zpracování moc nadšení nevzbuzují.

Postavička je spojená už navždy i s Karlem Gotem

Pro nás má Včelka Mája ještě jedno kouzlo. Nesmrtelným hitem se stala píseň, která původní epizody seriálu provází. Hudbu napsal Karel Svoboda, český text Zdeněk Rytíř. Píseň nazpíval Karel Gott a sám nejlépe poznal, jaký hit stvořil, protože píseň od něj chtěli návštěvníci jeho koncertů nejen u nás, ale i v zahraničí. Hit zvládl nazpívat v mnoha jazycích a původní seriálová hudba si dokázala nakonec žít vlastním životem. Němci po písni doslova šíleli.

V Československu se poprvé objevil seriál až osm let po svém vzniku. Seriál byl pro tehdejší Československou televizi příliš drahý. Nakonec, po několikaleté spolupráci německých a československých filmařů převážně na tvorbě pro děti a mládež, nám Němci seriál nabídli zdarma. Nejprve se objevil na Slovensku (zřejmě kvůli jednomu slovenskému emigrantovi, který se podílel na tvorbě) a za pár měsíců si ho konečně mohli užít i české děti.

Původní kreslený seriál má 104 epizod. Oproti knize je v něm několik nových postav. Včelka Mája je považovaná za druhou nejznámější kreslenou postavičku. Známější je jen Mickey Mouse. V Německu ji zná 95 % lidí.

Zajímavosti

Včelka Mája je oblíbenou součástí zabavních parků pro děti
Včelka Mája je oblíbenou součástí zabavních parků pro děti | Zdroj: Hethuisanubis4ever1, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Šustění včelích křídel se dělalo pomocí malého elektromotoru.

První dabing, který se dělal na Slovensku, si Němci jezdili hlídat. Šlo o první tak dlouhý seriál, který slovenští filmaři dabovali. Eva Večerová byla vybrána pro hlavní postavičku z 25 uchazeček. Nakonec další tři roky nezavadila o další nabídky na dabing, protože si všichni její hlas spojovali s Včelkou Májou.

Novou seriálovou verzi najdete na ČTD, starší seriál a filmy jsou k dohledání na největší dostupné streamovací platformě.

Zdroje článku: