Mistrovství světa v hokeji má Česku vydělat kolem dvou miliard

221
hokeji
Foto: Komerční banka

S blížícím se Mistrovstvím světa IIHF v ledním hokeji v Praze a v Ostravě [10.5. až 26.5.] roste počet rezervací ubytování v Česku. Jen na první víkend šampionátu si lidé zamluvili v Praze už 86 procent a v Ostravě 75 procent ubytovacích kapacit.

Nárůst zájmu o ubytování potvrzují i další regiony. Zejména ty, které jsou nedaleko uvedených měst. Informoval o tom Institut turismu České centrály cestovního ruchu – CzechTourism.

„Mistrovství světa v ledním hokeji není jen o sportu, ale má také významný ekonomický dopad jak během samotného šampionátu, tak po jeho ukončení. Na základě zkušeností z minulých let, kdy Česko bylo pořadatelskou zemí, se dá předpokládat, že situace bude obdobná. A do Prahy či Ostravy dorazí fanoušci hokejových týmů napříč národnostmi,“ pochvaluje si ředitel České centrály cestovního ruchu CzechToursim František Reismüller.

Odvolává se na rok 2015, kdy se šampionát v ledním hokeji rovněž konal v České republice. Tehdy se podle dat Českého svazu ledního hokeje z hlediska počtu návštěvníků jednalo o dosud nejnavštěvovanější turnaj v historii. Utkání shlédlo na stadionech 741 690 lidí a v průměru každý zápas navštívilo 11 589 diváků. Rekordních počtů dosáhly také TV sledovanosti s více než miliardou diváků. Silná se ukázala i návštěvnost fanzón s 1,2 milionem fanoušků a aktivita na sociálních sítích a oficiálních stránkách IIHF. Ty navštívilo 6,8 milionu uživatelů. Neméně úspěšné bylo MS v ledním hokeji, které Česko pořádalo v roce 2004. Na jeden zápas připadalo v průměru 9 859 fanoušků.

Kdo přijede do Česka letos

„Vysoké zastoupení budou mít letos hlavně evropské destinace,“ vysvětluje Reismüller, podle kterého z mistrovství netěží pouze Praha a Ostrava, ale celkově celá Česká republika.

„MS v ledním hokeji bude prezentovat Česko jako zemi, kterou se vyplatí navštívit a která má hodně co nabídnout. Taková prezentace pomůže následně zvýšit zájem o tuzemsko i počet turistů, kteří se ho rozhodnou poznat,“ upozorňuje na souvislosti.

  • Týmy v Praze: Kanada, Finsko, Švýcarsko, ČR, Dánsko, Norsko, Rakousko, Británie

Zdůrazňuje, že zahraniční návštěvníci šampionátu přijíždějí na více dnů, protože jejich národní tým hraje během šampionátu několik zápasů. Z jejich návštěvy přitom nevytěží jenom hotely, ale i restaurace, kavárny, obchody a další tuzemské turistické destinace. Další příjmy šampionát vygeneruje na reklamě, sponzorství a na přenosových právech.

„Věřím, že bychom se mohli přiblížit rekordní návštěvnosti z roku 2015. Zájem diváků je opravdu velký,“ tipuje prezident Českého svazu ledního hokeje Alois Hadamczik.

  • Týmy v Ostravě: USA, Německo, Švédsko, SR, Lotyšsko, Kazachstán, Francie, Polsko

Za zmínku podle něj stojí fakt, že ubytování a stravování se netýká pouze fanoušků, ale i samotných hráčů a členů hokejových týmů, rozhodčích nebo zahraničních novinářů. Jednotlivé reprezentace navíc dorazí už pět až sedm dní před samotným zahájením šampionátu na přípravné kempy. Hráči se ubytovávají ve čtyřhvězdičkových hotelech.

„V naší studii proveditelnosti odhadujeme, že příjem v rámci spotřeby zákazníků, včetně ubytování a stravování, letos dosáhne kolem dvou miliard korun,“ doplňuje Hadamczik.

Se šampionátem jako příležitostí pracuje CzechTourism

Agentura CzechTourism uvedla, že o šampionátu už v předstihu proaktivně informuje fanoušky v zahraničních destinacích. Převážně tam, kde má lední hokej dlouhou tradici, jako je třeba Skandinávie. A také v zemích, které s Českem sousedí, například v Německu.

„Už v loňském roce jsme prostřednictvím našich zahraničních zastoupení podpořili prodej balíčků na MS v ledním hokeji. Aktuálně téma propagujeme na relevantních zahraničních trzích, pracujeme s místními influencery, kteří představují místa konání mistrovství v rámci svých reportáží,“ vysvětluje ředitelka Odboru marketingu a zahraničních zastoupení CzechTourism Jana Štumpová Konicarová.

Booking.com Itálii odvede dodatečnou daň 2,3 mld. Kč

Ryze finanční čísla pak doplňuje její kolega, vedoucí Institutu turismu České centrály cestovního ruchu Petr Janeček. Podle něj z dat obsazenosti hromadných ubytovacích zařízení vyplývá, že momentálně činí průměrné ceny za pokoj během prvního víkendu šampionátu v Ostravě 8 377 korun. V hlavním městě pak 11 986 korun.

„V počtu rezervací hrají roli i další události, které se v tomto období souběžně konají. Ale MS v ledním hokeji je zcela prokazatelně tím hlavním tahounem,“ uzavírá.

–RED–

1 komentář

  1. Možná ano. Ale jaké MS v hokeji bez Rusů i Bělorusů ? Nakonec i bez hráčů z NHL. Takže opět jen béčkový turnaj. Hlavně morální ostuda bafuňářů hokeje, kteří mají strach o svá dobře placená místečka. Když vyřadili tyto dva státy, tak měli všude střihnout i sportovce od agresora UA, zakázat žlutomodré hadry na každém rohu, sportovištích, mediích. Při dnešní kvalitě českého hokeje (hlavně u bafuňářů-trenérů s korupcí dohromady) bude super úspěch postup mezi poslední 4. týmy.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here