Jak probíhá oddlužení?

Oddlužení je zákonný prostředek, kterým mohou dlužníci řešit situaci, kdy mají více věřitelů a nedokáží plnit své splatné závazky. Obecně platí, že oddlužení osob je možné pouze tehdy, pokud to nejsou podnikatelé. Za určitých podmínek lze ovšem i dluhy z podnikání řešit oddlužením.

crop-162904-czech-money-profi

Podmínky pro oddlužení podnikatelů

  • Dlužník již nepodniká
  • Dluhy, které pochází z předchozího podnikání, jsou v porovnání s ostatními dluhy, které nevzešly z jeho předešlé podnikatelské činnosti, zanedbatelné.
  • Hodnota míry podnikatelských dluhů je maximálně kolem 10 %.

Návrh na povolení oddlužení musí být podán na předepsaném formuláři a musí obsahovat především tyto důležité informace:

  • Uvedení dlužníka a případně i dalších osob, které jsou oprávněné jednat jménem dlužníka
  • Údaje o očekávaných příjmech dlužníka v následujících pěti letech
  • Údaje o příjmech dlužníka za poslední tři roky
  • Návrh způsobu, jak by mělo být provedeno oddlužení fyzické osoby

Dva způsoby oddlužení

Existuje jednorázové zpeněžení majetkové podstaty nebo postupné uspokojování dluhů dlužníka na základě splátkového kalendáře po dobu pěti let. V prvním případě dlužník ztratí veškerý svůj majetek ve prospěch svých budoucích příjmů. U druhého případu je to přesně naopak. Pokud soud povolí oddlužení, vyzve zároveň věřitele, aby se přihlásili do insolvenčního řízení. Na přihlášení mají třicet dnů. Vymáhání pohledávek od dlužníka je tak pro věřitele jednodušší.

Náš tip:  Dluhy, neschopnost splácet hypotéku nebo další závazky jsou dnes již téměř běžnou součástí života. Jak z toho ven? Řešení je právě i zpětný leasing nemovitostí.

Společná žádost o oddlužení – manželé

Dříve platilo, že manželé museli podávat žádost o oddlužení zvlášť – s písemným souhlasem svého zákonného partnera. Od roku 2014 můžou manželé o oddlužení žádat společně. Teoreticky je možné, aby osobní bankrot vyhlásil pouze jeden z manželů. V praxi to ovšem znamená řadu potíží.

Jakou výši dluhů musí dlužník minimálně splatit

Dlužník musí přesvědčit soud, že bude schopen v oddlužení splatit minimálně 30 % svých nezajištěných dluhů. Jedná se o částku minimální, je tedy možné, že dlužník v průběhu splátkového kalendáře zaplatí víc. Nikdy však víc, než kolik činily dluhy k podání návrhu na oddlužení.

Schválení oddlužení

Soud přesně stanoví povinnosti dlužníka během jeho oddlužení, stanoví povinnosti plátci mzdy. Soud potvrzuje také insolvenčního správce a stanoví závazný způsob pro uspokojování pohledávek jednotlivých věřitelů. Zveřejněním rozhodnutí o schválení oddlužení v insolvenčním rejstříku dochází k zahájení samotného procesu průběhu oddlužení.

Pokud dlužník své povinnosti z oddlužení splní, je řízení ukončeno. Následně musí dlužník podat návrh na osvobození od zbytku dluhů. Soud takové rozhodnutí vydá, a tím osvobodí dlužníka o zbytku všech jeho dluhů. Dlužník tak již nic nedluží a může začít nový život.                                                                                  

Pro koho má oddlužení smysl?

Osobní bankrot je dobrým řešením pro ty, kteří chtějí svoji finanční situaci řešit. Oddlužení manželů může být o trochu složitější, jelikož je zde potřeba souhlas manžela, který může být ve vyhrocené situaci velkým problémem.

Komentovat

Váš email nebude zveřejněn. Vyžadované pole jsou označené *

*

Scroll To Top
TOPlist