Starostu Novotného si chce podat právník Dostál za verbální útok na Slováčka a komunistku Konečnou

Pavel Novotný
Pavel Novotný
Foto: Profimedia
Rudolf Šindelář | Redaktor
[email protected]
Publikováno: 3. 5. 2024

Starosta pražských Řeporyjí Pavel Novotný (ODS) se ve čtvrtek na sociální platformě X nelibě vyjádřil o saxofonistovi Felixi Slováčkovi, jeho slova však měla přesah i směrem k jeho dceři Anně Slováčkové. Týkala se možného důsledku vážného onemocnění, s nímž se umělkyně léčí. Novotnému vadila fotografie, na které hudebník pózoval mimo jiné se šéfkou komunistů Kateřinou Konečnou, kterou později označil vulgární formou označující »ženský pohlavní orgán«. Jeho jednání i přes pozdější omluvu vyvolalo silnou vlnu kritiky, zároveň přimělo známého právníka a kandidáta na post europoslance Ondřeje Dostála (levicová a vlastenecká koalice STAČILO!) k podniknutí právních kroků proti jeho osobě. "To mohu potvrdit," uvedl na dotaz pro ŽivotvČesku.cz.

Na sociální platformě X bylo ve čtvrtek poměrně rušno, o což se postaral starosta Pavel Novotný, když označil hudebníka Slováčka hanlivě »de*ilem«. Stalo se tak kvůli fotografii, na které hudebník s blaženým výrazem pózuje mimo jiné s lídryní komunistů Konečnou. Novotný se dále nevhodně vyjádřil i směrem k jeho dceři Anně, kdy »ve svých věštbách koketoval s možnými důsledky nemoci«, se kterou se dlouhodobě léčí.

Následně se za svůj kontroverzní výrok na síti X omluvil. "Tak já se tedy omlouvám, za zcela nevhodný tweet týkající se rodiny Slováčkovy. A jděte na týden do p....e. Omlouvám se upřímně a nesmírně svého tweetu lituji," uvedl starosta městské části Praha - Řeporyje.

Slova Novotného i přes omluvu vyvolala nezadržitelnou vlnu kritiky. Epická válka slov se později přesunula na profil lídryně komunistů Konečné, která zveřejnila kopii příspěvku komunálního politika, v němž reaguje na zmíněnou fotografii. Do debaty se zapojila i ekonomka a kandidátka za STAN do Evropského parlamentu Danuše Nerudová s komentářem adresovaným Konečné. »Paní Konečná, s Pavlem Novotným se na řadě věcí neshodnu, na jedné však určitě ano, že komunisté jsou košťaťa a zločinci«," uvedla.

Novotného apetit s tím rozhodně nebyl u konce a starosta povzbuzen komentářem Nerudové se slovně pustil do Konečné. »Jsi ubohá p..., Kateřino. Napsal jsem, co jsem napsal, protože je to tak, jen se to neříká. Na tom, že jsi ubohá, rudá p..., to nic nemění," napsal v debatě, ve které komunistka Konečná reagovala tak, že označila profily prezidenta Pavla, premiéra Fialy a dalších a doplnila, že je ráda, že se zmínění mohou opřít o osobu Novotného.

V současnosti podle všeho bude mít zcela zbytečná a útočná událost ze strany Novotného dohru. Podniknout právní kroky vůči jeho jednání se chystá odborník na zdravotnické právo Ondřej Dostál. Na svém profilu na síti X to kandidát na post europoslance za levicově orientovanou koalici naznačil.

Redakce ŽivotvČesku.cz se Dostála dotázala, zda jde o jeho záměr. "Jednání Pavla Novotného podle mého vnímání situace přesáhlo hranici, kterou jsou povinni snášet občané, dokonce i veřejní činitelé, u nichž je obecně posunuta," uvedl s tím, že vzhledem k široké publicitě výroků Novotného má jednání starosty jeho pohledem vysokou společenskou škodlivost. Jaké kroky učiní, má v plánu oznámit na svém profilu na sociální platformě X.

Starosta Pavel Novotný byl před dvěma lety pravomocně odsouzen za nebezpečné pronásledování kontroverzního podnikatele Marka Víta. Dostal trest tři měsíce vězení s odkladem na zkušební dobu 30 měsíců. Podmínka, v níž měl prokázat, že umí vést řádný život, mu měla končit letos v červenci.

Novotný se také dopustil v průběhu roku 2022 a 2023 sedmi přestupků proti občanskému soužití, když veřejně urážel několik lidí včetně bývalého prezidenta Miloše Zemana, předsedy SPD Tomia Okamury nebo bývalého děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ševčíka. Od Úřadu městské části Prahy 13 za to dostal pokuty v celkové výši 84 tisíc korun.

Letos v březnu byla Novotnému Obvodním soudem pro Prahu 5 o rok prodloužena jeho zkušební doba a bylo mu nařízeno, že má absolvovat program sociálního výcviku.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.