Huawei v tichosti financuje americký výzkum, přestože to má zakázáno. Američtí zákonodárci jsou vzteky bez sebe

Huawei
Autor: Karolina Grabowska / Zdroj: Pexels

Američtí a britští zákonodárci se začervenali, protože bylo zjištěno, že čínský technologický gigant Huawei financuje významnou soutěž ve výzkumu na vysokých školách, což je nové odhalení, které doplňuje nedávno zjištěné soukromé dary a granty univerzitám na obou stranách rybníka.

Huawei, telekomunikační gigant, který Kongres i parlament zařadily na černou listinu, je jediným dárcem stojícím za výzkumnou soutěží, do níž se zapojili studenti ze škol včetně Harvardu a která od roku 2022 rozdala miliony dolarů, uvádí agentura Bloomberg. Kvůli dohodě o mlčenlivosti společnosti Huawei s neziskovou organizací Optica Foundation, která cenu spravuje, se soutěže zúčastnili i studenti škol, které zakázaly svým studentům nebo vyučujícím jakékoli spojení se společností Huawei. Nadace Optica Foundation zjistila, že zapojení společnosti Huawei jako firemního sponzora této soutěže je v souladu s jejich interními etickými prověrkami, i když společnost Huawei oficiálně požádala, aby zůstala tajným partnerem v ceně, která ročně rozděluje 1 milion dolarů – 20krát více peněz než další nejlépe placená cena.

Snaha společnosti Huawei o tiché financování soutěže Optica Foundation Challenge je pro některé, zejména pro zákonodárce, znepokojující, ale není tak záludná nebo pokoutní jako typické způsoby, jakými zahraniční subjekty obvykle spolupracují se školami. Podle deníku Wall Street Journal čínské subjekty v letech 2012 až 2024 přímo poskytly americkým vysokým školám smlouvy v hodnotě 2,32 miliardy dolarů. Některé z těchto smluv zahrnují automobilové společnosti financující výzkum automobilů na Michiganské univerzitě, která se nachází na míle daleko od sídla společnosti Ford, nebo tři největší čínské státní ropné společnosti financující výzkum na UT-Austin. Čína je teprve čtvrtou největší donátorskou zemí amerických univerzit. Katar a Izrael věnují americkým vysokým školám značné částky.

Vysoké platby Číny americkým subjektům jsou důvodem k obavám amerických zákonodárců, kteří se obávají, že veškeré čínské aktivity jsou spojeny s jejich armádou. Použití procesorů Intel „Meteor Lake“ společností Huawei v jejich nejnovější verzi notebooků vyvolalo intenzivní kritiku ze strany amerických zákonodárců, kteří považují smlouvu společností Intel a Huawei za nebezpečnou a frustrující. Podobní zákonodárci také nedávno navrhli zakázat všem čínským společnostem nebo občanům přístup k americkým serverům cloud computingu pro trénink modelů umělé inteligence nebo možnost používat instrukční sadu RISC-V, což je otevřený standard pro instrukce procesorů, který ani není založen v USA. Tato obchodní válka, kterou Amerika vede proti Číně, není bezdůvodná, ale také není zcela neprůstřelná, protože Čína tvrdí, že skutečnou obavou nejsou bezpečnostní rizika, ale riziko, že Amerika ztratí dominanci na světovém trhu ve prospěch jiné země.

Výzva nadace Optica je založena na využití světelných vln k řešení problémů v oblasti životního prostředí, zdraví a informací, pouze jeden z těchto tří pilířů se zájmy společnosti Huawei souvisí jen okrajově. Je možné, že se společnost Huawei do této soutěže zapojila čistě z důvodu financování lepšího výzkumu. Stejně pravděpodobná je i možnost zlého úmyslu. Na tento dotaz pravděpodobně nenajdeme dokonalou odpověď, ale buďte si jisti, že američtí i britští zákonodárci jej brzy použijí jako munici ve svých protičínských technologických ofenzivách.

Autor: Lukáš Drahozal

Zdroj: dailymail.co.uk, huaweicentral.com

Průměrné hodnocení 3 / 5. Počet hodnocení: 2

Zatím nehodnoceno.

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *