Hnutí zahájilo volební kampaň

Hnutí zahájilo volební kampaň Zdroj: ČTK / Dalibor Glück

Panoptikum Vladimíra Mertlíka: ANO jako hluchý vyjednavač a Kusturica, Nohavica, jak se to rýmuje?

Redakce RX oslovila autora Zpětného zrcátka Vladimíra Mertlíka s výzvou k vydávání dalšího formátu: nelichotivých sarkastických glos bez lítosti. Název jsme našli ve slovníku cizích slov, který panoptikum (ze starořeckého pānoptikón, tj. παν=pān, vše+οπτικό= k vidění) definuje jako sbírku unikátních předmětů a rarit (voskových figur, anomálií lidského těla a mentality i předvádění extrémních zvláštností). Nejtypičtějším příkladem panoptik jsou tzv. freak shows rozšířené v 16. až 19. století v Anglii a Spojených státech. Jsme si jisti, že prostředí tuzemské politické scény stojí za pravidelná zaznamenání, neboť původní freak shows vysoce překonává.

Socialistický realismus – budoucnost umění

Kořeny úspěchu Ály, Káji, Kláry a Aleše z hnutí ANO, známých jako Babi´s Brothers & Sisters, kteří se svými standupy blíží slávě Chica, Harpa, Groucha a Zeppa, známých jako Marx Bros, byly odhaleny. Rozdíl mezi legendou americké komiky Marx Bros a Babi´s Brothers & Sisters je akorát v tom, že Marx Bros blbce jen hráli.

V jejich poslední grotesce Hluchý vyjednavač dokazují Babi´s Brothers & Sisters, že patří k umělcům progresivně odmítajícím Stanislavského i jiné přežité formy hraní a režie. Jejich pojetí sebeponižování není vědomý proces převtělení patologických lhářů, ale má kořeny v psychiatrické diagnóze idiot savant, již slovník cizích slov definuje takto: „Učený idiot, tj. podprůměrně inteligentní člověk s výborným memory kvocientem, který se přeceňuje a navenek působí po určitou dobu jako vzdělanec!“

Pokračování 2 / 8

Stačilo! Konečná!

Křest knihy Spiknutí: Přesedkyně KSČM Kateřina Konečná a Felix Slováček.

Panoptikum zaslalo Kateřině Konečné z KSČM návrh úpravy volebního sloganu koalice komoušů a jim podobných STAČILO! nový slogan „Fuck! STAČILO! Konečná!“. Lépe zrcadlí historické úspěchy vlády komoušů i jejich vedoucí úlohu v koalici.

Pokračování 3 / 8

Talent a krása zvítězily nad úsměšky a závistí

Hostem 21. dílu Hráčů byla první dáma hnutí ANO Alena Schillerová. Promluvila o své politické budoucnosti, dohadech s koalicí i rodině

Česká olympijská výprava pro OH Paříž 2024 bude posílena o dvě členky. Přestup modelek Ály a Kláry z pop scény do oddílu synchronizovaného plavání se ukázal být dobrým tahem. České akvabely okouzlily krásou vystoupení Velrybí rendezvous jak porotu, tak voliče hnutí ANO a splnily kvalifikační limit.

Pokračování 4 / 8

Nad Tatrou sa blýska

Násilí byl Ježíš podroben ještě před ukřižováním na Golgotě.

Slovenští učitelé se zúčastnili vzdělávacího semináře v Ružomberoku, jehož součástí byly přednášky „Slovenština je nejstarší jazyk v Evropě“, „Ježíš Kristus byl Slovák!“ esej prokazující, že před vatikánským zfalšovaným křesťanstvím existovalo již tisíce let slovenské křesťanství. Dle organizátorů dokazuje relevantnost informací výzkum Ruské akademie věd. Otázku Ježíše Krista zas nastolil na Slovensku náměstek ministra kultury Štefan Kuffa (SNS), který před vysokými církevními hodnostáři požadoval, aby byl Kristus intronizován a stal se králem Slovenska. Důkaz slovenské národnosti Krista je podle politika v údajném volání Ježíše na kříži Boha na pomoc tradičním zvoláním: „Kurva, Boha jeho!“ Otázkou ale je, zda problém řeší intronizace Ježíše, či lobotomie Kuffy, protože poté, co byl odvolán z funkce, se stal náměstkem ministra životního prostředí. Dá se tak očekávat, že Ficova vláda bude zanedlouho projednávat návrh zrušení Darwinovy evoluční teorie.  

Pokračování 5 / 8

Jako prd do Stromovky

Peter Pellegrini vyhrál volby na Slovensku, gratuloval mu i premiér Fico (7.4.2024)

Velmi úspěšná sbírka Slováků na munici pro Ukrajinu se v neděli večer blížila částce 4 miliony eur (100 milionů korun). Slovenský premiér Robert Fico (Smer) sbírku označil za symbolické gesto a zesměšnil ji výrokem, že 3 miliony eur proti Rusům, jsou jak prd do Stromovky. Jde o úhel pohledu! Možná jsou lepší 4 miliony eur proti Rusům než jeden premiér lepící se Rusům na řiť jak hovno na košili – jak tvrdí jiné české úsloví. 

Pokračování 6 / 8

Kosturica / Nohavica – jak se to rýmuje?

Emir Kusturica

Srbský filmový režisér Emir Kusturica přišel nedávno ruského prezidenta Vladimira Putina poprosit o peníze na trilogii filmů dle děl ruských autorů. Zároveň Putinovi poděkoval za osobní historickou spravedlnost a ruskou invazi na Ukrajinu označil za začátek nového světa. Plánované snímky nazval Kusturica koncem své kariéry, což ruský státník odmítl s lichotkou, podle níž Kusturica nemá mluvit o konci kariéry. Kusturica je Putinovým fanouškem značnou dobu. V roce 2012 se účastnil jeho inaugurace, 2014 obhajoval ruskou anexi Krymu a 2016 dostal od Putina Řád přátelství. Obsah uměleckého díla nemusí být totožný s obsahem cerebra. Inu, koho chleba jíš, toho píseň zpívej!

Pokračování 7 / 8

Pindík a pipinka

Šéf SPD Tomio Okamura ve Sněmovně

Na předvolebním mítinku SPD a Trikolory k volbám do Evropského parlamentu došlo po hřímání proti Evropskému parlamentu, euru a migraci i na oblíbené téma 47 pohlaví předsedy Okamury, s nimiž k radosti svých voličů nesouhlasí: „My jsme vždycky měli pindíka a pipinku. Jestli někdo říká, že je třetí pohlaví, tak ať nám ho ukáže. Já ho tedy ani vidět nechci,“ pohoršoval se Tomio Okamura.

Ani my! Proč se na něj tedy musíme dívat při každé tiskové konferenci SPD?

Pokračování 8 / 8

Sloni v Botswaně, volové v Česku

Zvedá je jeřáb na obřích popruzích.

V Botswaně žije přes sto tisíc slonů, kteří ničí životní prostředí, a vláda proto jejich lov podporuje zvyšováním kvót. Německo ale zvažuje zpřísnění limitů pro dovoz trofejí. Prezident Mokgweetsi Masisi se však vůči úvahám o snížení limitů ohradil. Podle něj regulace přinese zemi chudobu, neboť lov a turistika s ním spojená přináší místním značné příjmy. Prezident v listu Bild Němcům hrozí, že je naučí „žít společně se zvířaty tak, jak se oni snaží nařídit nám“ posláním 20 000 slonů do Německa a dodává: „Nejde o žádný vtip!“

Také sledování předvolebních průzkumů české politické scény dokáže překvapit. Při porovnání výskytu slonů v Botswaně a volů v Česku na km2 dojdeme k zajímavým číslům. Výskyt 100 000 slonů v Botswaně při rozloze země 587 730 km2 znamená 0,17 slona na 1 km2, zatímco u nás je podle volebních průzkumů 59,75 % volů toužících být opět trofejí komoušů v ruské gubernii, což při rozloze 78 870 km2 Česka dělá cca 80,47 vola na 1 km2… Politika prezidenta Masisi volá po následování. Naučme naše voly „žít společně s Rusy tak, jak se oni snaží nařídit nám“, pro začátek posláním 20 000 volů do Ruska. 

Pro dnešek opona padá. S pozdravy jarních laviček prohřátých hýžděmi milenců, váš Vladimír Mertlík