TEST: Canyon Spectral CF 9

Dneska se společně podíváme na karbonový trailbike Spectral a to v jeho specifické mullet verzi...

Autor: Petr Bureš
Foto: Petr Bureš
TEST: Canyon Spectral CF 9

V dnešním redakčním testu bude řeč o letošní novince v podobě nového trailbiku Spectral a to v jeho karbonové mullet verzi se specifikací obnášející elektronické řazení Sram.

Canyon Spectral je trailbikem, který si prošel v rámci posledních třech generací poměrně zásadními změnami a to jak co se týká průměru kol, zdvihů, tak i geometrie. Osobně jsem zvědavý, jaký další osud ho v budoucnosti čeká, protože mi přijde, že má Canyon dnes v kategorii trail/enduro možná až zbytečně moc různých modelů, ale to už by bylo na jiný článek. Pojďme si rám nového Spectralu představit.

Jedná se o kompletně karbonový trailbike, který vychází z klasické koncepce Canyon odpružení. Vzadu je postavený na 140mm zdvihu, který kombinuje se 150 mm na předním kole. Můžete ho mít jak v kompletním 29" setupu, tak i v mullet provedení s kombinací 29" předního a 27,5" zadního kola, což byl i případ našeho testbiku.

Právě možnost volby různých průměrů zadního kola, v rámci jediného rámu, je jednou z hlavních novinek tohoto modelu. Aby tomu tak mohlo být, najdete na tomto rámu hned dva flipchipy, díky kterým lze upravovat geometrie a přizpůsobovat ji tak průměru zvoleného zadního kola. Konkrétně to znamená možnost, kromě různých úhlů měnit také délku zadní stavby mezi 429 a 437 mm.

Zadní odpružení je zde navrženo klasicky jako horstlink čtyřčep i když u Horstliku by se asi zadní čep nacházel výrazně níž, pod úrovní osy zadního kola, než je tomu zde. Canyon mezigeneračně překvapivě o 10 mm snížil zdvihy u tohoto modelu, ale současně upravil průběh křivky odpružení, které má být aktivnější a lépe reagovat v celém svém zdvihu na nerovnosti.

Rám disponuje kombinací výrazného slopingu a slušně dlouhého reache (500 mm v rámci testované velkosti L), což sympaticky snižuje jeho těžiště a dává prostor pro optimální volbu jízdní pozice. Ačkoli je tlumič umístěný šikmo v předním rámovém trojúhelníku, vejde se pod něj košík na láhev, pod kterým najdete další novinku, v podobě interního úložného prostoru, uvnitř dolní rámové trubky.

Za zmínku pak stojí ještě i další rámová vychytávka, která však byla už i u předchozí generace Spectralu a to stabilizace řízení K.I.S., kterou je možné snadno nastavovat, resp. její předpětí prostřednictvím posuvného plastového "víčka" s praktickou stupnicí, ukazující aktuální míru nastavení.

Vnitřní vedení kabeláže je zde provedeno klasicky se vstupy po obou stranách hlavové trubky. Není zde proto potřeba speciální hlavovky a podložek pod představcem.

Přikladně je zde provedena také rámová ochrana a to jak zadní stavby, dolní rámovky tak také mezery mezi hlavním čepem a zadní stavbou u středového složení, která je zakryta prakticky tvarovaným horním "blatníčkem" který přímo navazuje na protaženou gumovou ochranu řetězové vzpěry.

Středové složení je klasika BSA závitové a nechybí ani praktické středně velké vodítko řetězu uchycené v rámci čepu zadní stavby.

Přečteno - 9633x Tagy: testy canyon my2024
Zapojte se do diskuze

Mohlo by vás zajímat

  1. Tech newsPropain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
    Propain vstupuje s Terrel CF do rozjetého gravel vlaku
  2. Tech newsKellys připravil nové trendy aero silničky URC
    Kellys připravil nové trendy aero silničky URC
  3. TechnikaFotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
    Fotogalerie: Canyon LUX Trail CFR
  4. Testy - RecenzeTEST: Canyon LUX Trail CFR
    TEST: Canyon LUX Trail CFR
  5. TechnikaFotogalerie: Pells Raw 2
    Fotogalerie: Pells Raw 2
  6. Tech newsOrbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný
    Orbea Rise 2025 - konečně super lehký a silný

Vlož svůj komentář:

Pro vkládání komentářů je nutné být přihlášený.
Proto se, prosím, tedy buď přihlašte nebo registrujte.

redakční systém | ISSN 1803-5744