Neignorujte tato pravidla: Prořezávání cukety pro zdravější a šťavnatější plody

Neignorujte tato pravidla: Prořezávání cukety pro zdravější a šťavnatější plody
Cuketa patří mezi nejoblíbenější zeleninu nejen v létě, ale i po celý rok a lze ji zpracovat různými způsoby. Klíčem k velké úrodě je především správná péče, která není vůbec náročná. Důležitým faktorem je správné prořezání listů.

Cuketa je velmi zdravá zelenina

Cuketa má blahodárné účinky pro náš zrak. Její konzumací posilujeme také svaly a srdce, pomáhá tělu zbavit se stresu a má skvělé účinky u lidí trpící dnou nebo cukrovkou. Cuketa je nejen bohatým zdrojem vitamínů A, B, C, ale obsahuje dále hořčík, vlákninu, karoteny, vápník, fosfor, železo a draslík. Cuketa obsahuje až 90 % vody, což ji činí vynikajícím zdrojem vody. Vychutnat si jí můžeme syrovou, stejně jako grilovanou nebo jako součást různých pokrmů. Nepoškozené a zachované cukety vydrží až tři týdny v zeleninových boxech uvnitř lednice.

Odříznutí listů povede ke větší sklizni

Kolem stříhání listů cuket koluje řada mylných informací. Setkáváme se s tvrzením, že stříháním listů cuket můžete rostlinu trvale poškodit nebo narušit úrodu. Toto tvrzení může být pravdivé, pokud dojde k chybnému zastřihávání. Správným řezem listů cuket však dosáhnete lepší stimulace růstu, podobně jako u prořezávání rajčat. Nesmí se zapomínat na dodržování správných technik prořezávání, které mají svá pravidla.

Pozor na přehnané prořezávání

Za normálních okolností listy cukety nezastříháváte. Listy jsou důležité pro růst samotné rostliny a poskytují stín kořenům, čímž snižují spotřebu zálivky. Rostlina využívá energii ze světla k růstu. Zdravé a silné listy podporují k vyšší a zdravější plodnosti. Příliš časté prořezávání může mít spíše kontraproduktivní efekt, což může vést až k uschnutí rostliny. Prořezávání rostliny je pro rostlinu stresovou situací a lehce se zvyšuje pravděpodobnost infekce. Jsou ale situace, kdy je prořezávání cuketových listů nevyhnutelné. Doporučuje se odstraňovat listy pouze v konkrétních situacích.

Dávejte pozor na prořezávání listů. Jsou pro růst důležité
Dávejte pozor na prořezávání listů. Jsou pro růst důležité | Zdroj: lisssbetha@gmail.com / Depositphotos

Napadené listy

Prořezání listů rostlin se vyplatí v situaci, kdy jsou listy nemocné. Tyto nemocné listy jsou často. Tyto nemocné listy jsou často napadeny houbovými chorobami, jako je například plíseň v pokročilém stádiu. Pokud selžou jakékoliv protijedy, nezbývá tedy nic jiného, než zakročit a napadené listy odstranit dříve, než se situace zhorší. Listy cukety jsou náchylné na napadení různými škůdci, jako jsou například mšice, které si rády pochutnávají na listech cukety. Listy byste také měli odstranit v případě, když jsou uschlé nebo zvadlé. Oslabené listy blízko zeminy zbytečně oslabují rostlinu, a proto je lepší se jich zbavit, co nejdříve, dokud nenalákají další škůdce nebo choroby.

Na co dále myslet?

Cuketa je především dýňová rostlina, která rychle roste a může dosáhnout velikých rozměrů. Její listy mohou dorůst až do průměru 30 centimetrů. Jak bylo zmíněno výše, odstranění postižených listů je velmi žádoucí. K jejich odstranění používejte výhradně zahradnické nůžky nebo ostrý nůž. Vyvarujte se otrhávání listů holýma rukama, jinak hrozí nenávratné poškození celé rostliny. Správnou péči, respektive odstraněním poškozených listů, dosáhnete lepší úrody.

Jak rozpoznat správně nemoc?

Bílé skvrny na listech cukety mohou vyvolat paniku v řadách nezkušených pěstitelů. Ne vždy se však jedná opravdu o plíseň, která je tak typická. Bílé nebo žluté skvrny mohou být pouze doprovodem určité odrůdy. Jak ale rozlišit nemoc od typických rysů dané odrůdy? Plíseň lze od charakteristických rysů odrůdy rozeznat přejetím prstem po listu. Plíseň lze setřít, zatímco charakteristický rys odrůdy zůstane na listu. Plíseň se nejdříve vyskytuje zespod listů a teprve poté na horní straně listu. Obvykle se plíseň objevuje většinou na konci léta ve vlhkém prostředí.

Zdroje článku: