Joseph Mercola

3. 5. 2024

Až 70 % této oblíbené potraviny představuje falzifikát nebo je upraveno, což ve výsledku znamená, že nejenže přicházíte o všechny léčebné účinky, ale navíc konzumujete vysoce zánětlivou potravinu. Jak tedy poznat rozdíl, když i samotný dohled nad touto potravinou je kompromitován?

STRUČNÝ PŘEHLED

  • Med je třetí nejčastěji falšovanou potravinou na světě. Testy odhalily, že 50 až 70 % veškerého medu v Americe je padělkem nebo falšováno.
  • Skupina pro certifikaci medu True Source Honey byla založena podniky, které samy podléhají certifikaci. Podle hromadné žaloby využívají tyto podniky True Source Honey „k podvodnému ovládání trhu, prodeji falešného medu za podstatně nižší ceny než poctiví včelaři a k odvádění tržeb, příjmů a zisků ve svůj prospěch“.
  • Med lze falšovat a upravovat mnoha různými způsoby. Mezi běžné strategie patří ředění medu cukry nebo sirupy nebo krmení včel kukuřičným sirupem místo toho, aby se včely živily pylem.
  • Levný, nekvalitní med může být také přefiltrován a následně poprášen vysoce kvalitním pylem z jiné lokality, aby se zastřel jeho původ. Často se stává, že med označený jako „lokální“ je ve skutečnosti levný med ze zámoří.
  • Chcete-li mít jistotu pravosti, kupujte med od místního včelaře. Obvykle je najdete na farmářských trzích. Používejte také své rozlišovací schopnosti. Mnoho falšovaných medů postrádá květinové tóny, které se vyskytují v pravém medu. Falšovaný med může mít také přetrvávající pachuť nebo prostě chutná příliš sladce a je mnohem lepivější a průhlednější než pravý med.

Ač se to může zdát pozoruhodné, podvody s potravinami jsou obrovským byznysem a rozšířeným problémem. Oceněný novinář a autor bestsellerů Larry Olmsted ve své knize Real Food/Fake Food: Why You Don’t Know What You’re Eating and What You Can Do About It , z roku 2016 odhalil mnoho triků, které se týkají podvodů s potravinami.

Testy například odhalily, že 60 až 90 % olivových olejů3, které najdete v obchodech s potravinami a restauracích, je falšováno levnými oleji ze semen bohatými na kyselinu linolovou, které jsou zdraví škodlivé v několika ohledech.

Většina medu na trhu je padělkem

Další často falšovanou potravinou je med. Testy odhalily, že 50 až 70 % veškerého medu v USA je pančovaných nebo falšovaných4,5 a podle komplexního přehledu padělaných potravin zveřejněného v časopise Journal of Food Science6 je med třetí nejčastěji falšovanou potravinou na světě. Jak informoval časopis Better Homes & Gardens, 2. října 20237:

„Pravděpodobně jste nevěděli, že většina medu, který najdete na pultech obchodů s potravinami, je ve skutečnosti falešným medem – v některých případech neobsahuje téměř žádný skutečný med. Ve skutečnosti je med jednou z nejvíce falšovaných potravin, které se dnes nacházejí v našich potravinách…“

„Med lze falšovat mnoha způsoby – od tepelné úpravy přes filtrování až po ředění upravenými přísadami, jako je cukr nebo sirup. Může být sbírán příliš brzy jako rostlinný nektar, upravován a prodáván klamavě jako finální produkt, med.“

„Může být dokonce označen jako místní, i když ve skutečnosti pochází z mezinárodního trhu. Jiní obzvláště zdatní podvodníci při výrobě medu jdou tak daleko, že místo přirozeného krmení krmí včely cukrem a sirupem, což vážně ovlivňuje výživové hodnoty produktu…“

„Když konzumujeme falešný med – vyrobený z rafinovaného cukru nebo kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy – nejenže přicházíme o všechny léčebné účinky, ale ve skutečnosti konzumujeme vysoce zánětlivou potravinu, která má v podstatě opačný účinek na naše zdraví. Pokud je navíc falšovaný med tepelně upravován nebo filtrován, může se ztratit mnoho sloučenin, díky nimž je med tak zdraví prospěšný.“

Ilustrační foto (Marco Bertorello/AFP via Getty Images)

Pozor na falešný manukový med

Pokud jde o manukový med, který je ceněn pro své vynikající zdravotní účinky, a to jak lokálně, tak vnitřně, pouze jeden ze sedmi výrobků testovaných během šetření v roce 2014 se prokázal jako pravý, tedy méně než 15 % všech testovaných vzorků!8

Nektar z květů manuka obsahuje dihydroxyaceton, prekurzor methylglyoxalu (MGO), antimikrobiální sloučeniny, které se ve většině ostatních medů nevyskytují. Přítomnost MGO je zodpovědná za většinu léčivých schopností manuka medu, včetně schopnosti bojovat proti složitým infekcím odolným vůči antibiotikům.

Pokud si kupujete falešný manukový med, nejenže přicházíte o zdraví prospěšné látky, ale můžete svůj problém ještě zhoršit, protože vysoce zpracovaný cukr z kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy živí bakterie, které by pravý manukový med potlačil. Navíc si tím pálíte velkou díru do peněženky, protože manukový med patří mezi nejdražší medy na světě.

Podvod sahá hluboko

Hromadné žaloby podané v posledních pěti letech odhalují, že schéma „padělání medu“ sahá hluboko – až k True Source Honey9, jedné z největších skupin pro certifikaci medu, která má potvrzovat zdroj a zaručovat kvalitu medu.10

Jak uvádí Resnick Center for Food Law & Policy11, nevýhodou, která to umožnila, je skutečnost, že společnost True Source byla založena právě těmi podniky, které certifikuje.

Podle hromadné žaloby podané v roce 2021 tyto firmy obchodující s medem „využívají True Source k podvodnému ovládání trhu, prodávají falešný med za podstatně nižší ceny než poctiví včelaři a z tohoto jednání vehementně profitují“.12

„… True Source není kontrolním orgánem medového průmyslu, za nějž se vydává, ale mechanismem, který toto spiknutí vytváří,“ píše Resnick Center for Food Law & Policy.

„Žaloba uvádí, že společnost True Source záměrně nekontroluje, zda její členové dodržují její vlastní certifikační program, a že certifikovaný standard True Source je navržen tak, aby umožnil členům společnosti True Source šířit levný a falšovaný med po celých Spojených státech.“

„Až do nedávné povrchní revize této normy používaly společnosti s certifikací True Source pouze zastaralé a neúčinné testovací metody, které nejsou schopny odhalit všechny způsoby falšování medu a podvodů.“

„Společnost True Source záměrně používá tyto zastaralé a neúčinné testovací metody, aby obešla odhalování podvodů. Při detekci sirupu v medu společnost přivírá oči a tuto skutečnost ignoruje.“

„Ve stížnosti se dále uvádí, že ačkoli se společnost True Source vydává za kontrolní orgán medového průmyslu, je si plně vědoma toho, že jejího programu certifikace a účasti využívají dovozci a zpracovatelé medu ke zkreslování pravosti svých medových produktů.“

Jak se falšuje med

Med lze padělat a falšovat různými způsoby. Zde je souhrnný přehled některých nejběžnějších metod:13

  • Nejčastěji se med jednoduše ředí různými cukry a/nebo sirupem z rýže, řepy nebo kukuřičného sirupu s vysokým obsahem fruktózy, čímž se ztrácí veškeré zdraví prospěšné látky. Ve vzácných případech mohou tyto přísady také způsobit kvašení medu, což může vést k tvorbě alkoholu, který by mohl být nebezpečný pro děti.
  • Med se někdy zahřívá na vysoké teploty, aby se zabránilo jeho krystalizaci a usnadnila se manipulace s ním, přesto se stále prodává jako „nezpracovaný“. Zahřátí nad 37 °C ničí prospěšné enzymy, čímž se očekávané zdraví prospěšné látky eliminují.
  • Někteří výrobci medu stáčejí med brzy, když je ještě nektarový a ne hotový, a pak ho strojově suší. Výsledkem je, že med nemá zdraví prospěšné vlastnosti.
  • Nepoctiví výrobci medu krmí včely kukuřičným sirupem s vysokým obsahem fruktózy, místo aby jim dopřáli sbírat pyl.
  • Med je často označován jako „místní“, i když ve skutečnosti pochází ze zámoří. Pokud jej tedy používáte k řešení sezónních příznaků alergie, nemusí být účinný.
  • Med lze filtrovat přes alifatickou pryskyřici, což je technologie oplachování, která odstraňuje nečistoty. Tato metoda zastírá původ medu a odstraňuje antibiotika, pesticidy a nežádoucí příchutě přítomné v surovém produktu.

Tato metoda se obvykle používá u nekvalitního a nechutného medu, jako je indický med z gumy, který nelze prodávat kvůli jeho odporné chuti a zápachu. Po rozpuštění ve vodě a projití tímto procesem získáte jantarový med světlé barvy bez vůně, který lze prodávat. Touto technologií se však také odstraňují enzymy a chemické látky, které jsou zodpovědné za zdraví prospěšné vlastnosti medu.

  • Levný, méně kvalitní med lze filtrovat a následně poprášit vysoce kvalitním pylem z jiného místa, aby se zastřel jeho původ. Konečný produkt také nemusí mít předpokládané zdraví prospěšné vlastnosti.

Společnost Sweetwater Science se specializuje na testování medu

Jak si můžete být jisti, že dostáváte pravý, nepadělaný a nefiltrovaný med, když se podvody tak rozmáhají? Jediný způsob, jak si být naprosto jistý, že med nebyl falšován, je otestovat jeho chemické složení, na což se specializuje společnost Sweetwater Science Labs14. Jak uvádí Vice:15

„Jako nezávislá a ISO akreditovaná laboratoř je Sweetwater Science k dispozici všem, kdo chtějí testovat med – včelařům, spotřebitelům, balírnám, právníkům… Dokonce i běžní lidé, kteří chtějí otestovat svůj med, jim mohou přinést své vzorky, což se stává častěji, než byste si mysleli.“

„[Jim] Gawenis je vědec – neprodává med ani ho nedováží. Dokonce ani necertifikuje med, který testuje, jako dobrý nebo špatný; analyzuje ho pomocí přístroje NMR [nukleární magnetická rezonance] společnosti Bruker a údaje poskytuje svým klientům. Ti si pak s těmito informacemi mohou dělat, co chtějí.“

Společnost Sweetwater Science bohužel nezveřejňuje výsledky na svých webových stránkách, ale v článku Vice jsou uvedeny výsledky několika medů, které autorka Shayla Love přinesla k testování. Některé výsledky jsou skutečně překvapivé.

Typická láhev medu ve tvaru medvídka z Walmartu byla testována jako čistá, bez jakýchkoli známek falšování, zatímco sklenice „nezpracovaného místního medu z Tennessee“ se ukázala být z Vietnamu a obsahovala přidané cukry bez obsahu medu a láhev medu Whole Foods 365 Organic byla např. falšována zahříváním.

Jak se ujistit, že dostanete skutečný med

Většina lidí pravděpodobně není ochotna zajít tak daleko, aby nechala svůj med laboratorně testovat. V takovém případě je rozumné koupit med od místního včelaře. Obvykle je najdete na farmářských trzích.

Při výběru medu se řiďte také svými smysly. Mnohé falšované medy postrádají květinové tóny, které jsou obsaženy v pravém medu. Falšovaný med může mít také přetrvávající pachuť nebo prostě chutná příliš sladce.

Pravý med také není příliš lepkavý. Při tření mezi prsty má spíše konzistenci balzámu nebo krému. Pokud je příliš lepkavý, je pravděpodobné, že do něj byly přidány rafinované cukry nebo sirupy.

Pravý, syrový, nefiltrovaný med bývá také zakalený a může obsahovat zbytky pláství nebo pylu. Časem může také začít krystalizovat. Pokud nikdy nezkrystalizuje, nemusí být čistý. Pokud kupujete manukový med, ověřte si obsah MGO, NPA a UMF.16

  • MGO (methylglyoxal) je měrná hodnota hlavní složky, která má přímou souvislost s jejími antibakteriálními vlastnostmi. Čím vyšší je MGO, tím vyšší je účinnost z hlediska léčebných schopností. Veškerý pravý manukový med vyráběný na Novém Zélandu je testován na obsah MGO.
  • NPA (neperoxidová aktivita) označuje antibakteriální aktivitu a odpovídá hodnocení UMF. Například MGO 550 odpovídá NPA 15 a mnoho společností uvádí na etiketě obě hodnoty.
  • UMF (unikátní manukový faktor) je ochranná známka registrovaná a kontrolovaná asociací UMF Honey Association, která poskytuje určitou záruku kvality a pravosti. UMF odpovídá MGO, ale zahrnuje i další kontroly kvality a pravosti.

Původně publikováno 6. prosince 2023 na Mercola.com.

◇ Reference:

Článek původně vyšel na stránkách americké redakce Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Právníci: Jestliže škola odepřela rodičům přístup k filmu promítanému v rámci výuky, jde o protiprávní jednání
Právníci: Jestliže škola odepřela rodičům přístup k filmu promítanému v rámci výuky, jde o protiprávní jednání

Rodiče požadovali, aby jim škola dala k náhledu filmy, které byly promítány v rámci festivalu Jeden svět na školách. Protože škola i festival odmítly filmy rodičům zpřístupnit, požádali jsme o právní analýzu vzniklé situace...

Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu
Jak by dopadly eurovolby, kdyby měl každý dva hlasy? Otestujte si novou metodu

Průzkum vychází z metody D21, kterou vyvinul Karel Janeček a která má najít řešení širší společenské shody, eliminovat extremisty a předcházet tomu, že volič volí „menší zlo“.

První Čech stanul na Mount Everestu přesně před 33 lety
První Čech stanul na Mount Everestu přesně před 33 lety

Dnes tomu je 33 let, kdy současný senátor Leopold Sulovský jako první Čech stanul na nejvyšší hoře světa, Mount Everestu.

HAARP může způsobit polární záři. Ale jen na Aljašce, tvrdí experti
HAARP může způsobit polární záři. Ale jen na Aljašce, tvrdí experti

Polární záře, které byly k vidění v loni v listopadu a minulý květnový víkend, probíhaly v době, kdy systém HAARP zkoumal ionosféru. Dle expertů ale záře jejich důsledkem nebyly.

Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku
Špičkoví hudebníci zahájí Procházky uměním koncertem v Trojském zámku

V nádherných prostorách velkého sálu Trojského zámku odstartují mistři barokní hudby další ročník koncertních vystoupení projektu Procházek uměním, které založila první dáma české violy, virtuoska Jitka Hosprová.