MENU

Noví piloti F-35 zahájí přípravu v USA, poté se výcvik přesune do ČR

Úvodní výcvik budoucích českých pilotů F-35 bude probíhat v USA na základně Ebbing v Arkansasu. Cílem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek a systém přípravy takzvaně rozběhnou, zaznělo při návštěvě velitele Vzdušných sil NATO generála Jamese B. Heckera v ČR.

Generál Hecker navštívil ČR ve dnech 29. a 30. dubna. V Čáslavi si mj. prohlédl tamní 21. základnu taktického letectva, která bude po roce 2031 domovem flotily 24 amerických strojů F-35A Lightning II. Nákup letounů odsouhlasila vláda v září 2023, smlouva byla podepsána 29. ledna 2024.

Od roku 1953 je Ebbing ve Fort Smithu základnou letecké národní gardy Arkansasu. V loňském roce byl vybrán jako středisko pro přípravu zahraničních vojenských pilotů, kde bude probíhat výcvik na letounech F-16 a F-35.

„Výcvik bude probíhat nejprve na této základně. Smyslem je vycvičit dostatek instruktorů a pilotů, kteří budou stát v čele letek F-35 a rozběhnou celý systém. Poté se výcvik kompletně přesune do ČR. Proto je pro nás extrémně důležitý personál, který budeme do USA vysílat, a který už teď postupně do projektu zapojujeme. Stejně jako ostatní země, i my sázíme na zkušené piloty s excelentní angličtinou a zájmem o F-35, u kterých vidíme jednak schopnost učit a předávat zkušenosti, ale také řídící – velitelský potenciál,“ upřesnil major Aleš Svoboda, stíhací pilot Velitelství Vzdušných sil AČR.

Podle velitele Vzdušných sil AČR generálmajora Petra Čepelky má řada kandidátů zkušenosti z USA a jsou proto považováni za klíč k úspěchu provozování těchto nejmodernějších strojů 5. generace. „Na jejich bedrech bude stát start a rozvoj letek v Čáslavi a výcvik dalších více než 20 pilotů,“ sdělil.

Nábor dalších pilotů se už rozběhl i pod hlavičkou Univerzity obrany v Brně. Do konce března bylo možné podat přihlášku do nového studijního programu Vojenský letový provoz. Na rozdíl od stávajícího pětiletého magisterského, bude pouze bakalářské a o rok a půl kratší.

Integrovaná protivzdušná obrana a ČR

Generál Hecker s českými veliteli jednal i o Integrované protivzdušné obraně NATO, která hraje zásadní roli v době míru, krize i konfliktu. „Chrání a zabezpečuje území, obyvatelstvo a síly Aliance před jakoukoli vzdušnou nebo raketovou hrozbou nebo útokem. Bere v úvahu všechny vzdušné a raketové hrozby, včetně těch, které představují rostoucí a rozvíjející se škálu schopností nejen Ruska, stejně jako stále pestřejší a náročnější vzdušné a raketové hrozby ze strany jiných státních a nestátních aktérů, od bezpilotních leteckých prostředků (UAS) po sofistikované raketové schopnosti, jako jsou hypersonické rakety,“ vysvětlil podplukovník Jaroslav Sekanina, velitel 251. protiletadlového oddílu.

Integrovaná alianční PVO slouží zejména k odstrašení a obraně území NATO. Přispívá k bezpečnosti Aliance i tím, že v případě potřeby může být posílena. Její součástí jsou rovněž vzdušné síly. V rámci tohoto bodu byla generálu Heckerovi představena budoucnost protiletadlového vojska AČR, včetně našich příspěvků, které bude moci NATO plně využít po jejich dodávce. Jednalo se zejména o systém SPYDER, jehož nabytím dojde k navýšení schopností armády jak krátkém, tak středním i dlouhém dosahu.

Text: mjr. Zuzana Sekaninová, Armáda ČR
Ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. základna taktického letectva Čáslav

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.