Cukrovka, známá také jako diabetes mellitus, je chronické onemocnění, které postihuje způsob, jakým tělo zpracovává glukózu, což je hlavní zdroj energie. Když má člověk cukrovku, jeho tělo buď nevyrábí dostatek inzulínu, hormonu produkovaného slinivkou nebo nemůže inzulín efektivně využít.

Toto vede k vysokým hladinám cukru v krvi, což může způsobit řadu zdravotních problémů, včetně onemocnění srdce, poškození nervů, problémů se zrakem a ledvinami.

Podívejte se na video z tvorby YT kanálu Dobrý Cukr – Jak se pozná cukrovka

Zdroj: Youtube

Existují dva hlavní typy cukrovky: Typ 1 a Typ 2. Cukrovka typu 1 je autoimunitní stav, kdy imunitní systém útočí na buňky ve slinivce, které produkují inzulín. Tento typ cukrovky se obvykle diagnostikuje v mladším věku a vyžaduje denní aplikace inzulínu.

Cukrovka typu 2 je mnohem běžnější a obvykle se vyvíjí postupně, často jako důsledek obezity a nedostatku fyzické aktivity, přičemž tělo stává rezistentním vůči účinkům inzulínu nebo nevyrábí dostatek inzulínu k udržení normální hladiny glukózy v krvi.

Střevní potíže

Jedním z méně známých, ale významných symptomů cukrovky může být průjem. U pacientů s cukrovkou může průjem signalizovat několik možných komplikací souvisejících s onemocněním. Jednou z hlavních příčin průjmu u diabetiků je diabetická neuropatie, což je poškození nervů způsobené dlouhodobě vysokou hladinou glukózy v krvi.

Když diabetes poškodí nervy, které kontrolují trávicí systém, může to vést k problémům s trávením a prázdněním žaludku, což se odborně nazývá gastroparéza. Zpomalení trávicího procesu může způsobit bakteriální přemnožení nebo nerovnováhu ve střevech, což může vést k průjmu nebo naopak k zácpě.

Dalším důvodem může být vedlejší účinek léků používaných na léčbu cukrovky. Například metformin, který je často předepisován pro kontrolu hladiny glukózy v krvi u pacientů s diabetem typu 2, může způsobit gastrointestinální potíže, včetně průjmu. To je způsobeno tím, že metformin ovlivňuje absorpci a metabolismus glukózy ve střevech, což může narušit běžnou střevní funkci.

Problémy se mohou objevit také kvůli bakteriálnímu přerůstání v tenkém střevě, což je stav, kdy nadměrné množství bakterií roste v části střeva, kde obvykle nejsou přítomny v tak velkém počtu. Tento problém je častější u lidí s diabetickou neuropatií, protože poškození nervů může vést k pomalejšímu pohybu potravy střevem, což dává bakteriím více času na růst.

Léčba

Management a léčba průjmu u diabetiků zahrnuje několik přístupů. Nejdůležitější je udržet kontrolu nad hladinou glukózy v krvi, protože stabilní glykemický profil může pomoci zmírnit některé symptomy spojené s neuropatií.

V některých případech může být nutné přizpůsobit léčbu cukrovky nebo změnit léky, aby se snížily gastrointestinální vedlejší účinky. Důležité je také zajistit, aby pacienti konzumovali dostatek tekutin a vyváženou stravu, což může pomoci zlepšit střevní funkci a snížit průjem.

Konzultace s lékařem a možná úprava léčebného plánu jsou klíčové kroky pro zvládání těchto komplikací. Je důležité, aby lidé s cukrovkou, kteří trpí průjmem, hovořili se svými zdravotnickými poskytovateli o nejlepších strategiích pro zvládání jak svého základního onemocnění, tak této nepříjemné gastrointestinální symptomatologie.

Související články

Zdroj: express.co.uk