Foto: Žádný Špeky, autor: Lukáš Erlebach

Řízek je nejpopulárnějším jídlem u nás. Má také velice slavnou historii, která sahá až do Itálie. Historie řízku se odvíjí od maršála Radetzkého, který přijel za císařem do Vídně, kde mu představil oblíbenou pochoutku, kterou si dovezl z Itálie. Původně se jednalo o kus libového telecího masa obaleného ve strouhance smíchané s parmezánem.

Tento řízek se pak smažil na másle a byl tak velice křupavý a lahodný. Nic, co by do té doby ve Vídni okusili. Problém byl, že telecí maso bylo drahé a parmezán nedostatkové zboží. Tak to lidi začali nahrazovat alternativními surovinami. Místo másla dali olej, místo telecího kuřecí a místo parmezánu obyčejnou strouhanku.

Časem ale lidem přišlo, že i maso je drahé, a proto ho začali nahrazovat alternativami v podobě sýru či zeleniny. Tak se vlastně zrodil i náš smažený sýr. Musíme se ale vrátit k řízku. Těch se za poslední dobu vyrojilo mnoho druhů. V našem pořadu jsme jich také několik připravovali. Dneska tu ale máme variantu, kde nefiguruje klasický trojobal, ale speciální pivní těstíčko. Rozhodně to ale stojí za vyzkoušení.

Zdroj: Žádný Špeky (odkaz)

Řízek v pivním těstíček

Počet porcí

4

porce
Doba přípravy

20

minut
Kalorie

155

kcal

Suroviny

  • 4 kuřecí prsa

  • 3 vejce

  • 1 dcl ležáku

  • 1 ČL sušeného česneku

  • 1 ČL mleté papriky

  • mouka

  • strouhanka

Postup

  • Kuřecí prsa si nařízneme, aby jsme měli větší řízek. Osolíme a opepříme si je. 

  • Do misky si dáme vejce, ležák, sušený česnek, sůl, mletou papriku a mouku. 

  • Vypracujeme si z toho těstíčko. 

  •  Maso obalíme v těstíčku a následně ve strouhance. 

  • Poté již dáme smažit buď na pánev nebo do horkovzdušné fritézy na 205 stupňů na 18 minut.