Které banky sponzorují Rusko?

Britský list Financial Times před několika dny přinesl informaci, že velké evropské banky, které navzdory sankcím nadále působí v Rusku, zaplatily v loňském roce do ruského rozpočtu na daních zhruba 800 milionů eur (přes 20 miliard Kč, pozn. aut.).
Rakouská Raiffeisen Bank International loni v Rusku vydělala 1,8 miliardy eur, což je více než trojnásobek ve srovnání s rokem 2021. Ilustrační foto: FAEI.cz

To představuje čtyřnásobek ve srovnání s obdobím před invazí na Ukrajinu, a navzdory slibům bankovních domů, že budou své aktivity v Rusku minimalizovat a utlumovat. Sedm evropských bank s největšími aktivy v Rusku vydělalo v loňském roce v Rusku dohromady více než tři miliardy eur (zhruba 75,5 miliardy Kč).

Jde o Raiffeisen Bank International (RBI), UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intensa Sanpaolo a OTP. Jejich zisky se tak více než ztrojnásobily proti roku 2021. Zčásti je vytvářela finanční aktiva, která banky nemohou z Ruska stáhnout.

Podle pátečního oznámení výkonného ředitel RBI Johanna Strobla se banka ve třetím čtvrtletí tohoto roku začne stahovat z ruského trhu a naplní tak pokyn Evropské centrální banky. Strobl konstatoval, že „nejrychlejším a nejtransparentnějším způsobem by bylo prodání ruské větve banky“.

PSALI JSME:
Do posledního haléře: Klienti Sberbank CZ dostanou zpět úplně všechny své úspory

Vedle evropských bank platí v Rusku daně také velké americké banky, například Citigroup a JPMorgan. Citigroup loni v Rusku vydělala 149 milionů dolarů (zhruba 3,5 miliardy Kč) a zaplatila na daních 53 milionů dolarů (1,2 miliardy Kč). U firmy JPMorgan činil zisk 35 milionů dolarů a daně 6,8 milionu dolarů.

Financial Times napsal, že zahraniční banky v Rusku těží nejen z vysokých úrokových sazeb, ale také ze sankcí uvalených na ruské banky západními zeměmi. Tyto sankce omezují přístup ruských bank k mezinárodnímu platebnímu systému a zvyšují atraktivitu západních bank pro ruské klienty.

Trojnásobný výdělek

Rakouská Raiffeisen Bank International loni v Rusku vydělala 1,8 miliardy eur, což je více než trojnásobek ve srovnání s rokem 2021. Na celkovém zisku banky se tak ruské aktivity podílely zhruba polovinou, zatímco před zahájením ruské invaze na Ukrajinu to byla pouze třetina.

PSALI JSME:
Ruská ekonomika svým růstem překonává všechna expertní očekávání

Vedle obvyklých daňových povinností musela banka v loňském roce v Rusku uhradit 47 milionů eur jako daň z mimořádných zisků, kterou Kreml loni uvalil na některé podniky. Raiffeisen Bank International je na Západě terčem kritiky právě kvůli svým pokračujícím aktivitám v Rusku.

Web České tiskové kanceláře České noviny připomněl, že k utlumení ruských aktivit ji tlačí mimo jiné Evropská centrální banka a také americké ministerstvo financí. Banka sice po zahájení ruské invaze na Ukrajinu v únoru 2022 opakovaně avizovala plány na stažení z Ruska, zatím je však neuskutečnila.

„Setrvání v Rusku není jen v zájmu banky. Ruská centrální banka udělá vše, co je v jejích silách, aby je nenechala odejít, protože existuje jen málo nesankcionovaných bank, jejichž prostřednictvím může Rusko přijímat a posílat platby v rámci mezinárodního platebního systému SWIFT,“ uvedl podle Financial Times nejmenovaný manažer působící v ruském bankovním sektoru.

PSALI JSME:
MMF aktualizoval výhled. Německo bude těsně nad nulou. Rusko naopak poroste, sankce selhaly

Zavřít reklamu ×

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Odesláním vyslovujete souhlas s dokumentem Všeobecné podmínky používání webových stránek

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Další z rubriky Firmy

Skupina Colt CZ dokončila akvizici Sellier & Bellot

Skupina Colt CZ informovala redakci Finančních a ekonomických informací, že úspěšně dokončila akvizici 100% podílu v akciové společnosti Sellier & Bellot. Regulátor tuto transakci schválil zhruba před měsícem. …

Nejčtenější

Kurzovní lístek
Chci nakoupit
Chci nakoupit
Chci prodat
EUR
EUR
USD
GBP
CHF
JPY
DKK
NOK
SEK
CAD
AUD
PLN
HUF
HRK
RUB

Konec týrání, jatka budou na kamerách

Analýza
Česká vláda udělala další krok směrem k ochraně zvířat. Od začátku roku 2026 budou provoz na všech tuzemských jatkách monitorovat kamery. Ministerstvo zemědělství si od tohoto kroku slibuje výrazné omezení týrání zvířat při porážení.