Špičkoví atleti míří na Chodsko. Bude se  tu bojovat i o olympijské limity
Hod oštěpem, ilustrační foto, zdroj foto: Pixabay
Hod oštěpem, ilustrační foto, zdroj foto: Pixabay

Špičkoví atleti míří na Chodsko. Bude se tu bojovat i o olympijské limity

4 května, 2024 0 Od Pavel Žižka

Hvězdné házení a Memoriál Jana Mazance – tyto dvě akce se ve středu 8. května na domažlickém atletickém stadionu spojí v jeden z nejvýznamnějších českých atletických mítinků. Rozdávat se budou i body do světových žebříčků.

Přední atletická událost, která si během let vybudovala reputaci a přitáhla mnoho domácích i zahraničních hvězd, byla poprvé zařazena do kategorie bronzových mítinků světové atletické tour. Výkony na Chodsku tak mohou rozhodnout i o nominacích na evropské mistrovství, světové mistrovství a olympijské hry. Evropský šampionát v Římě je letos naplánován již na červen a největší sportovní událost roku, která se koná na přelomu července a srpna v Paříži, je také ve hře. V Domažlicích se také bude bojovat o ceněné finanční odměny při Hvězdném házení. Pořadatelé ve druhý květnový svátek očekávají plné startovní listiny.

Závodní program začne v 11 hodin soutěží mládežnických oštěpařů. I nadějní atleti budou soutěžit o místo na mezinárodních akcích. Poté přijde na řadu soutěž oštěpařů – mužů. Jako favorit vystoupí olympijský vítěz z Ria Thomas Röhler. Za něj hovoří už jen úctyhodný osobní rekord na úrovni 93,90 metru. Mezi dalšími soutěžícími budou i Martin Konečný, Jaroslav Jílek, Ioannis Kyriazis a Cyprian Mrzyglod, kteří budou také usilovat o vítězství a o šanci na účast na olympiádě v Paříži.

„Zařazení naší akce do kategorie bronzových mítinků nás velmi potěšilo a zároveň je velkým závazkem. Těší nás, že si do Domažlic najdou cestu olympijští šampioni Röhler a Kolaková. Věřím, že Hvězdné Házení bude pro většinu závodníků skvělým odrazovým můstkem do nabité venkovní sezony. Dík patří i Městu Domažlice, že můžeme tak velkou akci v chodské metropoli uspořádat. Zvu všechny fanoušky špičkové atletiky na nabitý sváteční den,“ láká na Chodsko ředitel mítinku David Sekerák.

V oštěpařské soutěži žen se očekává souboj mezi Petrou Sičakovou a olympijskou šampionkou Sarou Kolakovou. Mezi dalšími účastnicemi budou i Nikol Tabačková a turecká reprezentantka s osobákem přes 67 metrů Eda Tugsuz. V koulařské soutěži se představí česká hvězda Tomáš Staněk nebo britský reprezentant Scott Lincoln. Součástí programu budou i běžecké závody. Jako vzpomínka na zesnulého bývalého vynikajícího domažlického atleta Jana Mazance se na závěr programu poběží závod na 300 metrů mužů.

zdroje: Ondřej Váchal, město Domažlice