Žitný chléb, minimum masa, jeden žaludek. Tak Baba Vanga měla apelovat na lidi, aby jedli střídmě. Vysvětlila, jak je prý možné žít lépe

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek
Foto: Profimedia
Alena Šindelářová | redaktorka
[email protected]
Publikováno: 30. 4. 2024

Bulharská jasnovidka Vangelija Pandeva Dimitrova – Gušterova přezdívaná jako Baba Vanga údajně nepredikovala jen zásadní události, ale také měla rozdávat spoustu rad a doporučení, aby se lidstvu dařilo lépe. Jedním z nich prý například bylo i to, že by se společnost měla vzdát přehnané hojnosti, která škodí nejen lidskému charakteru, ale i způsobu života. Slavná mystička tak měla apelovat na lidi, aby se stravovali střídmě a vyhnuli se potravinám, které ničí jejich zdraví. Všechna proroctví a proslovy Baby Vangy zachycuje kniha Proroctví jasnovidky Vangy od Ženi Kostadinové.

Nevidomá mystička Vangelija Pandeva Dimitrova – Gušterova, která byla přezdívána jako Baba Vanga, zemřela v roce 1996. Za svůj život údajně předpověděla několik zásadních událostí. Mezi ně má patřit například výbuch v Černobylu, smrt princezny Diany, ale i ekonomické krize a klimatické změny. Jasnovidka ale působila i jako léčitelka, která pomohla mnoha lidem zbavit se jejich zdravotních neduhů.

Baba Vanga byla přesvědčena o tom, že společnost by měla změnit některé zvyklosti, což považovala za stěžejní pro změnu k lepšímu. Apelovala podle knižního tvrzení například na to, aby se globálně populace stravovala méně, jelikož má člověk jen jeden žaludek.

"Jezte málo! Kdyby bylo nutné jíst více, příroda by nám dala dva žaludky, ne jeden. Jezte raději bílé jídlo. Pijte teplý čaj. Omezujte tuky. Zdraví lidé se mohou úplně vzdát konzumace masa," uvádí se v knize, která má nést její odkaz.

"Všechny hodnotné látky, které maso obsahuje, se dají nahradit látkami v rostlinách. Aspoň jednou týdně jezte vařenou pšenici a pijte vodu, abyste měli sílu. Musíte sít hodně žita, lidé musejí jíst žitný chléb, aby si chránili zdraví. Dnes má žito pro člověka velký význam," hlásala věštkyně, jak cituje kniha Proroctví jasnovidky Vangy od Ženi Kostadinové.

Mystička také radila, aby lidé chodili v létě bosi a nespali příliš blízko zemi. Upozorňovala na to, že chůze bez bot může mít blahodárné účinky na zdravotní stav před chmurnou zimou. Spaním na zemi by si zase pak lidé mohli zavařit, jelikož »tam jsou nižší duchové a mohou se vás zmocnit,« měla tvrdit Baba Vanga ve svých proslovech.

Diskutujme slušně. Pravidla diskuze na portálu ŽivotvČesku.cz.