140 kilometrů dlouhá etapa začala únikem šesti jezdců, kteří závodili především o vrchařské prémie. Louis Barré (Arkéa-B&B Hotels), Nicolas Debeaumarché (Cofidis), Lilian Calmejane (Intermarché-Wanty), Amanuel Ghebregzabhier (Lidl-Trek), Andrea Pietrobon (Polti-Kometa) a Filippo Fiorelli (VF Group Bardiani) nedostali moc prostoru, protože tým UAE Emirates chtěl Pogačarovi umožnit jet o etapové vítězství. 

Už ve výjezdu na Supergu se vedoucí skupina roztrhala, Ghebregzabhier zaútočil a dojel si pro první místo na prémii a 9 bodů do soutěže o modrý dres. Dojel si ho jen Calmejane a na čele tak zůstali pouze dva závodníci. O držiteli modrého trikotu se mělo rozhodnout až ve výjezdu na Colle Maddalena, výjezd 2. kategorie. Calmejane zde brzo nastoupil svému eritrejskému soupeři a vedení udržel s malým náskokem až na vrchol. Posbíral dohromady 20 bodů a po etapě byl vyhlášen nejlepším vrchařem. 

Arensman a Bardet nestačili už v prvním dlouhém stoupání

Tým UAE Emirates nasadil ve výjezdu na Colle Maddalena vysoké tempo, což nevyhovovalo mnoha závodníkům, brzo odpadli Thymen Arensman (INEOS Grenadiers) a Romain Bardet (DSM-Firmenich PostNL) a ani jeden už se dopředu nevrátili. Problémy měl také Luke Plapp (Jayco AlUla) a mnozí další.  

Jenže UAE Emirates nedokázal udržet závod pod kontrolou. Ve sjezdu z Maddaleny odjeli Max Schachmann (Bora-Hansgrohe) a Mikkel Honoré (EF Education-EasyPost), ke kterým se postupně přidali další útočníci - Damiano Caruso (Bahrain Victorious), Alex Baudin (Decathlon AG2R La Mondiale), Alessandro De Marchi (Jayco AlUla), Nicola Conci (Alpecin-Deceuninck) a Giulio Pellizzari (VF Group Bardiani).

Pogačarovi v závěru chyběli domestici 

Skupina dostihla Calmejanea a získala poměrně dobrý náskok před očesaným pelotonem, kde Pogačarovi chyběli jeho pomocníci, zbyl mu jediný, který musel vydat všechnu energii, aby uprchlíky udržel na dohled. Ale ve vedoucí skupině se také závodilo, Conci odskočil ze skupiny před posledním stoupáním San Vito a do kopce najížděl s náskokem okolo 20 sekund před pronásledovateli a přes 30 sekund na hlavní skupinu. Jenže už na začátku 1500 metrů dlouhého výjezdu zaútočil Pogačar, snadno dojel většinu uprchlíků a zbýval mu jen Conci.

I toho nakonec dojel, ovšem sveřepého Jhonatana Narváeze (Ineos Grenadiers) se nezbavil. Ekvádorský šampión se statečně držel v háku a vydržel zde až na vrchol. Nikdo jiný tak silný nebyl, s malou ztrátou přejel přes vrchol Schachmann a ve sjezdu vedoucí dvojici dostihl. Narváez ani Schachmann s Pogačarem střídat nechtěli, vsadili na to, že hvězdného soupeře unaví. 

A podařilo se to, Pogačar začal v cílové rovince v Turíně spurtovat s Narváezem v háku a rychlý klasikář ho celkem snadno předjel a dojel si pro etapu a také růžový trikot. Schachmann se taky dostal před Pogačara, ten tak získal jen 4 bonusové sekundy. Skupina osmnácti jezdců, kde vydrželi Geraint Thomas (INEOS Grenadiers), Ben O'Connor (Decathlon AG2R La Mondiale), Antonio Tiberi (Bahrain Victorious) a další lídři na celkové pořadí, dojela s odstupem 10 sekund.

Jan Hirt (Soudal Quick-Step) se ve výbušném závěru etapy držel statečně a dokončil s odstupem 20 sekund na Narváeze. Plapp s Bardetem a dalšími jezdci ztratili 57 sekund a Arensman dokonce 2:17, podle všeho bude pouze pomáhat Thomasovi.

1160643955.jpg

Pogačar má po prvním dnu Gira náskok 14 sekund na Thomase, O'Connora, Daniho Martíneze (Bora-Hansgrohe), Ciana Uijtdebroekse (Visma-Lease a Bike) a další vážné soupeře.

Narváezovi patří i maglia ciclamino, dres pro lídra bodovací soutěže, který v neděli poveze Schachmann. Calmejane pojede v modrém dresu a nejlepším mladým závodníkem je Baudin, který ztratil 6 sekund na vítěznou trojici. 

Pogačar začal spurtovat příliš brzo, myslí si Narváez

„Minimálně měsíc jsme s týmem na tuto etapu mysleli,“ řekl Narváez po svém druhém vítězství na Giro d'Italia. „Ale tohle je rozhodně hezčí než to první. Tvrdě jsem pracoval, abych se sem dostal. Snažit se jet za nejlepším jezdcem světa do kopce bylo strašně náročné. Proto je to extra hezké vítězství. V tuto chvíli mě ještě bolí nohy, ale vyhrál jsem.“

Ve spurtu si se Slovincem poradil překvapivě snadno. „Myslím, že Pogačar začal příliš brzo. Sprint na dvě stě metrů je po náročné etapě dlouhý. Chtěl jsem, aby to byl krátký sprint.“

Trikot lídra na velké Grand Tour oblékl poprvé, nejspíš o něj přijde už v následující etapě s dojezdem na Oropu, ale ten jeden den v růžovém mu už nikdo nesebere.  „To, že můžu vézt růžový dres, je úžasné. Náš sportovní ředitel mi zrovna včera říkal, že v Grand Tour není moc šancí, aby jezdci jako já získali růžový dres hned první den. Často se v takových dnech jezdí hromadný sprint nebo prolog, takže tohle byla ideální příležitost.“