Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sobota 18. května 2024

Svátek slaví Nataša, zítra Ivo

VIDEO: Kim drtí TikTok! Jak se nejnovější severokorejská propagandistická píseň stala hitem?

Top

Redaktora můžete kontakovat v každém článku skrz kontaktní formulář

Provozovatelem zpravodajského serveru EXTRASIMO.cz je firma Czech Media Network s.r.o., IČ: 11823054


Sledujte EXTRASIMO.cz

© 2024 Copyright EXTRASIMO.CZ a dodavatelé Profimedia a ČTK

VIDEO: Kim drtí TikTok! Jak se nejnovější severokorejská propagandistická píseň stala hitem?

Jana Procházková

4. května 2024 20:39

Kim Čong-un

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Kim Čong-un se tak připojil k hudebním hvězdám jakou je Taylor Swift(ová) a Harry Styles na sociální síti TikTok. Uživatelé, kteří sdíleli své reakce na tuto neobvyklou kombinaci nebo tancovali k písni, si rychle získali velkou sledovanost, často v řádu tisíců až milionů zhlédnutí. Informuje BBC a další britská média. 

Propagandistická hymna je doprovázena chytlavou synth-popovou melodií a obsahuje texty, které oslavují Kim Čong-una jako "velkého vůdce" a "přátelského otce", což vytváří zajímavý kontrast.

Video: „Přátelský otec“: Severní Korea vydává novou píseň velebící vůdce Kim Čong-una | CNA via YouTube

V hudebním videu jsou záběry šťastného Kim Čong-una obklopeného svými oddanými poddanými, kteří mu vyjadřují podporu. Mezi nimi je i známá moderátorka národních zpráv, Ri Čun-Lee. Tato popová skladba má chytlavou melodii, která vám zůstane v hlavě, a připomíná hity na Západě, jako je "Waterloo" od skupiny ABBA. Uživatelé TikToku ji označují za "kódovanou Abbu" kvůli podobnosti s hudbou švédské kapely.

Podle vědecké pracovnice Alexandra Leonziniové z Cambridgeské univerzity, která se zabývá severokorejskou hudbou a poskytla rozhovor BBC, se hudba v Severní Koreji stává dalším prostředkem propagandy státu. Veškeré umělecké projevy musí podporovat výchovu občanů a vzbuzovat v nich loajalitu k režimu. Severokorejský režim využívá „teorii semínek“, kterými klade důraz na to, že každé umělecké dílo musí obsahovat ideologické poselství, které má ovlivnit širší populaci.

Leonziniová upozorňuje, že dvouminutová píseň, která se stala virálním hitem na TikToku, je součástí nového propagandistického úsilí na podporu Kim Čong-una. I když to není první píseň o něm, jazyk použitý k jeho popisu se výrazně změnil. Kim Čong-un je označován jako „otec“ a „Velký“, což jsou slova, která byla dříve používána pouze pro jeho dědečka Kim Ir-sena.

Nejnovější zprávy