Apple opět ohromuje světový trh rekordním zpětným odkupem akcií

apple

Kalifornský technologický gigant Apple znovu potvrdil svou převahu a finanční sílu oznámením dosud největšího zpětného odkupu akcií v historii USA. Tímto bezprecedentním krokem předčil dokonce i svůj vlastní rekord z roku 2018 a vyslal jasný signál akcionářům o své stabilitě a odhodlání sdílet zisk.

Bezprecedentní krok

V rámci čtvrtečního zveřejnění čtvrtletních výsledků Apple odhalil plány na masivní zpětný odkup vlastních akcií v rekordní hodnotě 110 miliard dolarů. Tento krok výrazně převyšuje dosavadní maximum 100 miliard dolarů, které společnost stanovila před pěti lety. Analytici i investoři kvitují toto rozhodnutí jako důkaz finanční síly a zralosti firmy.

„Je to opravdu ohromující číslo,“ komentuje Steve Sosnick, hlavní stratég Interactive Brokers LLC. Společnost evidentně uznává, že se stává spíše hodnotovou akcií vracející kapitál investorům než ryze růstovou firmou.

Potvrzení dominantního postavení

Tímto oznámením si Apple upevnil svou pozici lídra v oblasti zpětných odkupů akcií. Ze seznamu deseti největších odkupů jich má na svědomí neuvěřitelných šest. Žádná jiná americká společnost se ani zdaleka nepřiblížila tomuto bezkonkurenčnímu rekordu, který dokládá Applův masivní volný kapitálový tok.

„Apple jednoduše nemá přirozenou potřebu využívat tolik hotovosti na expanzi nebo výzkum a vývoj jako dříve,“ dodává Sosnick. Vracení peněz akcionářům je pro firmu zřejmě v současnosti hlavní prioritou.

Posílení důvěry investorů

Kromě rekordního zpětného odkupu jablečná společnost potěšila investory i dalšími pozitivními zprávami. Její tržby za uplynulý kvartál překonaly odhady a vedení firmy předpovědělo návrat k meziročnímu růstu výnosů. Jako třešničku na dortu zvýšil Apple i čtvrtletní dividendu, a to již po dvanácté v řadě.

V reakci na podporu akcionářů posílily akcie Applu v prodlouženém obchodování o téměř 8 %. Pokud by si zisky udržely i v pátek, zvýšily by tržní hodnotu o více než 190 miliard dolarů.

Zdroje info: Reddit, https://www.cryptoglobe.com/latest/2024/05/apple-shatters-records-with-unprecedented-110-billion-stock-buyback/, https://finance.yahoo.com/news/apple-110-billion-stock-buyback-220603961.html

Náhledové foto: Pixabay