Čechům právě hromadně chodí SMS zprávy od státu. Její přečtení ale končí ztrátou všech peněz na bankovním účtu

Češi by si měli dát pozor na zprávy, jejichž odesílatelem je státní instituce. Ne vždy jsou totiž pravé.

i Zdroj fotografie: Frits2018/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Komunikace přes SMS zprávy je v dnešní době naprostý standard. Lidem tak nepřijde divné, že jim textovky posílají i státní úřady. Na to by si ale měli dát velký pozor. Často se totiž jedná o podvod, jehož cílem je vymámit z lidí jejich osobní údaje a následně jim vybrat jejich bankovní účty.

Pozor na SMS zprávy od státu

Jak informuje web Peníze, v Česku se aktuálně šíří nová forma podvodných SMS zpráv, jejichž cílem je získání přístupových údajů k bankovním účtům lidí. Textovky se přitom tváří, jakoby pocházely přímo z ministerstva financí. Čechy informují o přeplatku či nedoplatku na dani a vyzývají je k otevření přiloženého internetového odkazu. Jde však o podvod.

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Ne každá SMS zpráva od státní instituce je pravá

Odkaz totiž nevede na oficiální web ministerstva, ale na falešnou webovou stránku, která portál Moje daně pouze napodobuje, píše dále web Peníze. Mnozí lidé však tuto lest nemusí prohlédnout. Ti, kdo zde vyplní přiložený formulář, své citlivé údaje předají podvodníkům. A ti se pak už snadno vloupají do bankovních účtů obětí a připraví je o veškeré jejich úspory. Lidé, kterým tato SMS zpráva přišla, by ji tak rozhodně neměli otevírat a už vůbec ne klikat na přiložený odkaz či vyplňovat jakékoli osobní informace. Jinak o své peníze mohou přijít.

Podvodníci se vydávají i za další státní instituce

Češi by si měli dávat pozor nejen na SMS zprávy, jejichž odesílatelem je ministerstvo financí. Jak psal loni web Český rozhlas, podvodníků, kteří na lidi útočí pomocí falešných webů státních institucí, v poslední obě výrazně přibývá. Podle všeho je to osvědčený trik. Mnozí lidé totiž vnímají státní úřady automaticky jako důvěryhodné a nebývají tak obezřetní.

Varování: Každému, komu přišla tato SMS zpráva hrozí, že přijde během chvíle o všechny svoje peníze

A za jaké další státní instituce tedy podvodníci v minulosti vydávali? Události247 informovaly například o tom, že podvodníci na lidi útočili pod záminkou, že jsou pracovníci České správy sociálního zabezpečení. Obvykle své oběti kontaktovali pomocí hovoru či SMS zprávy s informací o schválení vysokých příspěvků na bydlení či jiných sociálních dávek. A obezřetní by měli být i ti, kterým zavolá či napíše Úřad práce. I v těchto případech může jít o podvod, který může Čechy vyjít pěkně draho.

Setkali jste se s takovýmto typem podvodu? Podělte se s námi o své zkušenosti v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
83 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články