Výroba domácího hnojiva pro rajčata může být skvělým způsobem, jak recyklovat kuchyňské odpadky a zároveň poskytnout vašim sazenicím rajčat všechny živiny, které potřebují pro zdravý růst. Rajčata vyžadují bohatou a dobře vyváženou půdu, aby mohla správně růst a plodit. Co může poskytnout výživu rajčatům?

Podívejte se na video z YT tvorby kanálu Zahrada pro radost – Tipy na pěstování rajčat

Zdroj: Youtube

Vlasy

Lidské vlasy jsou vynikajícím zdrojem dusíku, který je klíčový pro růst listů rajčat. Dusík je základní složkou chlorofylu, pigmentu odpovědného za fotosyntézu. Bez dostatečného množství dusíku mohou rajčata vykazovat známky nedostatku, jako je žloutnutí listů a zpomalený růst.

Vlasy můžete shromažďovat z kadeřnictví nebo po domácím stříhání a použít je přímo v zahradě. Vlasy je možné rozprostřít kolem sazenic nebo je zakompostovat. Jelikož se vlasy rozkládají pomalu, poskytují dlouhodobé uvolňování živin, což je ideální pro podporu růstu během celé sezóny.

Skořápky

Vaječné skořápky jsou výborným zdrojem vápníku, který je nezbytný pro prevenci květní hniloby, běžného problému u rajčat. Květní hniloba se projevuje jako černé, shnilé skvrny na spodní části plodů a je způsobena nedostatkem vápníku.

Skořápky je možné sušit, rozdrtit na prášek a přidávat přímo do půdy nebo do kompostu. Tento způsob aplikace umožňuje rostlinám přímý přístup k vápníku a pomáhá zlepšovat strukturu půdy.

Slupky

Banánové slupky jsou bohaté na draslík, další životně důležitý prvek pro zdravý růst rajčat. Draslík pomáhá rostlinám lépe vstřebávat živiny z půdy, podporuje tvorbu silných buněk a zlepšuje celkovou odolnost rostlin proti chorobám a škůdcům.

Slupky můžete sušit a rozemlít na prášek nebo je přidat přímo do kompostu. Alternativně můžete slupky namočit ve vodě na několik dní a výsledný extrakt použít jako kapalné hnojivo. Tento „čaj“ z banánových slupek je vynikajícím způsobem, jak rychle dodat rajčatům potřebné živiny.

Tyto tři typy domácích hnojiv lze použít samostatně nebo v kombinaci, aby bylo zajištěno, že sazenice rajčat dostanou všechny potřebné živiny pro zdravý růst. Je důležité pravidelně sledovat stav rostlin a přizpůsobovat hnojení podle jejich potřeb.

Přestože domácí hnojiva mohou být účinná, měli byste je používat s rozvahou a v kombinaci s dobrými zahradnickými praktikami, jako je správné zalévání, mulčování a kontrola škůdců a chorob.

Související články

Zdroj: homebiogas.com