Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Přepych na umělých ostrůvcích. V Dubaji ožívá projekt luxusních vil

  9:00
Uměle vybudované souostroví ve tvaru mapy světa se po léta považovalo za symbol excesů, které Dubaj přivedly na pokraj bankrotu. Nyní se potomci miliardářského developera snaží projekt oživit a nabízejí vily u pláže, jejichž cena začíná na 13,6 milionu dolarů, tedy zhruba 318 milionech korun.
Luxusní vily od společnosti Amali

Luxusní vily od společnosti Amali | foto: Amali Properties

Třiatřicetiletý Ali Sajwani a jeho devětadvacetiletá sestra Amira plánují na ostrově postavit čtyřiadvacet rezidencí, plážový klub a dvě přistávací plochy pro vrtulníky spolu s vyhrazenými kotvišti pro lodě, informuje Bloomberg.

Prémiové vily na ostrově Amali spadají pod souostroví The World (Souostroví Svět) u pobřeží Dubaje a nabízejí sedm různých architektonických stylů s panoramatickým výhledem na Palm Džumeira a další dominanty emirátu. Vilová komunita se rozkládá na celkové ploše o rozloze více než 111 tisíc metrů čtverečních a spojuje ostrovy nazvané Uruguay a São Paolo.

„Z plánovaných čtyřiadvaceti sídel jsme už devatenáct prodali,“ uvedl Ali Sajwani, jehož otec Hussain Sajwani je zakladatelem soukromé developerské společnosti Damac Properties PJSC. Její majetek podle Bloomberg Billionaires Index činí 3,2 miliardy dolarů, tedy zhruba 75 miliard korun.

Souostroví The World je skupina malých uměle vybudovaných ostrovů ve tvaru mapy světa, které se nachází ve vodách Perského zálivu u pobřeží Dubaje ve Spojených arabských emirátech.

Souostroví The World dokončila v roce 2008 státem vlastněná společnost Nakheel PJSC. Projekt vyšel na třináct miliard dolarů (304 miliard korun) a zahrnuje více než 250 ostrovů v Perském zálivu.

Developerská společnost, která vytvořila také proslulé dubajské ostrovy ve tvaru palem, však pozastavila práce na všech svých projektech, jakmile koncem téhož roku udeřila úvěrová krize. Hrozbu klesajících cen a rostoucích dluhů mateřské společnosti Dubai World nakonec odvrátila záchrana ze strany sousedního Abú Zabí.

Palm Islands vypadající jako palmy v Dubaji. (1. prosince 2023)

Od té doby se situace obrátila a emirát je nyní jedním z nejlukrativnějších trhů s nemovitostmi na světě. Ceny bytů, nájemné i prodeje dosáhly rekordních hodnot, k čemuž přispěl příliv movitých kupujících z celého světa.

Prodeje sídel prudce vzrostly a Dubaj v roce 2023 zaznamenala 431 transakcí s domy v hodnotě nejméně deseti milionů dolarů, což bylo podle údajů poradenské společnosti Knight Frank nejvíce ze všech měst na světě.

Tento boom pomohl Dubaji oživit projekty, které téměř patnáct let ležely ladem. V posledních několika měsících přilákaly davy kupujících například projekty na Palm Jebel Ali, největším ze známých umělých ostrovů ve tvaru palmy, nebo na ostrovech Deira. Někteří z nich stáli fronty na domy za pět milionů dolarů.

Náročný projekt

Stavba vil na souostroví The World bude náročná. Na místo se lze dostat pouze patnáctiminutovou plavbou lodí z města a základní infrastruktura, jako je voda a elektřina, není snadno dostupná.

„Bude to také nákladný proces, protože developer bude muset provést bagrovací práce, provést úpravy půdy a moře a postavit kolem ostrova podmořskou zeď, aby udržoval pláže pro zákazníky,“ řekl Sajwani.

Podle jeho slov firmu na tento úkol připravila práce na výstavbě resortu na Maledivách, který bude spravovat hotel Mandarin Oriental.

Že za povodně v Dubaji může očkování mraků? Ne, změna klimatu, míní experti

„V minulosti bylo na území města k dispozici spousta pozemků u pláže,“ řekl Sajwani. „Dnes je dubajské pobřeží tak trochu vyčerpané a souostroví The World je jedním z posledních projektů, kde máte nedotčené pláže a křišťálově čistou vodu, a to nás povzbudilo k tomu, abychom se na ostrovy vydali a rozvíjeli zde svou činnost.“

Rezidence budou mít rozlohu od více než jednoho tisíce až po 3 251 metrů čtverečních a nabídnou nerušený výhled na moře a ikonické panorama města.

Problematická historie

Sourozenci Sajwaniovi nejsou prvními, kdo staví na souostroví, kde mají ostrovy jména po zemích a městech, i když samotné masy pevniny se tvarům těchto míst nepodobají.

V roce 2022 otevřela společnost Anantara Hotels & Resorts na „jihoamerické“ části souostroví hotel se 70 pokoji a ještě předtím vyrostl na ostrově Libanon plážový klub. Projekt však zůstal z velké části opuštěný a dodnes připomíná časy dubajského realitního šílenství.

Před více než deseti lety začala na jednom z ostrovů pracovat také rakouská společnost Kleindienst Group s projektem známým jako Srdce Evropy. Stavbu v průběhu let provázela zpoždění, ale developerovi se nakonec na začátku letošního roku podařilo slibovaný hotel Cote d’Azur Monaco otevřít.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Autor:
  • Nejčtenější

Mallorkou se promenoval turista jen v plavkách, místní už toho mají dost

14. května 2024  14:48

Po měsících protestů na Baleárských ostrovech, včetně hladovek před hotely nebo vlny graffiti,...

Belgie jako druhé Řecko. Zadlužení země rychle roste, řešení v nedohlednu

13. května 2024

Belgie se už dlouhé roky řadí mezi nejvíce zadlužené ekonomiky Evropské unie. Svůj dluh tato...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Do britských hospod dorazil americký zvyk, spropitné. Pivaři jsou zmatení

11. května 2024

Pro návštěvníky britských hospod bylo donedávna největší dilema zda si dají whisky, nebo pivo. A...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

V Indii se rozmáhá nové a téměř nevyčerpatelné biopalivo. Kravský trus

18. května 2024

Alternativou k zemnímu plynu a dalším fosilním palivům čím dál více představuje také bioplyn. Ten...

Rusko dál „luxuje“ cizí banky, kvůli sankcím přišly o majetek ty německé

18. května 2024  18:16

Ruský soud ve sporu kolem plynárenského projektu nedokončeného kvůli protiválečným sankcím...

McDonald´s ve Spojených státech zlevňuje menu. Láká šetrné zákazníky

18. května 2024

McDonald’s má v plánu v amerických pobočkách nabízet menu za pět dolarů (115 Kč). Od kroku si firma...

Volný čas je dnes pro zaměstnance důležitější než peníze, říká manažerka

18. května 2024

Petra Čopová vedla vlastní advokátní kancelář, ale příčilo se jí čekat měsíce i roky na výsledek a...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Eurovizi vyhrál nebinární Švýcar Nemo. Nizozemce vyloučili za „výhružný pohyb“

Ve švédském Malmö rozhodli o vítězi letošní Eurovize. Stal se jím švýcarský nebinární zpěvák Nemo. Soutěž doprovázely...

Miss Czech Republic 2024 se stala studentka Adéla Štroffeková z Prahy

Vítězkou 15. ročníku Miss Czech Republic se stala studentka Adéla Štroffeková (21). Českou republiku bude reprezentovat...