Investory nejvíce zajímá Francie, byla vyhodnocena pro investice jako nejatraktivnější

Přidat na Seznam.cz

Tento týden vyšel nový barometr EY 2024. A ten napovídá, že investoři chtějí vkládat peníze práce do Francie. Francie je totiž jedničkou v 11 z 15 odvětví, jak píší deníky Lemonde a Francetinfo.

Investoři nejčastěji investují do automobilového průmyslu, průmyslových zařízení, logistiky, farmaceutického průmyslu a elektroniky. A to i přes pokles zahraničních investic. Druhé je Spojené království, třetí pak Německo. Francie udržuje tuto pozici celých 5 let za sebou.

Více investičních projektů ve Francii

Na rok 2023 totiž bylo vyhlášeno 5694 mezinárodních projektů. To je o 4 % méně než v roce 2022. V roce 2022 bylo celkem 6663 projektů. A téměř 1194 jich měla právě Francie. Spojené království mělo pak 985 projektů, Německo pouze 733, a to v důsledku krize, která ovlivnila jeho ekonomický a energetický model.

Důvodů pro úspěch je hned několik

Francie je na prvním místě hned z několika důvodů. Prvním důvodem jsou dovednosti, dále pak infrastruktura a poté i trh. Pozitivně naladěná Francie by mohla vydržet až do roku 2027. A to z důvodu, že celých 76 % dotázaných investorů věří, že Francie se v příštích letech zlepší.

Francie má 1 % podniků zahraničních (celkem asi 17 500 společností). Tyto firmy zaměstnávají 2,2 milionu lidí a podílejí se tak na tvorbě HDP.

Zdroj: Lemonde, Francetinfo