MČR mužů a žen – o titulu mužů rozhodnuto

7. dějství – Navara kráčí za dalším titulem

V sedmém kole velice rychle skončili Miloš Jirovský s Petrem Neumanem, jejichž souboj trval pouze deset tahů (pochopitelně skončil remízou). Naopak David Navara bojoval srdnatě černými proti Tomáši Krausovi. Tomáš dlouho držel zhruba rovnováhu, v koncovce měl sice pěšce méně, byli to však dva pěšáci proti jednomu. Kraus se však nakonec dopustil dvou hrubek za sebou a partii prohrál.

 

 

David Navara – mistr ČR pro rok 2024, foto: Facebook pořadatele

 

Rovněž Jirka Štoček bílými bojoval o výhru s Pavlem Šimáčkem, partie však měla plus mínus vyrovnaný průběh a skončila korektní remízou v dámské koncovce. Vašek Finěk s Jáchymem Němcem hráli více než šedesát tahů vyrovnanou partii. Pak ovšem Jáchym naprosto zbytečně odevzdal pěšce, čímž navíc dovolil rozhodující aktivizaci bílého krále. Vašek už si poté výhru nenechal ujít a dostal se tím na skvělé průběžné druhé místo!

 

 

Velmi pěknou partii předvedl Richard Stalmach, který pozičně naprosto jasně a čistě bílými přehrál Štěpána Hrbka.

 

8. dějství – Navara jasným vítězem!

V předposledním kole se Štěpán Hrbek bílými dlouho držel proti Davidu Navarovi, prohrál až hrubkou na konci první časové tísně. Navara se díky tomu stal vítězem letošního přeboru kolo před koncem turnaje!

 

 

Moc pěknou partii sehrál Richard Stalmach, který bílými čistě přehrál Vaška Fiňka, čímž ho vystřídal na pozici aktuální dvojky turnaje a zítra se popere o skvělou stříbrnou medaili na MČR! Rovněž Jáchym Němec bílými figurami postupně velmi pěkně přehrál Miloše Jirovského.

Petr Neuman naopak bílými nezahrál moc dobře proti Jirkovi Štočkovi. Postupně ztratil dva pěšce a druhý nasazený hráč turnaje konečně zaskóroval. Přesto je Jirka na -1 a do boje o medailové příčky už opravdu nezasáhne. Nejdelší partii kola sehráli Pavel Šimáček s Tomášem Krausem. Po dynamickém souboji skončila partie v teoretické koncovce věže proti spojeným pěšákům f+g+h. Pavel ovšem tak dlouho „manévroval“, až Tomáše doslova utahal a „donutil“ ho k nenápadné chybě, kdy šel černý králem dopředu, což paradoxně neměl dělat! Pak už si Šimáček výhru nenechal vzít.

 

 

Pavel se tím dotáhl na dělené třetí místo, v posledním kole ho však čeká David Navara černými! Důležitým soubojem pro medailové pozice bude také duel mezi Vaškem Fiňkem a Štěpánem Hrbkem.

 

MČR žen

Semifinále – 2. dějství

Lucka Rybáčková potřebovala vyhrát, Martina Kořenová jí však nedala žádnou šanci. Lucka nezískala žádnou převahu, naopak ztratila pěšce, postupně pozici a Martina v přivyhrané situaci vynutila remízu věčným šachem. Olga Sikorová s Julii Movsesjanovou raději rychle remizovaly a rozhodly se pro souboj ve zrychleném tempu. V nich musela rozhodnout až pátá partie, ve které bílými zvítězila Julia, čímž se stala druhou finalistkou.

 

Finále – 1. dějství

Julia Movsesjanová zvolila pro první finálovou partii Skotskou hru a vyplatilo se. Ve střední hře Martinu Kořenovou jasně přehrála mimo jiné díky silné dvojici střelců. Rovněž Olga Sikorová přehrála svou mladou soupeřku Lucku Rybáčkovou, byť v tomto případě to bylo spíše až v koncovce, když černá dovolila své soupeřce vytvořit smrtící harmoniku věží.

 

David Kaňovský

 

Užitečné odkazy: