Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Konvoj svobody přilákal tisíce lidí, policie zjistila, kdo mával nacistickou vlajkou

  15:04aktualizováno  18:49
Plzní projel tradiční Convoy of Liberty, přehlídka historické vojenské techniky jako vrchol oslav osvobození města americkou armádou v květnu 1945. Podívat se opět přišly tisíce lidí. Akce se ale neobešla bez problémů. Podle policie si dva aktéři z konvoje mezi sebou předali vlaječku s nacistickým symbolem. Případem se nyní zabývá.

Policisté se tomu začali věnovat na základě videa, které se šířilo na sociálních sítích. V něm si dva účastníci konvoje předávají nacistickou vlajku, se kterou i mávají. Krátce před sedmou hodinou policie oznámila, že zajistila totožnost podezřelých a případ je v rukách kriminalistů.

„Protiprávní jednání těchto dvou českých občanů bylo kvalifikováno jako podezření ze spáchání přečinu projev sympatií k hnutí směřujícímu k potlačení práv a svobod člověka,“ uvedla policie na síti X.

O tom, že jeden z účastníků konvoje mával vlaječkou s nacistickým hákovým křížem, už bylo informováno vedení města jako hlavní organizátor oslav osvobození Plzně americkou armádou. „Takovéto chování je zcela nepřijatelné a je na místě je rázně odsoudit. Případ už šetří policie. Věřím, že pachatelé budou potrestáni podle platné legislativy,“ uvedl plzeňský primátor Roman Zarzycký. Podle jeho informací nešlo o členy tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje.

„Jsou to jeepaři, s námi nemají nic společného. Už to šetří policie, ví o tom, už jsem s nimi mluvil,“ řekl velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, jeden z hlavních organizátorů konvoje. Klub měl v konvoji nejvíc členů i techniky.

Na Slavnosti svobody přijela dcera amerického veterána Christina M. Pieper-Bigelow poprvé v roce 2005, a pak ještě mnohokrát znovu i s otcem. Ten loni v březnu zemřel, a tak v tradici pokračuje ona. Tradiční přehlídkou historické vojenské techniky Convoy of Liberty ulicemi Plzně absolvovala v jeepu s portrétem svého otce Richarda Piepera. Letos do Plzně už druhým rokem přijeli jen příbuzní amerických a belgických veteránů, kteří město osvobodili 6. května 1945.

Portréty těch, kdo na slavnosti dlouhá léta jezdili a nyní už nežijí, vezly jeepy podobně jako fotku Richarda Piepera. Earl Ingram, Matt Konop, George Thompson, Jan Roman Irving, Raymond Philippart de Foy, Hubert Rauw, Michel Gilain, Valér Gustin, Louis Gihoul, ale také třeba generál Miroslav Štandera a řada dalších.

Součástí Slavností svobody v Plzni byl tradiční konvoj historických vojenských vozidel. (5. května 2024)

Členům vojenských historických klubů se opět podařilo shromáždit obrovské množství techniky v čele s opraveným tankem Sherman M4 sběratele a velitele klubu 16. obrněné divize US Army Pavla Rogla. Mezi téměř třemi sty pojízdnými exponáty bylo k vidění třeba obrněné kolové vozidlo greyhoud, halftraky, nákladní dodge, jeřáby, cisterny, sanitky a další speciální vozy z válečných časů. V první řadě ale desítky ikonických jeepů, o nichž se s nadsázkou říká, že Američanům pomohly vyhrát válku.

Konvoj na celé jeho zhruba pětikilometrové trase lemovaly kordony lidí, v centru města nad ním přelétla dobová letadla P-51D Mustang, Boeing B 75 Stearman a Stinson AT 19B /Reliant Mk III. Konvoj projel po Klatovské třídě a pak Rooseweltovou ulicí na zaplněné náměstí Republiky. V centru pokračoval program postavený hlavně na dobových vojenských kempech a hudební produkci na třech pódiích.

Pietní akt v Praze

Účastníci pietního aktu uctili památku padlých v Pražském povstání u budovy Českého rozhlasu (ČRo) ve Vinohradské ulici. Na akci vystoupili mimo jiné předsedové obou komor Parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) a Miloš Vystrčil (ODS), slovenská velvyslankyně Ingrid Brocková nebo pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).

„Boje na pražských barikádách v květnu 1945 jsou zásadní historickou událostí. Pražské povstání je hrdinným vzepětím, ve kterém jsme dokázali, že náš lid a vojáci se nikdy nesmířili s Mnichovskou dohodou a kapitulací. Při Pražském povstání bojovali a umírali čeští vlastenci a díky ČRo mohl sledovat tento hrdinný boj celý národ. Povstání mělo totiž národní charakter,“ řekl Vystrčil.

Předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová vyzdvihla statečnost Čechů tehdy a rovněž ocenila dnešní postoj české společnosti k válce, kterou vyvolalo Rusko na Ukrajině. „Dnes, 79 let po Pražském povstání, Češi svou iniciativou při nákupu munice pro vzdorující ukrajinskou armádu celému svobodnému světu opět prokazují, že dokážeme vést a inspirovat ostatní svým vlastním pozitivním příkladem,“ řekla.

Odkaz Pražského povstání, ale i toho slovenského, je podle velvyslankyně Slovenska Ingrid Brockové nadčasový a připomíná odvahu národa postavit se na správnou stranu dějin a bránit svobodu.

Zdroj: ČTK

Oslavy osvobození končí v pondělí hlavním vzpomínkovým aktem u památníku Díky, Ameriko! v 18 hodin. Doprovodí ho přelet letadel české armády Alca a Gripen.

Už léta se konvoje účastní historická vozidla Klubu 3. armády z Plzně. Jeho šéf František Polívka vzpomíná, že v minulosti vozil například potomka plukovníka Charlese Nobleho nebo legendárního pilota RAF generála Miroslava Štanderu.

Dnes už ale bude podle Polívkových slov těžké najít v konvoji i ty majitele historických automobilů, kteří jezdili na první porevoluční oslavy před pětatřiceti lety. „I oni už zestárli a mnozí nejsou mezi námi,“ konstatuje.

Slavnosti svobody v Plzni budou poprvé bez veteránů z USA a Belgie

Christina M. Pieper-Bigelow, jedna z téměř tří desítek příbuzných amerických veteránů, se účastnila i pátečního ceremoniálu na začátku oslav, kde promluvila za rodiny veteránů. Připomněla, že její otec mluvil o Plzni jako o svém druhém domově.

V sobotu si mimo jiné odběhla kilometrovou trať Běhu pro paměť národa a v neděli projela městem v konvoji. Podle vlastních slov se jí program i atmosféra oslav líbily. „Příští rok na kulaté oslavy 80. výročí konce 2. světové války přijedu do Plzně znovu, navíc s celou svojí rodinou,“ má jasno dcera veterána.

Autoři: ,
  • Nejčtenější

Nebylo to poprvé, plakala u soudu žena, které manžel strčil petardu do vaginy

15. května 2024  5:10,  aktualizováno  10:07

Před soud předstoupil Ukrajinec, který podle obžaloby loni v září v Kožlanech na Plzeňsku vážně...

Slavia - Plzeň 3:0, domácí se nevzdali, jejich naděje trvá. Pomohly rychlé góly

15. května 2024  18:39,  aktualizováno  21:33

Slávističtí fotbalisté ve třetím utkání ligové nadstavby doma porazili Plzeň 3:0 po gólech obránce...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Asijská sršeň cestuje po D5, mohla by až do Prahy. Přírodovědci přidávají pasti

17. května 2024

Premium Po dalším nálezu sršně asijské na hranicích Středočeského kraje jsou včelaři obezřetní. Nežádoucí...

Hledá se, kdo postaví neviditelný most u Plas. Bude nejvyšší v ČR

12. května 2024  8:27

Ředitelství silnic a dálnic vypsalo soutěž na zhotovitele silničního mostu u Plas na Plzeňsku,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

S nožem v ruce otevřel dveře cizího auta, řidiče v něm bezdůvodně pobodal

17. května 2024  12:45

Mladík v Rokycanech se obrátil na policisty s tím, že jede autem po městě a vidí na ulici muže,...

Zlomený nos? Je to finále, musím to překousnout. A prý jsem i hezčí, smál se Solák

18. května 2024  21:59

Opora karvinských házenkářů Dominik Solák naskočil do finále extraligy proti Plzni i se zlomeným...

Karvinští porazili v rozstřelu Plzeň a vyrovnali házenkářské finále

18. května 2024  20:47

Karviná porazila v druhém finále extraligy házenkářů Plzeň 4:2 na sedmimetrové hody a srovnala na...

Plzeň - Ostrava 1:1, domácí šetřili opory na finále poháru, hosté jen srovnali

18. května 2024  18:56,  aktualizováno  19:43

Plzeňský kouč Miroslav Koubek šetřil opory před středečním finále poháru proti Spartě, přesto...

Soud poslal do vazby muže podezřelého z pobodání řidiče v Rokycanech

18. května 2024  13:30

Šestatřicetiletý muž, kterého policie obvinila z pokusu o vraždu za ozbrojený útok v Rokycanech,...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Bohužel nám to nevyšlo, oznámili manželé Pagáčovi rozchod po šesti letech

Herečka Patricie Pagáčová (35) a dramaturg Tibor Pagáč (32) se rozešli po pěti letech manželství. Žádost o rozvod zatím...

Moderátorka Petra Křivková-Svoboda přišla při tragické nehodě o manžela

Moderátorka poledních zpráv televize Nova Petra Křivková-Svoboda (41) v neděli ztratila svého manžela Ondřeje Křivku...

Zemřel Vlastimil Harapes. Baletní mistr Národního divadla i českých filmů

Ve věku 77 let zemřel tanečník a herec Vlastimil Harapes. Dlouhá léta byl sólistou baletu Národního divadla. Zahrál si...

Svěrák se na mě nedíval jen jako na hezkou buchtu, říká Radka Pavlovčinová

Jan Svěrák ji vidí jako robotku. Radka Pavlovčinová v nové hře filmového a teď už i divadelního režiséra hraje umělou...

Anální sex je výzva. Nejvíc tabu je však v Česku jiná praktika, říká průzkum

Erotické hračky nepředstavují podezřelou exotiku, v ložnicích jsou jako doma. Ostatně jako masturbace. I orální sex....