Při výstupu na horu Taišan mají lidé nekontrolovatelné křeče v nohou. Pomáhat jim musí i záchranáři

Přidat na Seznam.cz

Virální video ukazuje lidi, jak stoupají po 6 660 schodech, aby zdolali vrchol hory Taišan, nejslavnější posvátné hory země. Nohy odvážných návštěvníků se ve videu třesou. Připomínají tak spíše známé čínské nudle, než něco, co zvládne udržet lidské tělo.

Taišan

Hora Tai (známá jako Taishan, kde „shan“ znamená hora v mandarínštině) je nejslavnější posvátná hora Číny s výjimečnou historickou, kulturní, estetickou i vědeckou hodnotou. Byla osídlená lidmi již v neolitu. Lidé horu uctívají poslední tři tisíciletí.

Krajina hory, jedné z pěti posvátných hor v tradiční Číně, je jedinečným uměleckým dílem. Jedná se o jedenáct bran, čtrnáct oblouků, čtrnáct pavilonů a čtyři altány. Jsou rozesety podél všech 6 660 schodů, které na vrchol musíte zdolat. Cestou si budete myslet, že stoupáte přímo do nebe.

Hora Tai je památkou UNESCO.

Virální video

Na videu dokonce někoho nesou ze schodů zdravotníci na nosítkách. Video z Taišanu shlédlo na sociální síti X téměř 8 milionů lidí.

Lanovka

Ke zjednodušení přístupu tohoto posvátného vrcholu byla postavená kabinková lanovka. Ale i tak většina návštěvníků chodí pěšky.

Zdroj: NDTV, UNESCO