Nanotechnologie jako způsob léčby cukrovky. Nová studie přináší slibné výsledky

Nanoterapie je v rámci moderní medicíny poměrně mladým oborem, který stále hledá své reálné využití. Nyní ale vědci této technologii možná konečně vdechli naději na úspěch, a to v podobě nano nosiče inzulinu.

Výzkumnému týmu australských vědců se nedávno podařilo vyvinout systém, který by u pacientů léčících se s diabetem mohl nahradit nutnost aplikace injekcí s inzulinem prostým perorálním užitím. Hormon klíčový pro regulaci cukru v krvi by tak bylo možné užívat ve formě tablet či přímo jako složku potravy. Klíčovou úlohu v inovativním procesu pak hrají nanotechnologie.

Obrázek: Nanotechnologie jako způsob léčby cukrovky. Nová studie přináší slibné výsledky

Pátrání po nových možnostech léčby diabetu nedávno zavedlo vědce do světa nanočástic a kvantových teček. Foto: Freepik

Jako miniaturní pilulka

Nově vyvinutý nano nosič je svými rozměry až 10 000krát menší, než je průměrná tloušťka lidského vlasu. Přesto však disponuje vlastnostmi, které dosud nemají v léčbě cukrovky obdoby. Hlavní výzvou, kterou představuje perorální užívání inzulinu, je totiž nízká stabilita hormonu v kyselém prostředí – například v žaludku. Proto je látka distribuována především injekčně, což s sebou ale nese další omezení v podobě alergických reakcí v místě vpichu, ale i nedostatečně efektivním mechanismem vstřebávání inzulinu z dávkovaného roztoku. Vědci tak museli přijít s materiálem, který významně změní pravidla hry

Využili tedy schopností nanočástic sulfidu stříbrného (Ag2S) disponujících vlastnostmi kvantových teček, na jejichž povrch navázali právě inzulin. Molekulu následně chemicky ochránili protektivní skupinou, a celý nosič zabalili do ochranné vrstvy biologického kopolymeru. Vznikla tak částice s vysokou odolností vůči kyselému prostředí, která dokáže distribuovat inzulin v těle přesně do těch míst, kde má působit.

Testování na lidech již v příštím roce

Laboratorní testy na vzorku lidské střevní tkáně ukázaly, že nano nosič v lidské poměrně zásadně zvyšuje absorpci hormonu do organismu. Preklinické studie na myších, potkanech i paviánech navíc potvrdily schopnost regulace hladiny glukózy v krvi, a to bez projevů hypoglykémie či nárůstu hmotnosti, které léčbu cukrovky často doprovází. Nanomateriál také nebyl pro tělo toxický. Vědci tak vůbec poprvé vyvinuli fungující systém, který by mohl vést k perorálnímu způsobu užívání inzulinu.

O slibných závěrech výzkumu publikovaných v časopise Nature Nanotechnology svědčí také fakt, že se již nyní se plánuje klinická studie nově popsané nanotechnologie. Testování na lidech by měla mít na starost společnost Endo Axiom, která byla založena přímo autory práce během samotného vývoje nano nosiče. Zahájení klinické studie je naplánováno na rok 2025. Je tedy zjevné, že australští vědci svému výtvoru věří, a hodlají technologii nanočástic v léčbě diabetu skutečně využít v praxi.

Obrázek: Nanotechnologie jako způsob léčby cukrovky. Nová studie přináší slibné výsledky

Nově vyvinutý systém je poměrně jednoduchý. Centrální nanočástice (QD) s navázaným inzulinem je obalena do speciálního polymeru, který molekulu chrání. Nosič tak dosahuje průměru okolo 20 nanometrů. Foto: Se souhlasem autorů práce publikované v Nature Nanotechnology.

Přestože je cukrovka jedním z nejrozšířenějších onemocnění postihujících populaci ze všech koutů světa, její léčba má stále značná omezení. Pokud by se tak podařilo vyvinout perorální lék distribuující pacientům s diabetem životodárný inzulin, mohla by se tato nemoc stát mnohem lépe zvládnutelnou, a lidé trpící cukrovkou by tak získali možnost mít nad svým tělem mnohem větší kontrolu.

Zdroje: 1, 2, 3

Odebírat
Upozornit na
guest
0 Komentářů
Inline Feedbacks
View all comments
Obrázek: AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
AI ve vašem počítači. Co představí Microsoft na akci Microsoft Build 2024?
Obrázek: Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Reklama na nový iPad pobouřila: Apple drtil hudbu i umění, Samsung chytře zareagoval
Obrázek: Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Kvalitní alternativa k Apple Watch SE? Huawei Watch Fit 3 jsou levnější, s delší výdrží a větším displejem
Obrázek: Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Výzva pro ChatGPT: AI Claude přichází do Evropy, používat ji můžete zdarma
Obrázek: Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Tuhle chybu dělá většina z nás: Datum narození jako heslo nepoužívejte
Obrázek: Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Allegro Smart! Week poprvé v Česku: Ušetřit můžete tisíce, vybrali jsme pro vás nejzajímavější produkty
Obrázek: Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Kde sledovat mistrovství světa v hokeji? Online v prohlížeči, na mobilu i v PC bez internetu
Obrázek: Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?
Jak spustit retro hry na počítači s Windows 11?