Chybí požadovaný ovladač zařízení jednotky CD/DVD

Pokud při instalaci Windows z USB flash disku nebo DVD obdržíte chybovou zprávu, že chybí požadovaný ovladač zařízení jednotky CD/DVD, může to být způsobeno několika problémy. Zde je několik kroků, které můžete podniknout k vyřešení tohoto problému.

Chybí požadovaný ovladač zařízení jednotky CD/DVD

Zkontrolujte USB flash disk nebo DVD

Ujistěte se, že médium, které používáte pro instalaci, je správně vytvořené a není poškozené. Pokud používáte USB, zkuste ho vytvořit znovu pomocí nástroje Microsoft pro vytváření médií nebo jiného spolehlivého nástroje.

Změňte port USB

Pokud instalujete z USB flash disku, zkuste jej připojit do jiného USB portu. Preferujte použití portů na zadní straně počítače, které jsou přímo připojené k základní desce, a pokud je to možné, použijte porty USB 2.0 místo USB 3.0.

Vypněte USB 3.0 v BIOSu/UEFI

Některé instalace Windows mohou mít problémy s detekcí ovladačů pro USB 3.0 porty. Pokud vaše BIOS/UEFI nabízí možnost vypnout USB 3.0 nebo nastavit USB režim na Legacy, zkuste toto nastavení změnit.

Zkontrolujte nastavení v BIOSu/UEFI

Ujistěte se, že máte správně nastavený režim SATA (např. AHCI, IDE atd.). Někdy může změna tohoto nastavení vyřešit problém s detekcí ovladačů.

Stáhněte si nejnovější ovladače

Pokud instalujete Windows na novější hardware, může být potřeba stáhnout nejnovější ovladače SATA nebo AHCI z webové stránky výrobce a přidat je během instalace. To lze obvykle provést v kroku výběru disku při instalaci Windows kliknutím na „Načíst ovladač“.

Použijte nástroj pro opravu

Pokud je k dispozici, můžete použít nástroj pro opravu na instalačním médiu Windows. Po zahájení instalace zvolte „Repair your computer“ místo „Install now“ a postupujte podle pokynů k diagnostice a opravě problémů.

Zkontrolujte disk a paměť

Problém může také souviset s poškozením pevného disku nebo problémy s pamětí RAM. Můžete spustit diagnostické nástroje k ověření integrity těchto komponent.

Co dělat dál, když chybí požadovaný ovladač zařízení jednotky

Pokud tyto kroky problém nevyřeší, může být užitečné zkusit instalaci na jiném počítači nebo hledat specifické informace týkající se vašeho hardwaru a verze Windows, kterou se snažíte nainstalovat.

1 Comment

  1. K portům USB – při instalaci se to stát nemůže, ale za provozu k nim postupně připojujeme nejrůznější zařízení a můžeme se dostat do situace, kdy se jejich ovladače poperou a port zablokují. Zjistit a odstranit to lze nástrojem USBDeview od Nirsoft.

    A jednu zkušenost – laboroval jsem s mobilem, odemkl zavaděč, nainstaloval jiný systém – a zavaděč mi nešel zamknout, při každém pokusu (příkazy přes USB kabel) zavaděč prostě spadl. Na dvou počítačích a všech dostupných portech. Až jsem našel na jednom webu malou zmínku, která mi pomohla a fungovalo to – připojit mobil přes USB hub! Výhodou asi může být lepší tvar signálu, nevím, osciloskop nemám.

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*