Kohout na víně po francouzsku

„Kohout na víně“ neboli „Coq au Vin“ je tradiční francouzský pokrm, který se připravuje pečením nebo vařením kohouta ve víně, obvykle ve víně červeném. Tento pokrm je známý svou bohatou a aromatickou omáčkou. Jako přílohu můžeme podávat šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.


Doba přípravy je 120 minut

Počet porcí 4

Suroviny

  • 1 ks kohouta 1.5-2 kg
  • 600 g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
  • 2 ks cibule
  • 3 lžíce rajčatový protlak
  • 1 lžíce másla
  • 200 g žampiony
  • 200 g anglické slaniny
  • 700 ml červeného vína
  • 50 g másla
  • 2 ks bobkový list
  • 10 kuliček celého pepře
  • 2 větvičky čerstvého tymiánu
  • Sůl podle potřeby
  • Pepř podle potřeby

Postup přípravy

  • V tlakovém hrnci rozehřejeme máslo.
  • Cibuli nakrájíme na kousky, slaninu na nudličky a vložíme do hrnce.
  • Kořenovou zeleninu nakrájíme na větší kousky, přidáme do hrnce.
  • Během restování přidáme celý pepř, tymián, bobkové listy (koření vložíme do pytlíku na koření, abychom ho mohli jednoduše vytáhnout) a rajčatový protlak
  • Kohouta opláchneme, naporcujeme na 4 díly.
  • Maso osolíme, opepříme.
  • Vložíme do hrnce a ze všech stran opečeme, aby se maso dobře zatáhlo.
  • Zalijeme vínem, přikryjeme poklicí a necháme 60-90 minut dusit. (podle velikosti a stáří kohouta).
  • Hotové maso vyjmeme z hrnce a dáme stranou.
  • Polovinu obsahu hrnce rozmixujeme tyčovým mixérem, vrátíme zpět.
  • Pokud chcete šťávu hustší, můžete dále redukovat.
  • V další pánvi si rozehřejeme lžíci másla a orestujeme na něm plátky žampionů.
  • Hotové žampiony vložíme do šťávy.
  • Podle chuti dochutíme a můžeme podávat s bramborovou kaší. 
Kohout na víně
Kohout na víně