Hlavní navigace

Jaké trendy teď formují podnikový software a služby?

6. 5. 2024

Sdílet

 Autor: Depositphotos
Co je nového v oblasti podnikového softwaru a služeb? Mnoho. Přinášíme stručný přehled klíčových trendů, které by měli manažeři IT sledovat.

 Tim Potter, hlavní analytik společnosti Deloitte Consulting pro oblast podnikového softwaru a služeb, spatřuje u podnikových IT oddělení potenciál podporovat inovace i rychlý růst.

Jste spokojeni se svou podobou automatizace firemních procesů?

„Podniky neustále hledají softwarová a technologická řešení, která by jim umožnila zlepšit služby, poskytovat atraktivnější produkty, zefektivnit interní procesy a zvýšit produktivitu,“ říká a dodává, že se neustále objevují nové technologické vymoženosti, jež pomáhají tyto jejich požadavky naplňovat.

„Podpora podnikání a zároveň ochrana podnikových dat zůstane pro CIO i nadále velkou výzvou,“ poznamenává Potter. „Manažeři IT proto hledají a budou hledat software a služby, které jim umožní tyto zvýšené nároky zvládnout.“

Přinášíme vám přehled nejnovějších trendů na trhu podnikového softwaru a IT služeb, který vám pomůže co nejlépe využít novinky, jež se v dnešní době objevují.

Co se dozvíte v článku
  1. Umělá inteligence cílí na podnikovou sféru
  2. ChatGPT získává pozornost podniků a podněcuje představivost
  3. Edge computing na vzestupu
  4. Privátní bezdrátové sítě nabírají na síle
  5. Digitální transformace vstupuje do fáze 2.0
  6. Ověřování bez hesla se dostává na výsluní
  7. Nativně cloudové platformy jako první volba

Umělá inteligence cílí na podnikovou sféru

Podle Michaela Shehaba, vedoucího oddělení inovací ve společnosti PwC US, je umělá inteligence ve stavu, kdy může zásadně ovlivnit podobu podniku – od transformace kontaktu se zákazníky po nové strategie a obchodní modely. Manažerům IT radí, aby se zamysleli nad současným provozem a identifikovali problémy, které lze pomocí umělé inteligence vyřešit.

To bude vyžadovat vybudování nových úrovní dovedností v celém IT týmu, aby byl schopný nejen systémy umělé inteligence úspěšně zavádět, ale také upravit softwarové a datové prostředí tak, aby plně vyhovovalo novým strategiím.

HP Knowledge HUB pro moderní firemní IT

NOVINKA Navštivte novou speciální on-line zónu CIO Business Worldu, kde vám ve spolupráci s HP budeme průběžně radit, jak snadno a bezpečně pracovat na cestách, jak si usnadnit život používám správných nástrojů, jak zvládnout přechod z kanceláří domů a zase nazpátek a jak se přitom chovat ekologicky.

Pomoc a inspiraci pro moderní IT najdete v našem HP Knowledge HUBu.

Shehab poznamenává, že podniky již do umělé inteligence investují značné prostředky. Podle výzkumu společnosti PwC má umělá inteligence potenciál zajistit do roku 2030 globální hospodářský růst ve výši 15,7 bilionu dolarů. 

„Příliv nových nástrojů a řešení založených na umělé inteligenci, jako je například generativní umělá inteligence, nabízí podnikům pokročilé technologie, které jim umožní změnit své přístupy, procesy a strategie,“ říká.

ChatGPT získává pozornost podniků a podněcuje představivost

ChatGPT si od svého spuštění získal neuvěřitelnou oblibu, která stále strmě stoupá, a generativní AI se v současnosti dostala do popředí zájmu mnoha lidí, poznamenává Brandon Jung, viceprezident pro ekosystémy ve společnosti Tabnine, jež vyvíjí technologii pro psaní kódu s umělou inteligencí. 

„Hodně se hovoří o budoucích možnostech uplatnění, jeho potenciálu a o tom, co to znamená pro budoucnost umělé inteligence, přičemž některé předpovědi jsou přesné a některé mylné.“

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows Přečtěte si také:

Jak zvrátit problematickou aktualizaci Windows

Potenciál podnikových aplikací pro konverzační nástroje AI je obrovský a podniky možnosti generativní AI aktivně zkoumají, byť s opatrností. 

„Čím je obsah strukturovanější, tím lépe tyto nástroje fungují,“ říká Jung. „Programovací kód je příkladem strukturovaného jazyka, kde se nabízí vynikající možnosti.“

Podle Junga se rychle zdokonalují i konverzační roboty pro komunikaci se zákazníky. 

soutez_casestudy

„Uplatnění nacházejí například také u vzorů smluv a jiných právních dokumentů, v mediálním zpravodajství, sestavování návodů k použití a podobně.“ Kreativita algoritmů je v současné době omezena rozsahem a povahou trénovacích datových sad. „Ačkoli výstup umělé inteligence může být jedinečný, bude pravděpodobně odpovídat stylu, volbě slov a konstrukci podkladových tréninkových dat,“ vysvětluje. „V dohledné době nelze očekávat, že by generativní AI byla schopná psát románové bestsellery.“

Edge computing na vzestupu

Podle Kena Englunda, hlavního konzultanta pro oblast technologií, médií a telekomunikací ve společnosti EY, je edge computing jedním z nejdůležitějších trendů letošního roku na trhu podnikových služeb.

Byl pro vás článek přínosný?