MČR mužů a žen – dobojováno

9. dějství – Navara a dva mladíci

Přestože měl David Navara titul jistý, ani v posledním kole nepolevil. Odnesl to na závěr turnaje Pavel Šimáček. Pavel přešel krátce po zahájení do pozice s různobarevnými střelci, které někdy bývají remízové. David však získal pěšce a krátce poté provedl typickou poziční oběť kvality, díky které získal mohutné spojené volné dvojpěší, proti kterému neměly dvě černé věže žádnou šanci.

 

 

Richard Stalmach potřeboval na jistotu druhé místo černými porazit Miloše Jirovského, což se mu postupně podařilo. Miloš si ve střední hře bez dam nechal dojít černého pěšce na e3, což rozhodně nemusel. V koncovce měl totiž právě kvůli tomuto hrdinovi hodně svázané figury a Richardovi se podařilo vyhrát střelcovou koncovku, čímž se v osmnácti letech stal vicemistrem ČR!! Ještě překvapivější je však z hlediska věku bronzový medailista letošního přeboru, kterým se stal benjamínek turnaje čtrnáctiletý Václav Finěk!! Vašek v posledním kole porazil Štěpána Hrbka, který sehrál zajímavou, dynamickou bitvu, dopustil se však hrubé chyby v časové tísni (nutno říci že v divoké, nelehké pozici).

 

 

Zajímavé rozhodně je, že kromě první trojice nikdo neměl víc než padesát procent!

Právě na padesát procent se nakonec dostal Jirka Štoček, který v posledním kole bílými postupně přehrál Jáchyma Němce. Přesto je jasné, že druhý nasazený hráč turnaje nemůže být se svým výsledkem ani trochu spokojen. Tomáš Kraus se v posledním kole tak dlouho snažil porazit Petra Neumana, až se sám dostal do problémů. Vybral si navíc špatnou verzi koncovky bez kvality. Tomášovi se bohužel v závěru turnaje úplně přestalo dařit, když z posledních tří partií nezískal ani půl bodu.

 

MČR žen

Finále – 2. dějství

Martina Kořenová se v odvetě bílými pochopitelně snažila Julii Movsesjanovou porazit, získala dokonce určitou převahu díky poměru dvou figur proti věži. Julia se však skvěle bránila, ukázala, že v koncovce věž mnohdy není slabší než dvě figury a bitvu dokázala udržet, čímž se stala mistryní ČR pro rok 2024! Naopak v boji o bronz se odveta Lucce Rybáčkové podařila. Olze se vůbec nepovedlo zahájení a už po patnácti tazích se černými dostala do velmi špatné pozice. Lucka poté hrála dobře, získala postupně kvalitu a bez problémů ji uplatnila k výhře. Tento duel tudíž musel do rozstřelu. V něm už se jasně prosadila rychlá a zkušená ruka Sikorové. V první partii probíhal boj vyrovnaně, Lucka ovšem chybně sehrála čtyřvěžovou koncovku a postupně prohrála.

 

 

V odvetě pak bílými nezískala vůbec nic, pročež pro Olgu bylo vlastně snadné udržet remízový výsledek, a tím získat bronzovou medaili.

 

všichni medailisté letošního MČR, foto: Facebook pořadatele

 

David Kaňovský

 

Užitečné odkazy: