​Na stavbu dalšího úseku silnice I/57 na Vsetínsku obdrželo ŘSD šest nabídek

​Na stavbu dalšího úseku silnice I/57 na Vsetínsku obdrželo ŘSD šest nabídek

6.5. - Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) obdrželo šest nabídek na stavbu dalšího úseku silnice I/57 na Vsetínsku, a to mezi Bystřičkou a Jablůnkou. Naváže na úsek ze Vsetína-Semetína do Bystřičky zprovozněný v roce 2009. Nejvýhodnější nabídku ve výběrovém řízení podalo sdružení firem MI Roads, Doprastav a Duna Aszfalt. Činí přibližně 1,707 miliardy korun bez DPH, což je 64,7 procenta ceny, kterou ŘSD předpokládalo. Stavba by měla začít ve druhé polovině letošního roku, řekl ředitel zlínského pracoviště ŘSD Karel Chudárek.

Reference a cenové nabídky účastníků výběrového řízení nyní prověřuje hodnotící komise. "Vyhodnocení bude trvat zhruba tři měsíce. Někdy v létě budeme mít vítěze. A pak začneme stavět," řekl Chudárek. Zahájení stavby však ještě může zdržet případné odvolání ze strany neúspěšných uchazečů. Pokračuje také stavební řízení.

Nový úsek čtyřpruhové silnice, která odvede auta mimo zástavbu, bude mít 4,4 kilometru. V tiskových materiálech ŘSD uvádí, že by měl být uveden do provozu v roce 2026. Podle Chudárka je však pravděpodobnější, že se první řidiči po nově vybudované silnici projedou až o rok později.

Silnice I/57 je páteřní komunikací spojující Opavu, Fulnek na Novojičínsku, Nový Jičín, Valašské Meziříčí na Vsetínsku a Vsetín s ukončením na hranici se Slovenskem. Úsek mezi Valašským Meziříčím a Vsetínem, který vede údolím Vsetínské Bečvy, je podle ŘSD nejvytíženější částí celé trasy. V budoucnu by čtyřpruhová silnice měla obě města propojit.

Výstavba úseku mezi Bystřičkou a Jablůnkou je pokračováním přeložky silnice I/57 mimo zastavěné území. "Stavba přeložky nahrazuje nevyhovující směrové, výškové a šířkové uspořádání stávající silnice, úrovňová křížení s železniční tratí v Bystřičce a v Jablůnce, průjezdy těmito obcemi a území s aktivními sesuvy na silnici," uvedlo ŘSD v informačním letáku. Součástí stavby bude i přemístění fotbalového hřiště v Jablůnce.

(čtk)

Foto: ŘSD

spinner