Dneska je Mezinárodní den proti dietám. Co si při něm připomenout a které diety jsou ty nejhorší?

Shutterstock
|
06. 05. 2024
|
Ruku na srdce – pomohla ti dieta k vysněné postavě, nebo tě vždycky potrápil jojo efekt? Mezinárodní den proti dietám má upozornit na úskalí a navést na správnou cestu.

Když se řekne dieta, hned si představíme omezení. Musíme ubrat na sladkém, byť ho milujeme, musíme ubrat na tučném, takže bůček jde ze hry a fastfoodu se musíme vyhýbat obloukem. Jasně, to všechno dělat můžeme, ale měli bychom o tom být přesvědčení. A co hlavně? Neměli bychom to dělat pro samotnou postavu, ale pro celkové zdraví!

Kde se v kalendáři vzal Mezinárodní den proti dietám?

Za tímhle dnem stojí britská autorka, aktivistka a feministka Mary Evans Youngová, která jeho prostřednictvím chtěla poukázat na nesmyslné až nebezpečné diety, které lidskému tělu spíš škodí, než aby mu jakkoli prospívaly. Prvotní shození kilogramů totiž můžeme při nevhodné restriktivní dietě slavit jen do chvíle, než ji ukončíme.

Mezinárodní den proti dietám najdeš mezi významnými dny už od roku 1992. Jeho účelem měl být apel na dodržování zásad zdravého životního stylu, hubnutí pomocí vyvážené stravy ve vhodné míře a s vhodným složením.

Zároveň Mary Evans Youngová nabádala ženy k přijetí jejich vlastních těl takových, jaká jsou. Zkrátka – ideál krásy je jedna věc, ale ne každá z nás může mít vosí pas a zadeček jako z výstavky. Sama Mary bojovala s poruchou příjmu potravy, a tak dobře věděla, že problém může mít zničující dopady.

Proč jsou restriktivní diety nesmysl?

Je to jednoduché. Klasický model vypadá tak, že se dočteš o nějaké „zázračné“ dietě, která tě konečně jednou provždy zbaví tukových zásob. Pustíš se do ní, držíš ji třeba měsíc nebo dva, pak si vydechneš, že jsi zhubla, a jdeš výsledek oslavit něčím, co sis celou dobu odpírala – ať už je to pizza, mastné hranolky, nebo oblíbený moučník na plech. Snadno se vrátíš k původnímu stravování a jojo efekt se dostaví dřív, než bys řekla „konečně se můžu najíst“.

A tak je to vždycky, když zvolíš neudržitelný styl stravování. Může to být tukožroutská polévka, rýžová dieta nebo monodieta. Jakmile ti dieta káže něco úplně omezit (třeba tuky) nebo jíst něčeho zásadně víc, dostává princip vyvážené stravy pěkně na frak. Tělo v tomhle není hloupé, takže jakmile dostane to, co mu odpíráš, pěkně si to v sobě podrží, aby o to už jen tak nepřišlo.

Důležité je zdraví. Ne ideální váha

Je pravda, že hmotnost a zdraví spolu do jisté míry jdou ruku v ruce. Když budeš mít 30 kilo nadváhu, můžeš z toho mít potíže, jako je vysoký tlak, zvýšený cholesterol, můžeš se obávat metabolického syndromu, inzulinové rezistence, diabetu 2. typu… Rozhodně není fajn pěstovat si ideu, že na poměru svalů, tuků a vody v těle nezáleží.

Na druhou stranu není nikde psáno, že když budeš mít ideální váhu, žádná nemoc tě nedostane. Většinu z nás nějaká nemoc nakonec dostane (když to nebude nehoda). Nemusíš ale hrát stylem „všechno, nebo nic“.

Důležitý je kompromis – mít přijatelnou váhu, aby ses ve svém těle cítila dobře. Někdo se cítí dobře při 60 kilech, jiný při 80 kilech. Záleží na dalších faktorech, jako je výška a genetika. Někdo se 60 kily bojuje s cholesterolem, jiný má při 80 kilech všechna vyšetření na jedničku s hvězdičkou.

A to nejzásadnější je zdraví. A s ohledem na něj je třeba přistupovat ke stravě a životnímu stylu především se selským rozumem. Všichni víme, že fastfood není to pravé ořechové. Ale když si ho dáme jednou za čtvrt roku, nejspíš nás to nezabije, ani kvůli tomu nepřibereme tři kila. Stejně tak je to s kelímkem zmrzliny, francouzskými toasty nebo domácími koblihami.

Buď vděčná a měj k sobě respekt

Čas od času, i když se ti nedaří dosáhnout vysněné váhy (možná na ni tvé tělo prostě není stavěné!), si dovol nahlas říct, jak moc jsi svému tělu vděčná za to, že je tu pro tebe a že funguje, jak se od něj žádá. Přijmi ho takové, jaké je. Rozhlédni se kolem sebe – většina lidí není v té nejlepší formě, v jaké by mohla být. Ale jsou s tím v pohodě. A na tom záleží.

Vykašli se na hloupé diety, které tě na nějakou dobu omezí a pomůžou ti zhubnout (i když je nutno hlídat, jestli jde o tuky, nebo spíš o vodu a svaly), protože jakmile z nich „vyskočíš“, budeš tam, kde jsi byla před dietou. A ještě si ztížíš další odbourávání tukových zásob, které si tvoje chytré tělo začne ještě víc hlídat. Jednoduše proto, že chce přežít!

shutterstock_793983679.jpg

Pravidlo 80:20 funguje i ve zdravém stravování.
Shutterstock
Dortík není satan ani tabu. Pokud ti zapadne do vyvážené stravy, občas si ho dej!

Nejhorší diety, které lidstvo vymyslelo

Ve vymýšlení diet jsou lidi fakt nezastavitelní. Vždycky dokážou přijít s něčím novým, k čemu se spousta jiných upne. A čím si taky dost možná zatluče další hřebík do rakve. Tady je výčet některých z nich:

A je jich samozřejmě mnohem víc. Diskutabilní je i dieta podle krevních skupin nebo oblíbená ketogenní dieta, kterou bys musela držet dlouhodobě (jenže je tady stále nezodpovězená otázka dopadu téhle diety na ledviny). Ke všemu se u keto diety stále děje to, že si lidi ke konzumaci vybírají spíš nasycené tuky, což může způsobit nejeden zdravotní problém.

Jak zdravě hubnout a udržovat si váhu?

Důležité je nebrat hubnutí jako něco, co buď dokážu, nebo ne. Jako něco, při čem můžu selhat. Když pojedeš podle zásad zdravého stravování, budeš dbát na správný poměr mezi energetickým příjmem a výdejem a taky na vhodné rozložení bílkovin, tuků a sacharidů (a dostatečný příjem vlákniny), tvoje tělo nebude strádat, a tak bude ochotné nějaký ten tuk „pustit“.

Přidej k tomu 3x týdně aerobní pohyb na 45–60 minut a už za 14 dní můžeš pozorovat první výsledky. Ty ti mimochodem nezhatí první snězený dortík na oslavě narozenin. Pravidlo 80:20 (80 % zdravé a vyvážené stravy + až 20 % rebelie) ti zajistí nejen hubnutí nebo udržení váhy, ale i vnitřní pohodu, se kterou to půjde mnohem snáz než s myšlenkami na to, že tvůj život už bude jenom samý zákaz.

Nezapomínej na spánek. Někdo ho potřebuje 8 hodin denně, jiný o 2 hodiny míň nebo víc. To je v pořádku. Jakmile to vychytáš, tělo bude odpočinuté a bude ti vycházet vstříc. Pozor, občas máme tendenci spát víc, načež se cítíme unavenější! Musíš to zkrátka otestovat.

A záleží i na pitném režimu. Bez tekutin nezhubneš. A když mluvíme o tekutinách, máme na mysli čirou vodu, ovocné a bylinkové čaje. Voda je nám ale nejprospěšnější.

Limču si můžeš dát při nějaké společenské příležitosti. Ale neměla by tvořit základ tvého pitného režimu. Mimochodem – ideální příjem tekutin je 0,4 l na 10 kg tvé hmotnosti. A do pitného režimu nepočítej kávu ani černý a zelený čaj.

Osvoboď se jednou provždy od nesmyslných diet, které tvoje tělo akorát huntují. Zdravý životní styl je cesta, kterou potřebuješ jít!

Autor článku: redakce

Použité zdroje:

  • vlasta.cz/clanek/nejhorsi-diety-ktere-nikdy-nezkousejte-jsou-nebezpecne-a-stejne-nepomohou-202605.html
  • idnes.cz/onadnes/zdravi/dieta-mezinarodni-den-proti-dietam-stop-dietam-cviceni-zdravy-zivotni-styl-mary-evans-youngova.A200506_075306_zdravi_bib
  • businessinsider.com/worst-diets-unhealthy-raw-food-low-carb-dukan-supplement-2024-1
  • heart.org/en/healthy-living/healthy-lifestyle
Související články