Pondělí, 20 května, 2024

Roboty ABB se zapojí jako hudebníci na festivalu Pražské jaro v rámci projektu SpringTEEN

  • Jedinečný projekt SpringTEEN je oficiální součástí programu Pražského jara a je věnovaný dětem a mladým hudebníkům.  
  • Přinese nevšední a žánrově různorodé koncerty i kreativní workshopy v působivých prostorách Anežského kláštera a jeho zahrad.  
  • Roboty ABB YuMi® a GoFa® se v rámci kreativního workshopu přímo zapojí do interakce s dětmi, jam session i unikátní bicí show HAMU Percusssion Ensemble.

Zapojení kolaborativních robotů ABB, které jsou běžně určeny pro spolupráci s člověkem v průmyslové výrobě, je v tomto kreativním projektu unikátní. Roboty YuMi a GoFa se stanou součástí hudebního uskupení a budou inspirovat člověka k umělecké tvorbě.  

Robot YuMi se zapojí do jamování s dětmi v rámci celodenního workshopu. Malí i velcí návštěvníci ho budou moct doprovodit na různé hudební nástroje a společně si zahrát vybranou skladbu. Výstupem bude pokaždé jiná melodie s fúzí klasických i překvapivých nástrojů.

„Jméno YuMi vychází z anglického „You and Me“, tedy „ty a já“. Má dvě robotická ramena, jimiž bude ovládat paličky rozeznívající dřevěné desky marimby zvané kameny. Děti s ním budou jamovat a vytvářet své vlastní melodie. Každá nová interakce s robotem tak bude unikátní,“ říká k angažmá kolaborativního robota Anna Vondráčková, ředitelka komunikace ABB.

Další robot YuMi se pak pustí do výroby lázeňských oplatek, bude je přímo na místě rozdávat návštěvníkům hudebního odpoledne.  

Robot GoFa se stane členem souboru jako hráč na dešťovou hůl a publiku se představí během koncertu HAMU Percussion Ensemble s názvem Bicí show plném kuriozit ze skladu bicích nástrojů a interakce s publikem. Hrát se bude mimo jiné i na kbelíky, košťata, sudy nebo létající talíře a perkuse všeho druhu.  

„Společnost ABB podporuje mladé talenty nejen v oblasti technologických oborů. Spojení umění a technologií je nám blízké, proto jsme mimo jiné dlouholetým partnerem Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mládež ve Zlíně a nově také prvního ročníku projektu SpringTEEN. Naše roboty jsou pro interakci s lidmi jako stvořené a my věříme, že jejich zapojení do programu bude malé i velké návštěvníky Pražského jara inspirovat a bavit,“ uvedl Vítězslav Lukáš, jednatel ABB Česká republika.  

Cílem účasti kolaborativních robotů ABB v projektech jako je SpringTEEN, je atraktivní formou představit moderní technologie i širšímu publiku a ukázat, že dokážou být hravé, a už dávno nejsou jen doménou průmyslu. 

Zdroj: ABB

RELATED ARTICLES