Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory

Frýdek-Místek |  | Frýdeckomístecký expres

Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Nahlásit chybu


K tématu

Svědkyně zachránila podvedené ženě statisíce před vložením do bitcoinmatu. Jiná tam dala 1,3 milionu

4. června 2023 13:02 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Náhodná kolemjdoucí zachránila 59leté ženě v Ostravě téměř 230 tisíc korun. Žena se totiž stala obětí podvodu, kdy jí podvodníci na telefonu, pod záminkou ochrany peněz, donutili vzít všechny své úspory z banky a vložit je do bitcoinmatu. Pohotová svědkyně v tom ženě zabránila a ještě přivolala policii. Další žena už takové štěstí neměla. Ta vložila stejným způsobem do bitcoinmatu přes 1,3 milionu korun.

Seniorka nechala doma vzkaz, že účet je v nebezpečí a šla vložit úspory do bitcoinmatu

11. srpna 2023 11:13 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Reakce partnera a špičková práce kriminalistů i policistů zachránila 70leté seniorce z Frýdku-Místku téměř půl milionu korun. Ta se totiž stala obětí podvodného jednání falešných bankéřů. Ti ji přesvědčili, aby vybrala z osobního účtu, který někdo údajně napadl, všechny peníze a šla je vložit do bitcoinmatu. Policisté ženu našli ve chvíli, kdy do zařízení vkládala první peníze.

Policisté učí děti na školách, jak nebezpečné mohou být drogy

Policie zavítala na základní školy ve Frýdku-Místku, aby poučila děti o nebezpečí kolem drog. Preventivní akce navazuje na program k Protidrogovému vlaku, který do města zavítal minulý rok. Děti se hravou formou pasují do role policejních vyšetřovatelů a odhalují rizika a nebezpečí spojená s užíváním návykových látek.


Hokejový šampionát se povedl po všech stránkách. Fandové společně sledovali i finálové boje v Praze

Vítězstvím české reprezentace skončilo v neděli v Praze hokejové mistrovství světa. Ostravská část šampionátu skončilo o pár dní dříve, protože o medaile se bojovalo už jen na jednom stadionu. Nic to ale neubralo Ostravě na kreditu skvělého pořadatele a pochvala samozřejmě patří i fantastickým fanouškům.

Hrad Hukvaldy má nové návštěvnické centrum, na zřícenině poskytne nejen sucho a teplo

Nové pokladny, informační centrum, sociální zázemí a v například v dešti i sucho a teplo. To vše nabízí nové návštěvnické centrum hradu Hukvaldy. Slavnostně bylo otevřeno v sobotu, kdy děti v areálu hradu hledaly poklad.

Pěšky zdolali půl Evropy a přešli Alpy i pro malou handicapovanou atletku

Dva kamarádi z Nového Jičína, kteří se rozhodli překonat sami sebe, vyrazili pěšky z Barcelony zpět domů. Teď už jsou v cíli. Více než dva tisíce tři sta kilometrů za 75 dní zdolali i pro handicapovanou Natálku.

Dům v Petrovicích u Karviné zachvátil velký požár, rodina spala uvnitř

Dnes 13:42 | Celý MS kraj | Jiří Cileček

Rodina z Petrovic u Karviné měla štěstí v neštěstí. Spali v domě, který zachvátil po druhé hodině v noci velký požár. Naštěstí se jim nic nestalo a z domu se dostali ještě před příjezdem hasičů. Ti ale zachraňovali ještě zvířecí mazlíčky dětí. Škoda po požáru je 5 milionů korun.

Léčivé prameny v Horských lázních Karlova Studánka požehnal biskup ostravsko-opavský

V lázních Karlova Studánka byla slavnostně zahájena letošní sezóna. Zdejší prameny železité kyselky požehnal biskup ostravsko-opavský Mons. Martin David. V Karlově Studánce se nachází 7 lázeňských pramenů, z nichž nejstarší, Maxmilián, byl objeven již v roce 1780. Léčivé prameny tryskají z hloubky více než 100 metrů.

Začala revitalizace hřiště za Komenského školami, uprostřed bude umělý fotbalový trávník

Začala revitalizace hřiště u Komenského ulice, které bude sloužit dvěma školám, sportovním klubům a veřejnosti. Zastaralý antukový ovál nahradí atletická dráha s moderním povrchem, uprostřed bude umělý fotbalový trávník.

Finálový zápas Česko - Švýcarsko budou lidé sledovat v hospodách i na náměstích

Včera 9:29 | Celý MS kraj | Bára Kelnerová

Nejen klasicky doma nebo v restauracích, ale také na náměstích v obcích a městech budou lidé sledovat v neděli večer finálový zápas MS v ledním hokeji.

Myslivci z Rychvaldu hostili přehlídku trofejí z Karvinska

Každoroční přehlídku trofejí za uplynulou sezonu na Karvinsku tentokrát hostili myslivci z Rychvaldu.

MŠ Edvarda Beneše v Opavě slaví 50 let. Původně se jmenovala Budovatelská

Včera 20:04 | Opava | Yvona Fajtová | Opavský expres

MŠ Edvarda Beneše v Opavě letos slaví 50 let. Vznikla v roce 1974 pod názvem Budovatelská a postavena byla pro 180 dětí. Od té doby jen vzkvétá.

Basketbal hráli nonstop dvanáct hodin

Dvacátý ročník basketbalového maratonu proběhl na Mendelově střední škole. Odstartoval v šest hodin večer a vytrvalci hráli nepřetržitě dvanáct hodin.

Nový lesopark na okraji Frýdku-Místku těší návštěvníky

Na okraji Frýdku-Místku vznikl nový lesopark. Vybudoval ho soukromý investor Gevorg Avetisjan a zpřístupnil ho veřejnosti. Do budoucna by kvůli nečekaně velkému zájmu chtěl park ještě rozšířit. Jeho počin pro společnost ocenili návštěvníci i vedení města.

Mladí hasiči bojovali v Nošovicích o Pohár starosty obce

23. května 2024 17:46 | Nošovice | Michal Slonina | Nošovický miniexpres

V Nošovicích uspořádali dobrovolní hasiči další ročník soutěže O pohár starosty obce. Ten letošní už byl 31. a jako vždy byl učen mladším a starším žákům.

Bazén na Střední škole řemesel Frýdek-Místek potřebuje rekonstrukci

Krytý bazén na krajské Střední škole řemesel ve Frýdku-Místku potřebuje nutnou rekonstrukci. Radnice o jeho záchraně jedná s Moravskoslezským krajem. Záměrem města je sportoviště zachovat a také prodloužit nádrž na původní délku, aby se v bazénu mohly konat plavecké závody.

Ostatky tří lidí vykopaných při rekonstrukci ve Frýdku-Místku mohou být z dob války

Kopali jámu pro retenční nádrže a objevili lidské kosti. Druhý den policisté potvrdili, že na místě byly ostatky minimálně tří lidí. Ty se nyní budou zkoumat. Rekonstrukci prostoru před Kulturním domem Frýdek tato událost nakonec nijak neomezila. Práce opět pokračují.

Mimořádné zastupitelstvo k zásahu policie na magistrátu ve Frýdku-Místku neschválilo program

Opoziční zastupitelé Frýdku-Místku chtěli řešit nedávný zásah policie na magistrátu. Několik zaměstnanců mělo být zapojeno do organizované trestné činnosti. Kvůli události se svolalo mimořádné zastupitelstvo. Město je ale vázáno mlčenlivostí a k případu tak nemůže sdělovat informace.

Trasa letošního Pochodu kolem Palkovic vedla na vrchol Čupek

22. května 2024 9:29 | Palkovice | Libor Běčák | Palkovický miniexpres

Několik desítek lidí se vypravilo na trasu letošního Pohodu kolem Palkovic. Start byl tradičně u sportovní haly. Podle mapy pak účastníci procházeli trasu s několika soutěžními stanovišti.

Policie pořádá preventivní přednášky na různá témata i v domovech pro seniory
Vydáno 6. května 2024 11:49, Frýdek-Místek, Jiří Cileček
Rizika spojená s domácím násilím. Jak se bránit, a hlavně se nebát o tom promluvit. I to je jeden z preventivních programů, o kterém přednášejí policejní preventisté v domovech pro seniory. Přednášky pořádají policisté na různá témata a mezi seniory je o ně velký zájem.

Domov pro seniory Frýdek-Místek je jedním z míst, kam jezdí policejní preventisté pořádat přednášky na různá témata. Jedna z nich byla i na téma domácího násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí je komplikované v tom, že se odehrává za zdmi našich domovů. Může se týkat opravdu široké veřejnosti. Nejenom manželských párů, ale také seniorů a bohužel i dětí."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Já jsem rád, že máme spolupráci s Policí České republiky na preventivních programech. Jsem rád, že si vždycky připraví takto materiály, desatero třeba proti bagatelizaci domácího násilí. Mají fakt pěkně zpracovány prezentace, jak vysvětlit seniorům s čím vším se mohou na sklonku života setkat. Co nemají podceňovat. Myslím, že je fajn taková osvěta nejen do škol, ale že nezapomněli i na domovy pro seniory."

Domácí násilí má mnoho podob. Nejčastěji bývá psychické. A i když se to na první pohled může zdát neobvyklé, mohou být obětmi takového násilí od svých příbuzných i klienti domovů pro seniory. Pro personál je pak téměř nemožné na něco takového přijít. Zároveň mohou senioři například vědět o někom, kdo je obětí takového násilí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Domácí násilí má další háček, a to je v tom, že oběti domácího násilí o svých starostech a problémech nehovoří. Nesvěřují se osobám blízkým a nedůvěřují policii. Což je stěžejní problém. Pokud nehovoří o těchto starostech, tak ony většinou eskalují do té míry, že dochází do situací, kdy může být ohrožen život a zdraví."

Policie může poradit a také například vykázat násilníka z domácnosti nebo mu zakázat kontakt s jeho obětí.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Pokud pachatel této trestné činnosti vykázání poruší, tak se dopouští přestupku. Pokud se dopouští opakovaného porušení, spadá to do trestného činu maření úředního rozhodnutí a vykázání. A zde hrozí trest odnětí svobody až na dva roky. My se snažíme formou těchto přednášek dát lidem informace o tom, jaká mají svá práva. Jak se mohou bránit."

V roce 2022 řešili policisté na Frýdecko-Místecku 14 případů vykázání a o rok později to bylo 15 případů.

Lucie Galiová, preventistka Policie ČR: "Tyto čísla sice nejsou alarmující, ale snažíme se přistupovat ke každému případu individuálně. A snažíme se, aby oběti opravdu se nebály důvěřovat Policii České republiky. Svěřovat se a mít určité jistoty v tom, že jim pomůžeme."
Petr Kuchta, ředitel Domova pro seniory Frýdek-Místek: "Jsem rád, že ty okruhy se mění. Vždycky se na ta témata najde 35 až 40 lidí, které zajímá konkrétní téma."

Senioři měli také přednášky na téma podvodů přes internet a mobilní telefon. A policisté chystají i další témata v rámci prevence.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/frydeckomistecko/frydek-mistek/11000042906/policie-porada-preventivni-prednasky-na-ruzna-temata-i-v-domovech-pro-seniory