Osmého máje padlo nacistické Německo, a proto slavíme státní svátek. Dětem odpadá škola, zaměstnanci mají právo na dovolenou a velké obchody jsou většinou zavřené. Ale existují supermarkety, benzínky, lékárny a další prodejny, které normálně fungují. Připravíme vás na 8. květen 2024! Otevřené obchody naleznete například v Praze, Brně, Ostravě a dalších městech.

Proč slavíme státní svátek

Druhá světová válka oficiálně začala 1. září 1939, když nacistické Německo zaútočilo na Polsko. Následoval nejhorší konflikt v dosavadních lidských dějinách. Ve zničených městech a vesnicích, na bojištích a v koncentračních táborech zemřelo více než 70 000 000 lidí.

Mnozí diplomaté nejdříve nacistům ustupovali, protože chtěli mír. Ale Britové, Sověti, Američané a další spojenci brzy pochopili, že proti absolutnímu zlu musíme bojovat, jinak budeme povražděni nebo zotročeni. Demokrati a komunisti spojili svoje síly, aby porazili společného nepřítele – a byli úspěšní.

Rozbombardované Německo kapitulovalo 8. května 1945. Výstřely zněly ještě v následujících dnech a druhá světová válka potom až do pozdního léta pokračovala na Dálném východě. Fašistické Japonsko se vzdalo teprve poté, co na jeho města dopadly jaderné bomby. Ale v České republice vnímáme především svoji národní a evropskou historii, a proto už osmého máje oslavujeme Den vítězství a máme státní svátek.

Jsou 8. května otevřené obchody?

Státní svátky prospívají rodinnému životu, ale nesvědčí byznysu. Zaměstnanci mají právo na placenou dovolenou, nebo na příplatek ve výši 100 % svojí průměrné hodinovém mzdy za každou odpracovanou hodinu, eventuálně na pozdější náhradní volno. Školy jsou zavřené, takže rodinky vyrážejí na jednodenní výlety.

Jsou 8. května otevřené obchody? Neomezeně mohu fungovat krámky, jejichž prodejní plocha nepřesahuje 200 m2. Povolené jsou všechny obchody na letištích, železničních stanicích a autobusových nádražích, kterými projíždí mnoho pasažérů. Otevřít smějí také čerpací stanice, lékárny a prodejny ve zdravotnických zařízeních. Otevřené jsou rovněž všechny velkoobchody, které svoje zboží prodávají pouze podnikatelům.

Zavřené supermarkety a další prodejny

Pravidla jsou popsána v zákoně o prodejní době v maloobchodě, č. 223/2016 Sb. Naši zákonodárci věří, že v nejvýznamnější dny nepotřebujeme supermarkety. Ve středu 8. května 2024 proto zakazují prodej v kamenném Globusu, Kauflandu, Lidlu nebo Penny Marketu. Povinně zavře také Bauhaus, Baumax, Hornbach, IKEA, Jysk, Kika či OBI. Naši poslanci však pamatují na motoristy, marody, cestovatele a podnikatele.

8. květen – otevřené obchody

V Den vítězství jsou povoleny všechny malé krámky, dále jakékoli benzínky, prodejny ve zdravotnických centrech, lékárny, e-shopy a kurýrní služby, velkoobchody a maloobchodní supermarkety v dopravních uzlech. Takže zákazníky na některých pobočkách obslouží taky Albert, Billa a Tesco. 8. květen 2024 – otevřené obchody a jejich otevírací doba:

  • Albert prodává od 7:00 do 22:00 v českobudějovickém nákupním středisku Mercury, které stojí v areálu autobusového nádraží.
  • Billa obslouží zájemce od 6:00 do 23:00 na pražském hlavním vlakovém nádraží, od 6:00 do 22:00 na brněnském hlavním vlakovém nádraží, od 6:00 do 21:00 na Letišti Václava Havla, nebo na vybraných benzínkách Shell a OMV.
  • Košík permanentně přijímá objednávky ve svém e-shopu a rozváží potraviny do domácností.
  • Macro zásobuje podnikatele od 8:00 do 18:00 v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Liberci, Olomouci, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem, Zlíně a Karlových Varech.
  • Rohlík nepřetržitě provozuje svůj internetový obchod a distribuuje potraviny až do rodinných nebo bytových domů.
  • Tesco přivítá řidiče a další zákazníky na svých benzínkách, například od 00:00 do 24:00 v pražských Letňanech, od 6:00 do 22:00 v ostravských Třebovicích a plzeňských Borských polích, nebo od 7:00 do 22:00 v brněnských Dolních Heršpicích.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno