Nekupujte dětskou výživu v obchodě. Připravte si ji doma s pomocí kuchyňského mixéru!

Přidat na Seznam.cz

Jak zajistit, že váš prcek bude dostávat zdravou a plnohodnotnou výživu, o jejíchž složkách nebudete muset pochybovat? Jedině tak, že mu ji sami připravíte. Nebojte se, je to jednoduché, a navíc se jedná o vynikající způsob, jak zpracovat úrodu ze zahrádky, která už brzy začne plodit.

Snadno, levně a bez přidaného cukru

Jediné ingredience, bez nichž se při přípravy dětské výživy neobejdete, jsou ovoce. Žádné konzervanty, zahušťovadla a přidané cukry! Ovoce úplně postačí k tomu, aby ratolestem přesnídávka chutnala, zvlášť když přidáte to sladší, jako například banány. K dalším oblíbeným dětským výživám patří meruňková, hrušková a samozřejmě jablečná. Pro zahuštění a dodatečnou vlákninu můžete do směsi přidat odměrku ovsa, k dochucení pak poslouží třeba špetka skořice.

Kuchyňský mixér vám usnadní práci

Ovoce stačí je pokrájet, nasypat ho do nádoby mixéru, přilít vodu, a můžete začít čarovat. Nejsnadnější je to s džbánovým mixérem, známým také jako mixér stolní. Jedná se o nádobu s uzávěrem na motorové základně, v níž bez námahy připravíte jak dětskou výživu, tak třeba palačinkové těsto, koktejl nebo krémovou polévku. Protože je opatřena uzávěrem, nehrozí rozstřikování, vy můžete jednoduše nastavit požadovanou dobu mixování na ovládacím panelu a věnovat se jiné činnosti.

Velké oblibě se ale těší i ponorný mixér, kterému se také jinak říká tyčový mixér. Je totiž tak kompaktní, že se vejde do každé kuchyně, i když nemáte místo na další zařízení. Je to vlastně jen dlouhá tyč, neboli rameno s motorem uvnitř a ovládacími tlačítky na vnější straně. Rameno ponoříte do nádoby s ingrediencemi a ručně mixujete, což vám dopřeje větší kontrolu nad tím, jaké struktury výsledného produktu chcete dosáhnout. I ruční mixér se může prodávat společně s nádobkou a uzávěry, které bývají určeny pro míchání, sekání či šlehání. Hlavním benefitem tyčových mixérů je ale počet rychlostí, kterých můžou mít až 20 – právě díky nim dosáhnete jakékoliv konzistence.

Několik tipů na závěr

– tvrdší ovoce, jako jsou jablka, před mixováním zhruba 25 min povařte, aby změklo

– po rozmixování dětskou výživu opět alespoň 10 minut povařte

– přesnídávku dávejte do nahřátých zavařovacích sklenic ještě teplou

– výsledný produkt zavařujte cca 20 minut v troubě na 180°C