Jakmile rozbalíte nejen toustový chleba, ale i další pečivo, zpravidla vám zůstanou v ruce i dvě spony. U nás se většinou používají z drátku pokrytým plastem, v zahraničí jsou zpravidla z tvrdého plastu.

Většina z nás je bezmyšlenkovitě vyhazuje, aniž bychom si uvědomili, že se dají ještě dále využít. Existuje poměrně dost kreativních a praktických způsobů. Na co vše se mohou spony ještě hodit?

Chcete znát 10 důmyslných hacků se sponami od obalu na chleba? Podívejte se na YouTube video na kanálu Show and Tall:

Zdroj: Youtube

Zavírejte další sáčky

Nejjednodušším využitím spon je opětovné zavírání obalů a sáčků, a to s čímkoliv. Jistě se hodí nejen na potraviny, ale i na sáčky s bylinkami či roztříděnými věcmi.

Čištění nedostupných míst

Spony vám mohou také posloužit jako účinný nástroj k čištění nedostupných míst. Vejdou se do každé štěrbiny v místnostech, ale i do skulin přístrojů jako je například holicí strojek nebo fén na vlasy. Konec lze případně obalit trochou vaty, aby nedošlo k poškrábání povrchu.

Oddělení kabelů

Drátěné i plastové spony lze využít k přehlednému uspořádání a zajištění kabelů od elektroniky. Drátek je potřeba omotat a udělat mezi kabely přepážku, do těch plastových stačí kabely provléknout otvorem ve sponě. Díky tomu se vám kabely už nikdy nezamotají.

Zavěšení záclon

Pokud jste se náhodou ocitli v situaci, že nemáte na zavěšení záclon tzv. žabky, nahraďte je obalovými sponami. Stačí je navléknout do záclonového kroužku, a nakonec přichytit ke garnýžové tyči.

Organizér gumiček

Díky sponám od pečiva si můžete udělat i pořádek v koupelně. Pokud používáte vy nebo vaše děti gumičky do vlasů, navlečte je na každou sponu podle barvy, velikosti či použitého materiálu. Mnohem lépe se v nich při vytváření účesu budete orientovat.

Jmenovky na zahradu

Velice dobře využijete spony i na označení vysazených rostlin a květin na zahradě. Nejprve si vytvořte papírové cedulky s popiskem a udělejte v nich dírku. Navlečte ji na sponu, kterou připevněte na špejli či krátkou tyčku, které jednoduše zapíchněte do záhonu k dané rostlině.

Úchytky dekorativních světel

Pomocí obalových spon lze také připevnit na zahradě venkovní osvětlení. Velice dobře nahradí drátek a vyhnete se tak použití hřebíků či šroubů.

Související články

Zdroje: www.home.howstuffworks.com, www.ecogreenlove.com, www. pioneeringthesimplelife.org