Jak vyrobit domácí těstoviny?

Přidat na Seznam.cz

I v obchodech se dají sehnat velmi kvalitní sušené těstoviny. Když si však připravíte čerstvé domácí, budete z toho mít úplně jiný zážitek. Výroba těstovin není vůbec složitá, vyžaduje jen pár ingrediencí, vhodné nástroje a trochu času.

Možná i vaše babička dělávala domácí nudle. Tehdy to bylo spíš proto, že nebylo tak lehké je koupit. Dnes si domácí těstoviny vyrábíme kvůli gurmánskému zážitku a pocitu hrdosti. Jen počkejte, jak se budete dmout pýchou, až vám rodina u stolu pochválí vaše domácí ravioli, tortelli či špagety.

Recept na domácí těstoviny

Na 4-6 porcí budete potřebovat:

· 200 g hladké mouky

· 200 g semoliny

· 4 vejce

· Špetku soli

· Trochu voda (zhruba 2 lžíce)

Postup:

1. Mouky nasypte na hromadu, doprostřed udělejte důlek a do něj dejte celá vajíčka a špetku soli.

2. Zpracovávejte do hladkého těsta – buď ručně, nebo vám s tím pomůže kuchyňský robot. Můžete přidat trošku vody. Pokud se rozhodněte pro ruční proces, počítejte s asi desetiminutovou prací. Těsto je připravené, když je hladké, kompaktní a nedrolí se (jestliže se drolí, přidejte vodu).

3. Hotové těsto zabalte do potravinové folie a nechte 30 minut odpočívat v lednici.

4. Těsto vyjměte a vyválejte na tenké pláty (i s tím vám může pomoct kuchyňský robot). Na každý typ těstovin je vhodná trošku jiná tloušťka, vyzkoušejte to, časem si vše osvojíte.

5. Následně vykrajujte tvary dle preferencí – ručně nožem, případně různými vykrajovátky na těstoviny.

Usnadněte si práci

Dobrá zpráva je, že výroba vlastních těstovin není záležitost na celé dopoledne. Výše uvedený postup vám zabere asi hodinu (nepočítáme odpočívání těsta v lednici). Když si navíc pořídíte dobrý kuchyňský robot, čas ještě zkrátíte. Nebudete muset hníst těsto rukama a pak ho ani ručně válet. Podívejte se například na řadu kuchyňských robotů Kenwood kMix.