Neděle, 19 května, 2024

Nejlepší mladí inovátoři se utkali ve finále programu Solve for Tomorrow

Deset nejlepších středoškolských týmů z celé republiky představilo své technologické projekty se sociálním přesahem ve finále programu Solve for Tomorrow. Vítězství vybojovali studenti VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou, kteří vymysleli a sestavili prototyp chytrých brýlí pro nevidomé.

O konečném pořadí finalistů rozhodla odborná porota složená z vedení společnosti Samsung a vzdělávací organizace Junior Achievement na základě živých prezentací v prostorách smíchovské Next Zone 30. dubna.

Druhou příčku obsadila studentka pražského Gymnázia Arabská, která naprogramovala aplikaci pro snadnější dorozumění s neverbálními autisty, a na třetí pozici se umístili studenti Střední průmyslové školy v Brně s novou sociální sítí sdružující trenéry, fitness centra a lidi s chutí cvičit.

Na svých technologických řešeních pro „smart future“ studenti pracovali půl roku, do finále se dostalo top 10 z celkového počtu 72 přihlášených týmů z Česka a Slovenska. „Ve finále se sešlo různorodé spektrum projektů, od aplikací, softwarů, webových služeb až po fyzické produkty nebo celé ekosystémy. Porota to měla o to těžší, že každá z inovací byla v něčem unikátní, odlišná od ostatních a studenti je prezentovali na vysoké úrovni. Za pár měsíců se všichni finalisté propracovali od představ až k funkčním prototypům a testování. A právě ti, kteří dokázali svůj projekt neustále rozvíjet a formovat podle výsledků testování, zpětných vazeb a zjišťování skutečných potřeb cílové skupiny, v programu uspěli. Takový produkt obstojí a může být prospěšný statisícům lidí,“ uvedla Zuzana Mravík Zelenická, manažerka CSR programů společnosti Samsung, která globální soutěž v tuzemsku iniciuje.

Tři nejlépe umístěné týmy byly oceněny tablety, sluchátky a chytrými hodinkami. Tím však podpora mladých inovátorů nekončí. Všichni finalisté se mohou i nadále spolehnout na pomoc pracovníků Samsungu při dalším rozvoji svých projektů, získali nové kontakty, možnosti stáží, pozvánku na osobní prohlídku firemních pracovišť v Praze a Bratislavě nebo účast na letním alumni kempu pro absolventy programů.

TAB. 1: VÍTĚZOVÉ PROGRAMU SOLVE FOR TOMORROW 2023/24 a jejich projekty

1. tým VisionNex, VOŠ a SPŠ Žďár nad Sázavou: chytré brýle, které využívají vsazenou kameru a umělou inteligenci k převodu okolního prostředí na zvuk

2. tým DOMLUV SE!, Gymnázium Arabská, Praha 6: Android aplikace, která umožňuje jednoduchou a rychlou práci s obrázkovými kartičkami pro komunikaci

3. tým GYMSPACE, Střední průmyslová škola Brno, Purkyňova: aplikace sloužící k budování fitness komunit, tzn. propojování nováčků, trenérů, fitness center pro vyšší edukaci a motivaci

O SOLVE FOR TOMORROW, www.solvefortomorrow.cz

Program Solve for Tomorrow je součástí globálního závazku společnosti Samsung ke vzdělávání mladých lidí s cílem rozvíjet problémové a kritické myšlení studentů při řešení společenských problémů současného světa. V duchu hlavní vize „Together for Tomorrow. Enabling people. Education for future generations“ umožňuje budoucím inovátorům dosáhnout jejich plného potenciálu a stát se další generací vůdců, kteří budou průkopníky pozitivních sociálních změn.

Realizátorem programu Solve for Tomorrow je nevládní organizace JA Czech, která se věnuje rozvoji podnikatelského myšlení na českých školách od roku 1992.

Zdroj: TZ SOLVE FOR TOMORROW

RELATED ARTICLES