Synonymem elegance jsou pro většinu lidí šaty a sukně. Jak ale ženy stárnou, stále častěji sáhnou spíše po kalhotách, které jsou praktičtější, pohodlnější a řada dam se v nich cítí více komfortně. 

Bohužel ale stejně jako v případě jiného oblečení platí, že je třeba zvolit vhodně, aby výsledný efekt nebyl přesně opačný, než jste původně zamýšlela. 

Existují kalhoty, které by proto pro vás měly být naprosté tabu, pokud chcete i po padesátce oslnit svým vzhledem. Některé z nich se dokonce nehodí nejen pro zralejší dámy, ale nesluší téměř nikomu, přestože se nám módní průmysl vytrvale snaží tvrdit opak. 

Bokové kalhoty nemilosrdně vyhoďte ze skříně

Byly doby, kdy byly žhavým módním hitem bokovky. Naštěstí na dlouhou dobu zmizely ze stránek módních magazínů, v poslední době ale bohužel opět vystrkují růžky. Kromě toho jsou ženy, které se jich tvrdošíjně odmítají vzdát bez ohledu na trendy. 

Pojďme si otevřeně přiznat, že bokové kalhoty upozorňují na nedokonalosti v oblasti pasu, výrazně opticky zkracují nohy a pokud se nositelka předkloní, zpravidla ukáže také své spodní prádlo nebo rovnou neopálené pozadí. Pokud tedy nejste skutečně velmi vyzáblá modelka s velmi dlouhýma nohama, rovnou na tento módní úlet zapomeňte. 

Ve vyšším věku, kdy se tuk začíná přirozeně více ukládat v oblasti kolem pasu, navíc bokové kalhoty z vaší jinak zcela normální postavy vymodelují jablko na dvou úzkých nožkách. A jak všichni víme, ovoce patří do lednice, ne do šatníku. 

Skinny džíny odhalí více, než je vhodné

Dalším módním kouskem, který vám patrně ve zralejším věku neudělá vůbec dobrou službu, jsou opravdu hodně úzké kalhoty, které prakticky připomínají legíny. Starší ženy často ztrácí svalovou hmotu a jejich nohy působí kostnatě. Tento nedostatek ve skinny džínách obvykle vynikne ještě více. 

Jednou z dalších nevýhod je fakt, že tento kousek je opravdu nemilosrdný a ukáže v plné kráse každý kožní záhyb a mnohdy dokonce i celulitidu. 

Pokud se opravdu úzkých kalhot nechcete vzdát, přistupujte k nim jako k legínám - noste je v kombinaci s vysokými kozačkami a dbejte na to, abyste je vždy doplnila delším topem, například halenkou či tunikou, případně dlouhým kardiganem. Lepší volbou ale rozhodně budou například kalhoty cigaretového střihu. 

Babičkovské tříčtvrťáky si nechejte na chatu

Pokud by existoval startovací módní balíček pro babičky, zcela jistě by existoval široké capri calhoty, v Česku známé pod názvem tříčtvrťáky. Ty ovšem nelichotí téměř nikomu a navíc budí dojem, že jste si do města odskočila z turistické stezky v Českém ráji. 

Pokud je zrovna teplo a nechcete se pařit v dlouhých kalhotách, zvolte raději kratší délku nad kotníky, případně dlouhé kalhoty ze vzdušného materiálu, který v horkém létě chladí. Budete vypadat rozhodně důstojněji. 

Sekci pro mladé se vyhýbejte obloukem

Jedním z největších módních faux pas je neoblékat se přiměřeně svému věku. Naprostou stopku by proto u vás měly mít zejména kalhoty, které mají příliš mnoho děr. 

Zatímco u mladých děvčat se to snese, byť i tak se dá o eleganci velmi pochybovat, na dospělé ženě v letech takový outfit působí, jako by si vyšla v oblečení, které si ve skříni schovávala pro případ, že bude doma malovat nebo uklízet garáž. 

Inspirujte se u celebrit

Pokud stále tápete, nebojte se podívat, jak se oblékají české herečky ve vašem věku. Jednou z nejelegantnějších dam je bezesporu Jana Paulová, která se dokáže obléci moderně, ale přesto důstojně. Další inspirací může být Dana Batulková, která obvykle volí spíše klasičtější, ale přesto velmi lichotivé outfity. Pokud jste o něco mladší, doporučujeme sledovat například Danu Morávkovou, která patří spíše do kategorie maminek. V každém případě ale moc dobře ví, co jí sluší.

Zdroje: Ženy IN, iDnes.cz

Související články