Rulík po českých hrách zúžil soupisku pro Mistrovství světa

Přidat na Seznam.cz

Česká hokejová reprezentace má za sebou neúspěšnou generálku na domácí světový šampionát. Před brněnským publikem svěřenci Radima Rulíka nezískali ani bod a se skóre 2:8 uzavřeli konečnou tabulku. Trenér Rulík se po konci turnaji odhodlal k finálnímu zúžení svého výběru a zveřejnil nominaci na Mistrovství světa.

Na turnaj se s určitostí nepodívá trojice hráčů ze zámoří Jakub Vrána, Tomáš Nosek a Radim Zohorna. Naopak se v Rulíkově výběru objeví David Kämpf, jehož Toronto vypadlo v play-off NHL s Bostonem.

Brankáři

Tady Rulík sází na trio z nejlepší soutěže světa. V nominaci se objevil Petr Mrázek z Chicaga, Lukáš Dostál z Anaheimu a Karel Vejmelka z Arizony. Na Českých hrách dostal hned ve dvou utkáních příležitost Lukáš Dostál, v jednom případě naskočil Petr Mrázek. Jak s kartami v brankovišti zamíchá nepodařená domácí generálka?

Obránci

Z mladých beků volil Rulík mezi Špačkem a Ticháčkem. Nakonec se rozhodl pro prvního jmenovaného. Pilířem zadních řad bude Radko Gudas. Kromě něj už je v týmu pouze jeden zadák z NHL – Jan Rutta. K oporám Pardubic letos patřil Libor Hájek, skvělou sezonu v Třinci má za sebou zase Tomáš Kundrátek. Zkušené obránce s reprezentační minulostí dodá i pražská Sparta, konkrétně se jedná o Michala Kempného a Jakuba Krejčíka. Posledním bekem v nominaci je pak Jan Ščotka z Komety Brno.

Útočníci

Tady trochu překvapily škrty zmíněné trojice, která má zkušenosti s NHL. Rulík se nechal slyšet, že chce sázet především na bojovnost a obětavost, a do svého výběru zařadil i několik překvapení. Tím může být třeba českobudějovický Jáchym Kondelík. I po náročných bitvách v play-off nechybí válečník z Třince Daniel Voženílek, či pardubický tahoun Lukáš Sedlák. Z NHL pak v nominaci figurují pouze tři hráči – Dominik Kubalík, David Kämpf a Ondřej Palát. Rulík povolal rovněž veterána a mistra světa z roku 2010 Romana Červenku, pro kterého to bude dost možná poslední světový šampionát.

Mistrovství světa začne pro český tým už v pátek 10. května. V zahajovacím utkání změří Rulíkova družina síly s Finskem. Podaří se národnímu týmu vstoupit do domácího mistrovství světa vítězně? Ve skupině pak Češi dále narazí na Norsko, Švýcarsko, Dánsko, Rakousko, Velkou Británii a Kanadu.

zdroj: livesport