Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V obchodech si zase připlatíme. Oblíbené potraviny výrazně zdraží

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Češi si v obchodech opět připlatí za některé oblíbené potraviny. Například za kakao, kávu i čaj. To může být důsledek změny klimatu, ale také snahy o zlepšení pracovních podmínek v rozvojových zemích. Podle zemědělského analytika Petra Havla toto zvýšení cen se pravděpodobně neomezuje jen na tyto produkty.

V poslední době jsme zaznamenali významný nárůst cen u komodit, jako je kakao, káva a čaj, které jsou významně produkovány v rozvojových zemích. "Zvláště u kakaa má vliv klimatická změna. Tradiční pěstitelé se potýkají s vážnými obtížemi při uspokojování světové poptávky. Nedostatek kakaa vede ke strmému růstu cen," říká expert. O náhlém růstu cen kakaa informoval například web CBS News.

Podle zemědělského analytika Havla rostou ceny nejen u kakaa, ale i u dalších exotických plodin pěstovaných mimo Evropskou unii. Tato zvýšená cena je důsledkem rostoucího tlaku na zlepšení pracovních podmínek v těchto zemích. Dochází k požadavkům na lepší mzdy, zákaz práce dětí a udržitelnější výrobu komodit. Tyto trendy mají vliv na celkové zdražení potravin.

Havel také zdůraznil, že lidská práce je klíčovým faktorem v zemědělské produkci. Očekává se, že zdražování se bude týkat především exotických komodit. Nepříznivé počasí, rostoucí poptávka po kakau a kávě a zlepšující se pracovní podmínky dělníků na plantážích jsou hlavními faktory, které ovlivňují ceny potravin.

Témata:  obchody potraviny zdražování

Aktuálně se děje

30. května 2024 17:27

28. května 2024 16:17

Španělsko a Norsko oficiálně uznaly Palestinu jako suverénní stát. Není to rozhodnutí proti Izraeli, řekl Madrid

Španělsko v úterý oficiálně uznalo palestinský stát. V platnost vstoupil i stejný krok Norska a v úterý by to mělo udělat i Irsko. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Fotovoltaiku chtějí firmy i domácnosti. Z programu Nová zelená úsporám domácnosti čerpaly už 9 miliard korun

Fotovoltaika v Česku zažívá boom. Jen za loňský rok bylo připojeno přes 81 tisíc nových elektráren a jejich celkový počet překročil 167 tisíc. Panely instalují nejen firmy a domácnosti s podporou dotací, ale také obchodní centra, která plánují i solární parkoviště. Z dotačního programu Nová zelená úsporám Light už 79 tisíc domácností vyčerpalo 9 miliard korun. Zájmu nahrávají rekordně nízké ceny panelů a nové technologie prodlužující jejich životnost a efektivitu. Od roku 2030 budou muset mít nové obytné budovy v EU solární panely povinně, pokud to bude technicky a ekonomicky proveditelné.