Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropská ekonomika v 1. čtvrtletí vykázala známky oživení s 0,3 % růstem

Evropská centrální banka u řeky Mohan v německém Frankfurtu
Evropská centrální banka u řeky Mohan v německém Frankfurtu
Foto: unsplash.com

Evropská ekonomika začala letošní rok mírným zlepšením, když v 1. čtvrtletí zaznamenala mírný růst o 0,3 % ve srovnání s posledním čtvrtletím roku 2023. Tento nárůst je přičítán mírnému uvolnění inflačního tlaku na spotřebitele a stagnaci německé ekonomiky, přičemž největší kontinent začíná ukazovat skromné známky oživení.

Eurozóna, tvořená 20 zeměmi, zaznamenala svůj nejsilnější ekonomický výkon od třetího čtvrtletí roku 2022, přičemž se zlepšila o 0,1 % v každém z posledních dvou čtvrtletí roku 2023, podle údajů zveřejněných v úterý statistickým úřadem Eurostat. Informuje agentura AP.

Růst ekonomiky byl brzděn vysokou inflací, která snížila kupní sílu spotřebitelů, a prudkým nárůstem cen energií v důsledku omezení dodávek zemního plynu ze strany Ruska.

Tyto nepříznivé faktory se však mírně zmírnily, protože ceny energií klesly a inflace v dubnu klesla na 2,4 %. Nicméně vysoké úrokové sazby Evropské centrální banky, zaměřené na snížení inflace, představují další překážku tím, že zvyšují náklady na úvěry pro podniky i spotřebitele.

S blížícím se dosažením cíle 2% inflace stanoveného Evropskou centrální bankou se začíná spekulovat o možnosti, že v červnu může banka pro eurozónu snížit svou referenční sazbu z aktuálního rekordního maxima 4 %.

Německo se v prvním čtvrtletí zotavilo o 0,2 % po loňském poklesu o 0,5 %, což je vítáno, ale neřeší dlouhodobé strukturální problémy jako je byrokracie, nedostatek kvalifikovaných pracovníků a nedostatečné investice do infrastruktury. Francie zaznamenala růst o 0,2 % a Španělsko o 0,7 %. Eurozóna jako celek byla posílena 1,1% ziskem v Irsku, což však odráží především nadnárodní korporace.

Témata:  Evropská centrální banka (ECB) ekonomika

Aktuálně se děje

30. května 2024 17:27

28. května 2024 16:17

Španělsko a Norsko oficiálně uznaly Palestinu jako suverénní stát. Není to rozhodnutí proti Izraeli, řekl Madrid

Španělsko v úterý oficiálně uznalo palestinský stát. V platnost vstoupil i stejný krok Norska a v úterý by to mělo udělat i Irsko. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy

Ilustrační fotografie

Fotovoltaiku chtějí firmy i domácnosti. Z programu Nová zelená úsporám domácnosti čerpaly už 9 miliard korun

Fotovoltaika v Česku zažívá boom. Jen za loňský rok bylo připojeno přes 81 tisíc nových elektráren a jejich celkový počet překročil 167 tisíc. Panely instalují nejen firmy a domácnosti s podporou dotací, ale také obchodní centra, která plánují i solární parkoviště. Z dotačního programu Nová zelená úsporám Light už 79 tisíc domácností vyčerpalo 9 miliard korun. Zájmu nahrávají rekordně nízké ceny panelů a nové technologie prodlužující jejich životnost a efektivitu. Od roku 2030 budou muset mít nové obytné budovy v EU solární panely povinně, pokud to bude technicky a ekonomicky proveditelné.