Matterhorn je nejznámější hora v Alpách a podle mnohých také nejkrásnější hora na světě. První vstup skončil smrtí

Přidat na Seznam.cz

Ze všech hor, které tvoří Alpy, je Matterhorn pravděpodobně nejznámější. Téměř 4480 metrů vysoká hora, která v němčině znamená „vrchol na loukách“, se rozprostírá na švýcarsko-italské hranici a již dlouho je vyhledávaným cílem horolezců. Vyšší vrcholy, jako je Mount Everest a K2, horu mohou zastínit, pokud jde o výšku, ale zdánlivě věčná přítomnost Matterhornu v pop-kultuře umožňuje, aby byl snadno rozpoznatelný pro lidi na celém světě.

První výstup na vrchol skončil tragédií

Sedmičlenný tým horolezců uskutečnil 14. července 1865 prvovýstup na vrchol Matterhornu pomocí lan upletených z manilského konopí, ale dožili se toho jen tři. Když skupina sestupovala cestou Hörnligrat (rameno hory), jeden z horolezců uklouzl a stáhl s sebou tři další. Když se horolezci nahoře ukotvili, aby absorbovali náraz na záchranném laně, lano prasklo mezi čtvrtým a pátým mužem a Michel Croz, reverend Charles Hudson, Douglas Hadow a lord Francis Douglas zemřeli. Douglasovo tělo nebylo nikdy nalezeno.

Odhaduje se, že v průběhu let zemřelo při pokusu o výstup na Matterhorn 500 lidí a kovový kříž na vrcholu připomíná ty, kteří na hoře přišli o život.

Hora ve tvaru pyramidy vznikla poté, co do sebe před miliony let narazily dvě pevniny a vytlačily půdu vzhůru

Matterhorn se zformoval před miliony let, když do sebe narazilo několik pevnin a vytlačilo zemi vzhůru. Geologové zjistili, že tvrdá rulová hornina na vrcholu hory pocházela z africké kontinentální desky, když narazila do Laurasijské neboli evropské desky. Proto by hora mohla být technicky považována za africkou.

Výsledný vrchol ve tvaru pyramidy má čtyři odlišné strany, které jsou v souladu s hlavními směry: sever, jih, východ a západ. Severní strana směřuje do údolí Zermatt a na východě je výhled na hřeben Gornergrat, oba ve Švýcarsku, zatímco jižní strana směřuje k italskému městu Brueil-Cervinia a na západní straně je výhled na švýcarsko-italskou hranici.

zdroj: Matterhorn Chalets, Smithsonian Magazine, Hostelworld