Čtvrtek 30. května 2024, svátek má Ferdinand
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Česko

PŘEHLEDNĚ: Mistrovství světa v hokeji v Praze a Ostravě se blíží. Jak to bude s dopravou a co nechat raději doma?

Lukáš Sedlák v akci proti Švýcarsku. foto: ČTK

Hokejové MS se po devíti letech vrací do Česka. Začne v pátek. V Praze a Ostravě chystají manévry. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů, část z nich i s dlouhými zbraněmi. Očekává se nápor ve vlacích a v MHD, i tam proto posílí.
  17:54

Půjde o největší sportovní akci konanou letos v Česku. I proto hromadná doprava notně posílí. Organizátoři apelují na fanoušky, aby k cestě na zápasy využili právě MHD.

„Víme, že to svádí, ale prosíme každého, aby se nesnažil za každou cenu dojet na zápas autem. Hrozí uvíznutí v koloně i to, že nesežene místo k parkování,“ uvedla ředitelka oddělení dopravy šampionátu Lenka Jiroutová. Ta v Praze doporučuje využívat zejména metro – na lince B přibydou vložené spoje mezi Smíchovským nádražím a stanicí Českomoravská, jež se nachází přímo u O2 areny.

Bez Rusů i oficiální hymny, ale s fan zónami v Praze a Ostravě

  • Hokejové mistrovství světa 2024 se uskuteční v Praze a Ostravě. Začne v pátek 10. května, finále a před ním ještě utkání o 3. místo jsou na programu v neděli 26. května.
  • Zápasy v Praze uvítá O2 arena (kapacita až 17 400 diváků), dějištěm utkání v Ostravě bude Ostravar Aréna (kapacita až 12 500 diváků).
  • Národní tým České republiky se ve své skupině postupně utká se sedmi soupeři:

10. května ČR–Finsko (20.20)

11. května ČR–Norsko (20.20)

13. května ČR–Švýcarsko (20.20)

15. května ČR–Dánsko (16.20)

17. května ČR–Rakousko (20.20)

18. května ČR – V. Británie (20.20)

21. května ČR–Kanada (16.20)

  • Stejně jako na předchozím MS ve Finsku a Lotyšsku platí i letos zákaz startu pro reprezentace Ruska a Běloruska. Titul obhajuje Kanada, česká reprezentace loni skončila na osmém místě, předloni brala bronz.
  • Půjde o jedenácté MS v ledním hokeji pořádané na českém území (1933, 1938, 1947, 1959, 1972, 1978, 1985, 1992, 2004, 2015).
  • Organizátoři připravili u obou sportovních hal fan zóny, ta v Praze pojme až 7000 lidí, v Ostravě pak 5000 návštěvníků. Do obou fan zón budou mít přístup i fanoušci bez vstupenek na zápasy, nepůjde v nich platit hotově.
  • Vstup do hal v Praze a Ostravě bude možný nejdříve hodinu před zápasem; fan zóny u arén otevřou ve 14.00, respektive v 11.00, zavřou na sklonku hracího dne.
  • Na utkání v Praze byly k neděli k dispozici lístky ještě na 13 zápasů základní skupiny, už ne však na ty, v nichž se představí tým ČR. Nejlevnější stojí 190, 490 a 890 korun dle atraktivity utkání. Na zápasy v Ostravě ještě lze vstupenky pořídit za 490, 890, 990 korun. Zde uvedené ceny jsou nejnižší možné, na řadě zápasů jsou ale už vyprodané. K dispozici jsou tak lístky, které jsou násobně dražší.
  • Kupovat je už možné i lístky na čtvrtfinále, a to od 2390 Kč, na semifinále od 4490 Kč, na zápas o bronz od 2490 a na zápas o zlato od 7190 korun.
  • Šampionát nemá oficiální hymnu. Organizátoři se ale domluvili se zpěvačkou Lenny, jejíž upravený hit Hello bude turnaj doprovázet. Maskotem turnaje jsou stejně jako při šampionátu v roce 2015 králíci Bob a Bobek z večerníčku.

Posílí i tramvajové linky projíždějící zastávkou Aréna Libeň jih a autobusové linky projíždějící zastávkami Nádraží Libeň a Českomoravská.

Také v Ostravě posílí MHD, týká se to tramvajových spojů mířících do Ostravar Arény a autobusové linky Airport Express.

Takřka až k pražské O2 areně lze přicestovat vlakem, ve stanici Praha-Libeň zastavuje většina spojů z východní části republiky a také regionální spoje linek S1 a S7 z hlavního a Masarykova nádraží v centru metropole. Stejně tak ze stanice Ostrava-Vítkovice je to do místní arény, kde čekají zejména nájezdy fanoušků ze Slovenska, přibližně čtvrt hodiny pěšky, zastavují zde spoje linky S9.

Dopravce RegioJet už navýšil kapacitu spojů na lince Praha–Ostrava přibližně o 15 procent. I České dráhy posilují spoje. „Cestující si mohou zjistit obsazenost jimi vybraného vlaku v e-shopu www.cd.cz a také skrze funkci tzv. semaforu, což je grafická indikace předpokládaného obsazení vybraného vlaku,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí ČD Filip Medelský.

Fan zóny

„V Praze i Ostravě připravujeme program s moderátory, DJ a s živými kapelami. Snažíme se jít i cestou revivalových skupin, protože přijede tisíce zahraničních fandů a vždy je atmosféra unikátní, když písničky znají,“ popsal šéf organizačního výboru Petr Bříza. „Samozřejmě jsme se snažili připravit i kvalitní gastro servis a dobré pivo,“ doplnil. Jako vždy budou součástí fan zón i pódia s velkoplošnými obrazovkami, na kterých se budou vysílat přenosy ze zápasů.

Bezpečnost a kontroly

Fanoušci se musejí připravit na důkladné kontroly u vstupů do hal i do fan zón. „Doporučujeme nebrat s sebou objemná zavazadla či větší vlajky a bubny, případně je nechat v úschovnách kolem hal,“ řekl za organizátory Miloš Benda.

Na bezpečnost dohlédnou denně v obou městech stovky policistů, včetně těch na koních a ve vrtulnících. Vláda slíbila policii a také hasičům přidat peníze, přesnou částku ale nestanovila.

„Máme vytipované tzv. měkké cíle, v jejichž okolí bude zvýšený dohled uniformovaných policistů vybavených dlouhými zbraněmi a balistickou ochranou,“ řekl serveru Lidovky.cz mluvčí Policejního prezidia Ondřej Moravčík. Už v dubnu policisté nacvičovali zákroky proti násilníkům z řad diváků, ale třeba i proti protestujícím, kteří se přilepí k ledové ploše či mantinelům.

Na šampionát, který se v Česku konal v roce 2015, zavítalo podle policejního prezidenta Martina Vondráška 741 690 diváků. V obou dějištích turnaje, kterými byly rovněž Praha a Ostrava, tehdy klesla kriminalita zhruba o pětinu.

Ekonomika

Na první víkend šampionátu byly v Praze hotely rezervované k pátku z 86 procent. V Ostravě hosté obsadili doposud přibližně 75 procent kapacit. Nárůst zájmu o ubytování pozorují také provozovatelé v blízkém okolí, uvedla státní agentura CzechTourism.

Vyšší tržby podle ní očekávají nejen ubytovací zařízení, ale i restaurace a další služby. Celkový příjem ze šampionátu agentura odhaduje na dvě miliardy korun. „Z našich dat vyplývá, že průměrné ceny za pokoj během prvního víkendu šampionátu činí v Ostravě 8377 korun, Praze pak 11 986 korun,“ uvedla v pátek agentura.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!