Doba kamenná, doba bronzová, doba železná a doba plastová? Bez plastových materiálů se moderní společnost prostě neobejde. Jsou lehké, tvárné, odolné, a to jsou vlastnosti, které se těžko nahrazují. Jenže jak se říká, všeho moc škodí a nadbytečný odpadní plast je dnes velkým problémem. Pomoci s ním mohou lepší technologie.

Řeč je o vstřikolisech. Ano, jde o stroje, které dnes vyrábějí plastové výrobky po celém světě. Čím jsou vyspělejší, tím jsou přesnější. Dokážou vyrábět stále preciznější výrobky, dělají méně chyb a především, spotřebovávají na výrobek stále méně plastu.

Některé vstřikolisy dnes navíc umějí přírodě ulehčovat i jinak. Třeba Roboshot od FANUC dokáže díky nejmodernějším technologií ušetřit až 70 % energie oproti srovnatelným hydraulickým strojům.

Jak vlastně vstřikolis funguje?

Vstřikolis je stroj, který vyrábí plastové díly tím, že přesně vstřikuje plastový materiál do forem. Plasty ve formě granulí nebo prášku se zahřejí do tekutého stavu a vstříknou pod tlakem do kovové formy. Po ztuhnutí v této formě vzniká finální produkt. Takový proces je obzvlášť vhodný pro hromadnou výrobu, kde jsou vysoké požadavky na to, aby výrobky byly vždy stejné.

Výhody vstřikolisu v průmyslu

Chytré technologie a jemná mechanika dnes umí dosáhnout špičkových výsledků. Jaké jsou základní výhody vstřikolisu?

  1. Efektivita a rychlost: Vstřikolisy umožňují vyrábět produkty rychleji než tradiční metody. Jakmile je forma vytvořena, může být výrobek vytvarován během několika sekund. Díky rychlosti mohou firmy nejen rychle uspokojovat poptávku, ale také se rychle přizpůsobovat novým trendům.
  2. Snižování nákladů: Ačkoliv počáteční investice do vstřikolisových forem může být vysoká, dlouhodobě se jedná o úspornou technologii. Snížené nároky na spotřebu energií a menší množství odpadu totiž přispívají k celkovému snížení výrobních nákladů.
  3. Výroba speciálních tvarů: Vstřikolisy umožňují výrobu složitějších tvarů, které by byly jinými metodami náročné nebo nemožné. To otevírá dveře pro inovace v designu a funkčnosti produktů.
  4. Udržitelnost: Moderní vstřikolisy mohou používat recyklované plasty, což snižuje závislost na nových plastových materiálech a podporuje cirkulární ekonomiku.

Kam se vstřikolisy hodí

Vstřikolisy najdou uplatnění v různých odvětvích – od automobilového průmyslu přes zdravotnictví po spotřební elektroniku. Především automobilový průmysl se bez vstřikolisů dnes neobejde. Využívá vstřikování pro výrobu složitých dílů, jako jsou palubní desky, světlomety a další komponenty. Preciznost je ale klíčová i v jiných odvětvích. Třeba ve zdravotnictví umožňují vstřikolisy výrobu sterilních a přesných plastových dílů.

Šetrná budoucnost

Technologie se stále vyvíjí. A zdá se, že v následujících letech mohou být hlavním nástrojem, který lidstvu pomůže vypořádat se s horami odpadu. Boj s nadbytečným plastem není ale jen třídění a recyklace, začíná už u výroby. Tady vstřikolisy dokáží už dnes dosáhnout výborných výsledků, a to je stále teprve začátek.